Hlavní obsah
Internet a technologie

Perličky z bazoše: postel zadarmo a koňský hnůj jsou jen začátek, podivíni se zbavují i kuriozit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana Oliver (Unsplash)

Z nabídky inzertních serverů Vám půjde hlava kolem

Principem cirkulární ekonomiky je dát použitým věcem nový život. Nejčastěji věci prodáváme, můžeme je ovšem také darovat. A budete se divit, co všechno lze zadarmo získat.

Článek

My se dnes podíváme na zoubek nabídkám na českém inzertním serveru Bazoš.

Na Bazoši lze dnes prodat, darovat či poptávat naprosto cokoli. Jedná se o jeden z nejpopulárnějších českých inzertních webů, a to i pro jeho přehlednost a intuitivnost. Podat si zde inzerát zvládne opravdu každý. Každý den navštíví Bazoš tisíce návštěvníků, kteří nabízejí či hledají zboží v různých kategoriích. Tyto kategorie mají zároveň také své podkategorie, což zajišťuje efektivitu webu. Bazoš má také vlastní vyhledávací pole, kde si jednoduše můžeme zadat, co právě hledáme. Většinou se ještě tentýž den od publikování inzerátu ozývají první zájemci.

V poslední době raketově přibylo také podvodníků, kteří na Bazoši působí. Většinou z nás buď vylákají peníze dopředu za věc, kterou nemají, nebo se nám dokonce dokáží nabourat do internetového bankovnictví. I tak však Bazoš zůstává jedním z nejoblíbenějších a nejpopulárnějších inzertních webů.

Inzeráty

Ať se jedná o prodej, darování či poptávku, všechny tyto kategorie mají opravdu široké zastoupení. Inzeráty existují ve dvaceti různých kategoriích, které mají svoje podkategorie. Pokud prodávající, darující či poptávající na nabídku spěchají, mohou inzerát také topovat. Ten se poté dokáže zobrazit až dvojnásobnému počtu osob při rozkliknutí dané kategorie. Jeden člověk si může bezplatně vytvořit libovolné množství inzerátů, které pohodlně spravuje prostřednictvím odkazů zaslaných na jeho email. Za drobný poplatek je pouze topování inzerátu.

Daruji

Pokud se zaměříme pouze na inzeráty, které něco darují, můžeme je rozdělit na dvě samostatné kategorie. První kategorie lidí opravdu věc daruje zdarma nebo za její odvoz. Druhá kategorie inzerentů většinou očekává směnu za nějaký jiný produkt – například za čokoládu, za láhev dobrého vína, aviváž či dokonce za danou věc v jiné barvě. Darují se zde v drtivé většině zvířata do dobrých rukou. Nejčastěji psi a kočky, lze narazit také na různé druhy papoušků, dobytek či dokonce africké šneky. Dále zde můžeme narazit na inzeráty nabízející široké spektrum stavebních materiálů. Jde většinou o stavební sutě, zeminy, kameny či pálené tašky. Časté jsou i nabídky koňského hnoje. Velmi časté bývají také starožitné věci z pozůstalosti po příbuzných. Narazil jsem například na staré šicí stroje, televize, staré obývací stěny, postele či trubičky na kremrole. Velké zastoupení mají také věci pro naše nejmenší. Nejde však jen o oblečky, ale také o kočárky a jejich součástky či jiné příslušenství pro kojence a batolata včetně plenek a umělého mléka. I když se však říká darovanému koni na zuby nekoukej, nad mnohými inzeráty často zůstává rozum stát. Je-libo vzít si zadarmo pračku Zanussi, která byla z části pod vodou nějakou dobu a darovatel neví rozsah škody? Chce se nám riskovat zásah elektrickým proudem či požár? Nebo což takhle sbírku starých výstražných trojúhelníků, ať si můžete připadat jako v českém seriálu Návštěvníci? A trocha humoru neuškodí, že? Což takhle kočárek, který byl kupován s dobrým úmyslem pro pejska, ale ten se ho bojí? Najdeme zde také prazvláštní věci, o kterých mnozí z nás třeba ani neslyšeli. Že nevíte, co je tibetská kefírová houba?

Daruji saze, ještě jsou ale v komínech

Pan Pavel z Prahy daruje několik metrů krychlových sazí, které jsou ale ještě v komíně. V praxi to znamená, že abyste si saze mohli odnést, zahrajete si na kominíka. Pan Pavel na tom ještě vydělá. Zadarmo mu nejen protáhnete komín, ale zároveň ho také zbavíte sazí.

Útok hlodavců

Pan Krosmaci z Brna dává už názvem inzerátu (Spechaaaaaaa) na odiv, že už má těch jedenácti hlodavců doma opravdu pokrk. Je to urgentní!!!!!!

Foto: Jaroslav Kral (screenshot inzerce)

Vstuktu originální znění

Flakón Hermes

Pan Martin z Prahy nabízí zdarma lahvičku od parfému Hermes. No přece se to nevyhodí, když to stálo takové peníze? Navíc, doma si do lahvičky můžete přelít jakýkoli levný voňavý patok a nikdo nepozná, že na parfém Hermes nemáte peníze. Můžete machrovat a ještě zdarma, no neberte to, že?

Sklo z autobusu

V případě pana Jana z Prahy Východ zůstává záhadou, jak tomuto sklu vůbec přišel. Sám totiž ani neví, z jakého autobusu přesně sklo vzal. Ovšem využití má toto sklo celkem praktické. Postačí jako skleník na zahradu.

A co vy?

Přesvědčili jsme se, že na Bazoši lze dnes sehnat opravdu cokoli. Pokud i Vy máte doma nějaké věci, které byste mohli darovat, neváhejte a určitě tuto platformu využijte. Čím bizarněji svůj inzerát podáte, tím vyšší počet zobrazení pravděpodobně bude mít. A pokud návštěvníci Vaši nabídku přece jen nevyužijí, alespoň se od srdce zasmějí. Pokud narazíte na nějaký inzeráte, neváhejte se s námi podělit v diskuzi.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz