Hlavní obsah
Rodina a děti

Jak zničit svoje vlastní dítě: Toxické věty, které by žádné dítě nemělo slyšet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Annie Spratt (Unsplash)

Někteří rodiče si vyvíjejí vztek na dětech, protože jsou jsou slabé, jsou po ruce a nemohou se bránit.

Zakotvení zákazu tělesných trestů do naší legislativy vzbuzuje velké emoce. Mnohdy se ale zapomíná, že existují i jiné typy násilí, které mohou mít pro dětskou duši a osobnost katastrofální následky. Jaké věty patří do slovníku toxických rodičů?

Článek

Koukni se jak vypadáš!

„Jsi ošklivý.“ „Jsi moc tlustá.“ „Jsi vychrtlý.“ „Máš strašné vlasy.“ Ponižování dítěte na základě jeho vzhledu prokazatelně zvyšuje jeho nejistotu a obavy týkající se jeho vlastního těla. To může vést nejen k nízkému sebevědomí a nedůvěře ve své tělo, ale i k závažným psychickým problémům jako jsou poruchy příjmu potravy. Namísto shazování svého dítěte kvůli vzhledu by se rodiče měli snažit učit své děti mít se rády bez ohledu na to, jak vypadají.

Chovej se už konečně normálně!

Poznámky typu:  „Proč se chováš tak divně?, „Proč tak strašně žvýkáš.“, jsou dalším nehodným příkladem komunikace s dětmi. Děti si vnitřňují náš vlastní hlas. Pokud budeme neustále komentovat a napadat jejich chování a označovat ho jako nenormální, dospějí k přesvědčení, že nejsou v pořádku a budou učit nebýt samy sebou.

Bez tebe mi bylo líp!

Sobecká přání ve významu litování toho, že se nám dítě narodilo je dalším způsobem, jak své dítě pro vždy narušit. Dítě při těchto slovech získává pocit nedůležitosti a bezcennosti. Tyto myšlenky mohou vést k sebepoškozování, nebo rozvoji depresí již v raném věku.

Jsi zátěž!

„Vyčerpává mě se o tebe neustále starat.“  „Stojíš mě moc peněz.“ Pokud podobné věty doma prohlašujete, můžete docílit toho, že se vaše dítě bude cítit jako břemeno a začne skrývat své pravé pocity a potřeby. Bylo prokázáno, že nenaplňování potřeb v dětství vedlo u mnoha lidí k násilnickým sklonům v dospělosti.

Koukni co už umí Mařenka od sousedů.

Některé děti nejsou pro své rodiče dobré i kdyby se postalily na hlavu. Nezdravé srovnávání pěstuje nezdravý vztah k sobě samému, ale například i mezi sourozenci. Jako rodič dítě motivujte pozitivně. Vytýkáním chyb a poukazováním na to, že někdo dokáže danou věc lépe, své dítě nikam neposunete.

Nikdy nic nedokážeš.

Nemusíme dlouze rozepisovat, že přímé verbální urážky dětí nejsou něco, co by měly slyšet. Že nejsou efektivní cestou motivace je také očividné. Podobné poznámky útočí přímo na zdravé sebevědomí dítěte a zapisují se na trvalo do jeho podvědomí.

Když se takhle chováš, nechám tě tady pánovi!

Výhrůžky opuštěním jsou jasnou známkou toxické manipulace. I když se někdo podobnými poznámkami snaží docílit toho, aby jeho dítě bylo poslušné, tak efekt bude jiný. Děti získávají pocit, že je opouští jejich nejmilovanější osoba - rodič. To je velmi bolestivá zkušenost Tento pocit nedůvěry si budou přenášet i do dalších, dospělých, vztahů.

Když si uklidíš pokoj, půjdeme na hřiště.

Prázdné sliby lámou důvěru v rodiče. Nedůvěru si bude dítě přenášet dál, až do dospělosti, a to nejen k rodiči. Se sliby pracujte s rozvahou a používejte je zejména tehdy, když víte, že je reálné je splnit.

Závěr

Psychické násilí je neméně závažné ve srovnání s fyzickým. A i když to v českých domácnostech nemusí vypadat vždy jako ve Slunce seno, tak i zdánlivě neškodné poznámky a sarkastické komentáře se mohou stát pro dětskou duši poškozující.

Pamatujme proto tedy:

  • I zdánlivě neškodné poznámky, kritika, nevhodný humor a výhružky mohou nenávratně poškodit rozvoj dítěte ve zdravou dospělou lidskou bytost.
  • Děti by se měly cítit milovány a bezpodmínečně přijímány za všech okolností.
  • Omluvte se dětem za své chyby a snažte se jim předcházet.

Zdroje

1) 12 projevů toxických rodičů

2) 9 Things toxic parents say

Anketa

Slyšeli jste v dětství některou z výše uvedených toxických vět?
Ano
88,9 %
Ne
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 306 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz