Hlavní obsah
Aktuální dění

Petr Bystroň: Kdo je německý dezinformátor, který bral peníze za šíření ruské propagandy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Steffen Prößdorf, CC BY-SA 4.0 skrze Wikimedia Commons

Dezinformátor Petr Bystroň, který je obviněn z přijímání peněz za šíření ruské propagandy.

Petr Bystroň je německý politik českého původu. Jeho jméno se skloňuje především v souvislosti s dezinformační scénou. Co o něm víme?

Článek

Petr Bystroň se narodil v roce 1972 v Olomouci a vyrůstal v Českém Těšíně. Se svými rodiči však emigroval již v roce 1987 do Německa. Rodina zde obdržela politický azyl.

Podle dostupných zdrojů vystudoval ekonomii a mezinárodní vztahy na Hochschule für Politik München (Vysoké škole politické) a Ludwig-Maximilian-Universität v Mnichově. Po skončení studia byl zvolen předsedou podpůrného spolku právě pro Hochschule für Politik München. Z funkce však dobrovolně odstoupil po protestech kvůli jeho angažmá ve straně Alternativa pro Německo (AfD).

V té působí od roku 2013. Jedná se o pravicově až krajně pravicově orientované politické seskupení. Založeno bylo coby euroskeptická strana kritizující především snahy o bezpodmínečnou záchranu eura. V minulosti také tento subjekt prosazoval omezení imigrace v Německu.

Strana je však známá i svou proruskou orientací a vazbami na podobně smýšlející politiky, jak upozornil server Hlídací pes s poukazem na to, že se v listopadu 2023 šéfka české sněmovny Markéta Pekarová Adamová během své návštěvy Berlína sešla s několika poslanci Bundestagu, ale Bystroň u toho chyběl. A to navzdory tomu, že vede v německém parlamentu skupinu pro česko-slovensko-maďarské záležitosti, formálně zodpovědnou právě i za vztahy s Českem.

V Česku má AfD blízko k SPD Tomia Okamury. Ostatně, když se na podzim loňského roku v Praze vůbec poprvé sešla platforma parlamentních i regionálních českých a německých politiků, kterou svolal další člen skupiny Bundestagu pro vztahy s Českem, Slovenskem a Maďarskem Jörg Nürnberger, SPD byla z těchto jednání taktéž vynechána.

Politik, podnikatel, poradce a otec

Podle oficiálních informací na webu Bundestagu je Bystroň římskokatolického vyznání, je ženatý s někdejší diplomatkou českého původu a má dvě děti. Střídavě pobývá v Berlíně a Mnichově. Podrobnější informace k jeho soukromí známy nejsou.

Kromě politiky se zabývá i poradenstvím obchodním společnostem, vytváří koncepty pro hospodářské styky a strategické postupy na trzích. Už při studiích stál u zrodu reklamní agentury s mezinárodním přesahem, kterou po deseti letech úspěšně prodal akciové společnosti.

V Česku se začalo jméno Petra Bystroně intenzivně skloňovat v březnu 2024. Měl totiž být podle Bezpečnostní informační služby jedním z evropských politiků, kteří dostali peníze od ruské vlivové organizace provozující v České republice dezinformační web.

Tuto informaci přinesly český Deník N a renomovaný německý týdeník Der Speigel a s odkazem na tyto zdroje o této skutečnosti následně informovala i další česká média. Samotný Bystroň to však označil za pomstu vlády premiéra Petra Fialy za projev na předloňské protivládní demonstraci v Praze, které se účastnil.

V něm Bystroň kritizoval premiéra Fialu za to, že podle něj označil demonstranty za ruské šváby. Bystroň protestující naopak nazval hrdými Čechy.

Politik s kontroverzní minulostí

Šéfredaktor Deníku N Pavel Tomášek se však pro ČTK nechal slyšet, že svou informaci pokládá za ověřenou. A jak následně jeho slova citoval server iDnes, nehodlá ji měnit. Již dříve toto médium přineslo informace, že BIS odhalila Ruskem organizovanou síť, která se snažila v různých evropských zemích ovlivnit volby do europarlamentu.

Bystroň za sebou má podle serveru Olomouc.cz také vyšetřování kvůli možnému hajlování na demonstraci proti karanténním opatřením.

V srpnu 2022 též umístil na svoji facebookovou stránku kondolenci k úmrtí Darji Duginové, což byla byla ruská novinářka a propagandistka, dcera politologa Alexandra Dugina, označovaného za ideologa režimu Vladimira Putina.

Politik se také netají tím, že jeho idolem je Václav Klaus. Udržuje s ním proto úzké vazby a ten opětuje podle týdeníku Reflex podporu AfD. Mimo to Bystroň sympatizuje s hnutím Trikolora založeným Václavem Klausem mladším.

Zmiňována jakožto další pomyslný střípek do mozaiky kontroverzní minulosti tohoto muže bývá také návštěva Viktora Medvedčuka v Kyjevě, když byl tento ukrajinský politik obviněn z vlastizrady a držen v domácím vězení.

Mimo to se zúčastnil pražské konference Budoucnost Evropy organizovanou lidmi kolem SPD Tomia Okamury, kde byly přítomny i další kontroverzní osobnosti politické scény - např. poslanec SPD Jaroslav Foldyna nebo předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová.

Zdroje

1) Německý poslanec obviněn z přijetí peněz od Rusů

2) Poslanci dali od Bystroně ruce pryč

3) Petr Bystroň

4) Biografie Petr Bystroň

5) Petr Bystroň - německá Wikipedie

6) Olomouc.cz Petr Bystroň

Doplnění 11. 4. 2024

BIS ve vyjádření uvedla, že zveřejnila pouze jména uvedená na sankčních seznamech a nikoliv jméno Petr Bystroň. Detaily o roli Petra Bystroně v šíření ruských dezinformací a vedení hybridní války nemůže s ohledem na důvěrnost informací veřejnosti sdělit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz