Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Masturbace pomáhá dětem poznat vlastní tělo, samozřejmě, že patří už do předškolní přípravy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ksenia Chernaya (pexels)

Masturbace je spojená s pubertou a dospělostí. Málokdo ale ví, že je masturbace typická třeba i pro kojence.

Článek

Správný biologický vývoj dítěte obnáší zvědavost. Právě ta dopomáhá tomu, aby poznávalo své tělo. Návaznost na masturbaci jako takovou ale toto objevování nemá vliv. V naprosté většině případů u dětí do 4 let, pokud projevují známky sebeuspokojení, není to cílené a záměrné. To znamená, že si děti díky poznávání svého těla uvědomují rozdíl od opačného pohlaví, ale zatím si neuvědomují, že dotýkání se na určitých částech svého těla s sebou nese potěšení a že to mohou dělat právě za tímto účelem. Jedná se tak o masturbaci bez aktivního zapojení genitálu. Dítě jednoduše pouze zaujme polohu, nejčastěji v leže, nebo v sedě, kdy tlakem nohou, či jiného povrchu, dojde ke stimulaci okolí nebo přímo pohlavního orgánu.

Často se tyto projevy mohou zaměnit s neurologickými potížemi. Jsou zaznamenány případy, kdy 11 měsíční dívka nebo 2,5 letá dívka zaujímaly v leže nebo v sedě polohu s pokrčenýma nohama, měly je zatuhlé a zvýšeně se potily. Po vyšetření, které vyloučilo jakékoliv onemocnění včetně epilepsie, bylo zjištěno, že se jedná pouze o masturbační projevy. Je to obtížné poznat právě k tomu, že se dítě nijak rukama nedotýká pohlaví.

Ve školním věku projevy sexuality vymizí

Výše popsané se neustále stupňuje. Jak se dítě psychicky vyvíjí, začíná si uvědomovat, jaký výsledek má to, co dělá, a tak tomu své chování může, ale nemusí přizpůsobit a tak vrchol těchto prvních projevů masturbace dovršuje kolem 4. roku života a kolem 6 let úplně vymizí. V této době dochází k takzvanému „klidu“. Pohlavní orgány jsou vyvinuté a čekají až do puberty, kdy začnou fungovat jako dospělé.

Vzdělávání dětí o sexualitě

Naštěstí v dnešní době není takové tabu mluvit o sexu. Je ale škoda, že tomu tak není u menších dětí. Dostáváme se k hodně koontroverznímu tématu, kdy spousta lidí bude tvrdit, že rozhovory o sexu nejsou pro dětské uši. Dokonce budou mít do jisté míry pravdu, ale rozhodně ne celou.

Sex je součástí života. Každý člověk to v sobě má nastavené, preference nyní opomeňme. Jak bylo výše popsané, i děti v sobě mají zakódované určité sexuální projevy. Mělo by se s nimi tedy mluvit otevřeně. Samozřejmě přizpůsobit vysvětlování jejich věku a nijak je nevystrašit, ale také nevzbuzovat pocit, že je to něco špatného.

Co by rozhodně nemělo chybět je poučení, že masturbace sice je v pořádku, ale také je potřeba, aby to dítě dělalo v soukromí. S tím se pojí i naučení dítěte respektu ke svému tělu a zdravému sebevědomí, že nikdo se ho nemůže dotýkat, pokud o to nebude stát (nemusí se nechat pohladit od dospělého jen proto, že ten to má za milé gesto).

K tomu se váže i snaha rodičů naučit dítě určité společenské konvence. Typickým příkladem je, že odmalička se dítěti vtiskává povinnost dát pusu babičče při loučení z návštěvy. Pro dospělého je to jednoduché. Takové chování má na denní bázi. Pro tříleté dítě je to ale nezvyk a zásah do té nejbližší zóny. Nucení k takovému chování neudělá nic dobrého. Vnouček poslechne a dá babičče pusu, když se to po něm chce, ale udělá to, že musí, ne že chce. A už jen z principu je takové chování nezdravé. Pokud si dospělý člověk nechá dělat něco, co nechce, jen proto že mu to někdo nařizuje, označuje se to za týrání. Nechci tím naznačit, že rozloučení s babičkou by bylo týráním, nicméně už takovéhle učení od okolí nějakým způsobem dítě ovlivňuje a je třeba to mít na paměti.

V pubertě je pozdě

Puberta je období, kdy dochází k psychickým změnám. Dítě se učí samostatnosti a snaží se přiblížit vrstevníkům. Proto je v tomto období kontakt mezi rodičem a potomkem složitější. I z tohoto důvodu je lépe dát tyto základy dítěti dříve. Jednak v dnešní době si kdokoliv najde na internetu cokoliv a povídáním ještě v předškolním věku tak můžete ovlivnit, co a jak dítěti sdělíte a jednak pokud bude mít dítě zdravé základy již zažité, bude mít lepší vstup do dospělého sexuálního života.

Pár slov na závěr

Rodiče jsou pro dítě průvodcem ve světě, kde se učí žít. Teprve poznává, jak věci fungují a jak se chovají lidé v něm. Jen na nich je, aby ho do svého samostatného života připravili co nejlépe. To obnáší ale i řekněme „nervózní“ situace, kdy se musí synovi nebo dceři vysvětlit to, co je pro lidi obecně nejintimnější.

Celé tyhle nervózní rozhovory a obecně přemýšlení nad touto problematikou se ale dají naučit. Stačí ji přijmout a pochopit, že je to to nejlepší, co může člověk udělat. Mínění společnosti musí jít stranou. Při výchově dítěte nejde o to, co na to řekne soused odvedle, ale o tom docílit připraveného člověka pro život.

Zdroje:

1) Masturbační projevy v časném dětství a jejich diferenciální diagnostika

2) Děti a sexualita

3) Ochraňte své dítě před nebezpečím, které na něj číhá na internetu, než bude pozdě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz