Hlavní obsah
Lidé a společnost

Největší vražda od dob Caesara, atentát na Abrahama Lincolna otřásl světem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý autor, restauroval Adam Cuerden, volné dílo skrze Wikimedia Commons

Vražda Abrahama Lincolna.

Mluví-li dnes někdo o atentátu na amerického prezidenta, většina lidí si vzpomene na vraždu Johna F. Kennedyho z roku 1963. Rukou atentátníka ale zemřeli celkem čtyři muži, kteří v daném okamžiku zastávali úřad prezidenta Spojených států.

Článek

Dne 9. dubna 1865 podepsal generál Konfederace Robert E. Lee kapitulaci svých sil, čímž prakticky skončila americká občanská válka. Ta stála životy 750 tisíc Američanů, více než kolik jich dohromady zemřelo ve všech válkách s americkou účastí předtím i potom. Lví podíl na tom, že Spojené státy americké nakonec přežily toto nejtemnější období své historie bez toho, aby se rozpadly, měl prezident Abraham Lincoln.

A přesto právě on zemřel jen pět dní po kapitulaci Roberta E. Lee rukou fanatického atentátníka. Byla tím učiněna jedna ze závěrečných kapitol období, které známe jako „válku Severu proti jihu“. Ještě, než se podrobněji podíváme na samotný atentát, je třeba představit si blíž všechny jeho hlavní protagonisty.

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln byl v letech 1861-1865 šestnáctým prezidentem Spojených států a také tím prvním, který byl zvolen jako kandidát Republikánské strany. Narodil se roku 1809 do farmářské rodiny v Kentucky a jeho dětství bylo poznamenáno chudobou i tvrdým bojem o obživu. Když se Lincoln ve svých dvaceti letech osamostatnil, živil se mimo jiné jako dřevorubec, lodivod a zemědělec.

Lincoln tvrdě pracoval na svém vzdělání a cizí mu nebyla ani politika. Té se věnoval nejprve na úrovni státu Illinois, v roce 1846 byl zvolen do Kongresu, kde se zaměřoval na otázku otroctví a práv jednotlivých států. V roce 1860 byl Lincoln zvolen prezidentem Spojených států. Jakožto odpůrce otroctví byl v jižanských státech považován za hrozbu. Šlo především o zákaz šíření otroctví na nová teritoria, který Lincoln prosazoval, a které Jižané považovali za první krok ke zrušení otroctví jako takového.

V roce 1861 pak padly první výstřely občanské války. Abraham Lincoln jakožto politický vůdce Unie dosáhl nejen porážky Konfederace, ale především toho, že se její státy do Unie navrátily a Spojené státy americké tak přežily v podobě, v jaké je známe dnes. Současně došlo skutečně ke zrušení otroctví, s nímž by samozřejmě nebylo možné považovat USA za zemi svobody. I když k plnému zrovnoprávnění nebělošských a bělošských občanů vedla ještě hodně dlouhá cesta, příspěvek Abrahama Lincolna byl zásadní.

Dnes je Abraham Lincoln považován za největšího prezidenta v historii USA a jeho velkolepý monument je jedním z nejvýznamnějších míst v celém Washingtonu. Svými činy si ale vytvořil také mnoho nepřátel. To ho nakonec stálo život…

John Wilkes Booth

John Wilkes Booth se narodil v roce 1838 v Marylandu. Oba jeho rodiče byli herci a Booth se od nich naučil milovat divadlo a kráčel v jejich šlépějích. Booth měl skutečný talent a během své kariéry vystupoval v mnoha úspěšných hrách.

Booth byl však také horlivým zastáncem idejí Konfederace a byl rozhodně proti zrušení otrokářství. Vítězství Unie v americké občanské válce bylo pro Bootha doslova katastrofou a spolu s několika spoluspiklenci se rozhodl, že Lincolna a další vrcholné představitele Unie zavraždí, což mělo vést ke zvrácení výsledku války.

Booth byl podle všeho velmi inteligentní a komplexní osobností. Rozhodně nešlo o vykonavatele vůle někoho jiného, sám Booth byl iniciátorem a architektem celého spiknutí.

Atentát na Abrahama Lincolna

Ve Washingtonu panovala po kapitulaci generála Lee slavnostní nálada. Abraham Lincoln vyrazil 14. dubna s manželkou do Fordova divadla na hru „Our American Cousin“. Oba se usadili v loži společně s majorem Rathbornem a jeho snoubenkou. John Wilkes Booth se již poměrně dlouhou dobu se svými komplici připravoval na akci proti špičkám vlády. Původně již v březnu plánoval Lincolnův únos. Prezident ale změnil plány a do divadla v inkriminovaný den nedorazil.

Tentokrát ale ve své loži Abraham Lincoln seděl. V té době ještě neexistovala prezidentská ochranka v takové podobě, v jaké jí známe dnes. Lincoln měl jednoho bodyguarda, a navíc to ani nebyla jeho oficiální funkce. Původně si sice postavil židli před vchod do lóže, později ale odešel, aby viděl hru.

John Wilkes Booth tak měl cestu volnou. Protože hru znal prakticky nazpaměť, počkal si na pasáž, kde se publikum vždy směje a otevřel dveře do lóže s pistolí připravenou v ruce. Ihned poté namířil zezadu na hlavu prezidenta a vystřelil. Po kratším zápase s majorem Rathbornem se dal Booth na útěk přes jeviště.

U Lincolna byli hned přítomní lékaři a byl přemístěn do jednoho z domů poblíž divadla. Lékaři se shodovali, že i když prezident ještě dýchá, zranění jsou nevyhnutelně smrtelná. A skutečně, Abraham Lincoln zemřel další den ráno s manželkou a starším synem po boku. Není bez zajímavosti, že v dnešní době by Lincolna lékaři s největší pravděpodobností zachránili. Je zranění byla ve skutečnosti velmi podobná těm, která utrpěla kongresmanka Gabby Giffordsová, postřelená do hlavy v roce 2012 na politickém mítinku v Arizoně.

John Wilkes Booth unikal dalších 12 dní. Spolu se svým komplicem Davidem Haroldem se ukrývali v bažinách jižního Marylandu s tisícovkou vojáků Unie na jejich stopě. S pomocí dalších sympatizantů Konfederace se poté přesunuli do Virginie. V té době již Booth věděl, jaký ohlas atentát způsobil a byl rozčarován z toho, že i mnohé jižanské deníky vyjadřovaly Lincolnovi sympatie a jeho považovali za obyčejného vraha.

Vojáci dostihli oba uprchlíky na jedná tabákové farmě. Harold se rychle vzdal, Booth hodlal bojovat. Vojáci zapálili stodolu, v které se ukrýval a když z ní Booth vybíhal, voják jménem Boston Corbett vystřelil ránu, která se ukázala být smrtelná. Booth zemřel o několik hodin později.

Závěrem

Abraham Lincoln neměl být onoho večera jedinou obětí. Další konspirátoři měli v plánu zavraždit také viceprezidenta Andrewa Johnsona a ministra zahraničí Williama Sewarda. Ten byl však při útoku jen raněn a útočník, který měl zabít Johnsona, se před akcí opil a k atentátu vůbec nedošlo.

Abraham Lincoln byl však mrtvý. Stejný osud potom potkal o necelých dvacet let později, v roce 1881, prezidenta Jamese Garfielda. Třetím zavražděným prezidentem byl v roce 1901 William McKinley, čtvrtým potom v roce 1963 zmíněný JFK. Neúspěšné atentáty byly potom spáchány na Theodora Roosevelta v roce 1912, Franklina Roosevelta v roce 1933 a na Ronalda Reagana v roce 1981.

Zpráva o zavraždění Abrahama Lincolna brzy oběhla celý svět a státníci v Evropě i jinde vyjadřovali soustrast Americe i obdiv k Abrahamu Lincolnovi. Jeho smrt se byla a je považována za jednu z nejvýznamnějších událostí americké historie.

Zdroje

1) Lincoln’s Assassination

2) The Death of Abraham Lincoln

3) 10 facts about Abraham Lincoln’s assassination

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz