Hlavní obsah
Finance

Nenasytní nemovitostní spekulanti neberou ohledy, běžní lidé jen přihlížejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Klajban, Wikimedia Licencováno Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Pokud náhodou vlastníte část podílu v domě, můžou Vám spekulanti udělat ze života peklo.

Obchodování s nemovitostmi patří k tradičním způsobům investování. Na původně zajímavý záměr se však nabalili i nejrůznější spekulanti. Jak se vydělává na nemovitostech dnes?

Článek

Současným trendem je tzv. flipování nebo flipping. Založeno je na vyhledávání nemovitostí, které jsou nabízeny pod cenou. Ty se za těchto podmínek koupí, zrekonstruují a následně prodají, pochopitelně se ziskem.

Jde o činnost finančně náročnou a vyžadující mnohdy značné investice do renovace a vylepšení nemovitosti. Nicméně stále se těm, kteří ji provozují, bohatě vyplatí. Na nemovitosti lze tímto způsobem vydělat navíc až desítky procent.

Celé období od vyhledání nemovitosti, její koupě, dále přes rekonstrukci a samotný po prodej by nemělo přesáhnout dobu jednoho roku. Cílem je tak prakticky obratem, lidově řečeno, levně koupit a draze prodat. A to jednak celou nemovitost anebo i její část.

Kromě realitních profesionálů proniká do této činnost stále více lidí. Mentoring flipování nemovitostí lákající i zájemce z řad běžné veřejnosti na vysoké výdělky nabízí dnes více subjektů. Tím, kdo ale v Česku odstartoval vlnu zájmu o tuto oblast, je především realitní společnost MI Estate.

Původem pražská investiční společnost se zaměřuje ve své činnosti na odkup nemovitostí. Podle Hospodářských novin se společnost dlouhodobě specializuje především na obchodování s podíly na nemovitostech.

MI Estate láká na pohádkové zisky z podílů na nemovitostech

Společnost byla založena v roce 2019 a stojí za ní podnikatel Maxim Ponomarenko. Ten spolupracuje se slovenským protějškem Jurajem Sutorisem. Sutoris sám se prezentuje jako dlouholetý odborník na reality a uznávaný profesionál v oblasti real estate, COLD callingu a motivace. Věnuje se také vlastnímu podcastu a právě v jednom dílu tohoto pořadu se také zaměřil na flipování podílů na nemovitostech a otevřel tímto velké téma. Maxim Ponomarenko je v tomto programu rovněž častým hostem.

Navíc se oba orientují právě i na mentoring týkající se nemovitostí pro širší veřejnost. Ten roční oba investoři nabízejí za částku 150 tisíc korun, online kurz pak vyjde na 5 tisíc měsíčně. A to s příslibem, že lze kapitál v nemovitostech takto zhodnotit o 50 % a více ročně. Workshop v O2 Universu vyšel ještě dráž. Za vstupenky dali zájemci od 5 do 20 tisíc korun. Akce poutala na milionové know-how, a nakonec byla vyprodaná.

Obchodování s podíly může být z hlediska investora skutečně zajímavé. Některé informace vám ale prodejci kurzů pochopitelně neřeknou. V čem spočívají zásadní úskalí? Především v tom, že tuzemský trh je poměrně malý a chrlit na něj další a další absolventy podobných školení s vidinou vysokých výdělků na nemovitostech, není úplně rozumné. Také vidina 50% zhodnocení je krajně nadnesená.

Problém spočívá i v tom, že investor musí podíl zkrátka za něco pořídit. A nemá-li, neměl by si podle zkušených expertů jednoznačně půjčovat. Využívat je v těchto případech jednoduše nutné výlučně vlastní kapitál.

Výkup nemovitostí se vyplatí prodávajícímu, kupujícímu ne

Investoři vstupující do tohoto byznysu s dostatečnou informovaností a patřičně ostrými lokty, v něm však mohou uspět. O tom se však nedá hovořit o lidech, kteří podíly na nemovitostech k prodeji nabízejí.

Také prodejci se samozřejmě může v určitých případech ulevit. Hlavní argument pro prodej pouze části nemovitosti bývá především u podílu získaného v rámci dědictví. Ten jeho majitel mnohdy nechce, jelikož v rodině rozdělený majetek přináší rozpory. Každý vlastník mívá rozdílnou představu o tom, jak se svou částí dále naložit a není se tak s ostatními schopen dohodnout na dalším osudu nemovitosti. Podobně přináší majetkové neshody i rozvod a mnohé další životní situace.

Výkup nemovitostí nicméně zpravidla bývá pověstnou hrou o čas. Člověk v tíživé finanční situaci nemá prostor déle čekat, peníze zpravidla potřebuje co nejrychleji. A toho s gustem zneužívají spekulanti, kteří zdánlivě nabídnou pomocnou ruku. Odkoupí podíl na nemovitosti, v běžných tržních podmínkách často neprodejný nebo jen obtížně.

Ovšem nenabídnou vám standardní tržní cenu. Jakkoli vykupující společnosti zpravidla slibují férové podmínky, zájemce může za nemovitost dostat až o 30 % méně. A to v konečném souhrnu může být i nezanedbatelná suma.

Dražba vlastníka o nemovitost připraví

Další kapitolu představují dražby. Na rozdíl od aukcí, které si vlastník nemovitostí volí sám jakožto způsob prodeje, je dražba nedobrovolným aktem. K tomu většinou dojde, pokud už majitel nemovitosti skončí v exekuci. Jde tak o další stupeň finančních obtíží. Dlužníka už „jen“ netlačí čas, ale je zřetelné, že své finanční závazky včas nevyřešil a nastal problém.

A právě této tísně jednoduše firmy kupčící s nemovitostmi zneužívají. Dražbou navíc dochází k odstraněni téměř všech břemen z listu vlastnictví na katastrálním úřadě. Pakliže se vlastník odmítá vystěhovat, k čemuž v praxi v případě nedobrovolných dražeb často dochází, je to sice z pohledu kupce komplikace, nicméně nový vlastník může někdejší majitele vystěhovat soudní cestou.

Neexistuje tak příliš účinných možností, jak nemovitost v těchto případech v původním vlastnictví udržet. Původní majitelé se tak ocitají v tíživé finanční situaci a řeší nejistotu ohledně základní existence. Ostatně mediálně známá je například manželů Kastnerových. Senioři z Tachovska o svůj rodinný domek přišli před několika lety právě dražbou.

Zdroje

1) Obchodování s podíly

2) Realitní workshop století

3) Maxim Ponomarenko

4) Miestate

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz