Hlavní obsah
Právo a státní správa

Ani advokátní úschova není jistota, smůla a lstivý advokát vás mohou připravit o vysněnou nemovitost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: EKATERINA BOLOVTSOVA (Pexels)

Spravedlnost je slepá, ale advokát si snadno spočítá, jestli se mu zpronevěra úschovních účtů vyplatí.

Advokátní úschova je jeden ze způsobů, jak uložit peníze, nejčastěji určené k jasně dané transakci. Přesto tyto úschovy nepatří k nejlepším způsobům, jelikož je občas zpronevěří sami advokáti. Šance na náhradu škody je bohužel nízká.

Článek

Advokátní úschova se využívá hlavně v oblasti realit. Pokud kupujete či prodáváte nemovitost, od podpisu kupní smlouvy to chvíli trvá k formálnímu převodu vlastnictví. Papírově se totiž majitel změní až po vkladu do katastru, a tak je pro obě strany lepší peníze složit u třetí osoby, tedy advokáta, aby byla jistota, že dojde i k zaplacení i k převodu. Peníze jsou v advokátní úschově po celou dobu, dokud není celý obchod zdárně dokončen. V té chvíli mohou být peníze vyplaceny prodejci.

Advokátní úschovu je možné použít i pro jiné účely, vždy je zde uschovatel, který je vkládá, schovatelem je advokát a oprávněný je ten, komu se nakonec peníze vyplatí. Dají se tedy použít i pro úschovu peněz pro dítě, které je dostane dosažením dospělosti apod. Často se advokátní úschova domlouvá s tím advokátem, který pro vás zajišťuje i další služby. Sepisuje smlouvy, ověřuje listiny či komunikuje s úřady.

Smlouvu o úschově uzavírá advokát s klientem, který vkládá peníze. Jsou v ní určena práva a povinnosti uschovatele i schovatele a také podmínky, za kterých budou peníze vyplaceny oprávněnému. Touto smlouvou lze ošetřit i plynoucí úrok nebo způsob, jak budou peníze složeny. Pravidlem bývá, že v hotovosti se skládá maximálně Kč 350 000,- a všechny vyšší částky se posílají převodem na účet. Advokát tedy dohlíží na celou záležitost, aby nikdo nebyl okraden. Bohužel to občas nemusí klapnout.

Peníze musí být vždy řádně uloženy, dnes ponejvíce na nějakém bankovním účtu. Každá advokátní úschova musí mít vlastní bankovní účet. Prostě jeden účet na jednu transakci. Mělo by to ochránit klienty v případě, že by se advokát dostal do dluhů nebo třeba zemřel. Úschova na speciálním účtu nebude v takovém případě spadat do majetku advokáta. Úschova musí být navíc advokátem nahlášena České advokátní komoře, a to i s číslem účtu. O stavu účtu i veškerých pohybech na něm si klient může vyžádat potvrzení. Zároveň advokát a ČAK prověřuje uschovatele, aby se takto neprali špinavé peníze. Tedy aby se nikdo touto cestou nesnažil nelegální peníze zlegalizovat nebo je použít pod nějakou zástěrkou na trestnou činnost.

Snadná zpronevěra za přihlížení advokátní komory

Advokát, který má přístup k vaší úschově, může být občas v pokušení. Většinou se jedná o poměrně vysoké částky a jejich zpronevěra může být jen otázkou času. Objeví se výhodná investice nebo nějaký dluh a tady jsou přece peníze, které jenom tak čekají. Bohužel neexistuje prevence, je to vždy risk. Dokonce se praktikuje i to, že se zpronevěra jedné úschovy zaplatí jinou, novější úschovou, a tak pořád dokola, dokud se na to nepřijde. Ačkoli může být advokát pojištěn na vznik škody, nikdy pojistka nepokryje škodu vzniklou úmyslně. Neúmyslná škoda může být pojištěním pokryta, většinou však nedosahuje plné výše. I to je dobré si ověřit předem. Například na chybné zadání čísla účtu je už potřeba speciální připojištění, které je poměr drahé a má ho málokterý advokát. Většinou si ho zřizují ti, kteří se specializují na reality, popřípadě přímo na advokátní úschovy. Výběr advokáta je vždy na vás. Může se stát, že vám například realitka nějakého advokáta doporučí, přesto není vaší povinností ho přijmout.

ČAK by měla dohlížet na práci advokátů, a to včetně toho, jak pracují s advokátními úschovami. Jakmile má klient pocit, že advokát pochybil, může se obrátit právě na ČAK a žádat kontrolu a nápravu celé záležitosti. Stejně tak se můžete obrátit i na soud, aby vydal zákaz manipulace s vašimi penězi. ČAK ovšem nejspíš nevykonává své povinnosti dostatečně, když k těmto zpronevěrám stále dochází. Možná by stačilo dělat to pořádně a opravdu dbát na pravidelný dohled. Nejen tyto zpronevěry pošpiňují celou komoru, dochází i ke kárným řízením, která jsou vedena proti advokátům, jelikož nedodržují zákon, který je jejich řemeslem.

ČAK by měla dohlížet na to, jak advokáti dodržují všechny zákonné a právní předpisy. Měla by dbát na reputaci všech advokátů i sebe sama. V nynější době ČAK vede elektronickou knihu úschov, kde musí být veškeré advokátní úschovy zapsány. Advokát má povinnost ji do tohoto systému nahlásit. Dokonce se zvažuje vznik fondu na tyto zpronevěry, který by měl zvýšit jejich důvěryhodnost. To zda bude fungovat nebo kdo ho bude financovat je však otázkou. Debaty o této náhradě škody však spustil jeden z nejznámějších případů zpronevěry v ČR.

Úschovy ve velkém měly jméno Hana Suková

Tato advokátka se zaměřením na realitní trh spolu se svou koncipientkou zpronevěřila svým klientům během několika let 153 milionů korun. Okradených bylo celkem 44 lidí, kteří jí své peníze s důvěrou svěřili. Ačkoli byla vzata do vazby až loni, Finančně analytický úřad na upozornil již v roce 2017. Dva roky pak byla prověřována, přesto se na nic nepřišla. ČAK očividně ani za dlouhou dobu nedokázala odhalit ani jednoho z několika desítek klientů, kteří naletěli. Jak je to možné, ví snad jen Pán bůh, nicméně to prostě vypadá, že případ byl prošetřen jen naprosto minimálně nebo rovnou zameten pod koberec. Výsledkem je advokátka, která i přes tolik peněz nemá údajně žádný majetek a peníze prý vložila do patentů, které ale nevyšly. Šance na odškodnění je minimální, Haně Sukové je téměř 80 let. Zbytek života stráví ve vězení.

Jiří Noha je od června letošního roku stíhán pro 2,5 milionu, které patřily nechvalně známému lékaři, sexuálnímu násilníkovi Jaroslavu Bartákovi. Uložil si je k němu před nástupem trestu, aby měl za 11 let, až ho propustí, za co žít. Možná si to tak trochu zasloužil, přesto nemá advokát právo peníze investovat jinam. Jediný zabavitelný majetek Jiřího Nohy je však jen nějakých 100 tisíc korun na účtě.

Dalším letošním případem, který spustil elektronickou knihu úschov je Jaroslav Filip, kterému hrozí až 10 let za zpronevěru 50 milionů. Společně s ním je vyšetřován i bývalý důstojník STB Josef Nevečeřel. U Filipa je sice majetek v podobě bytu a pozemku v Praze, pravděpodobně to bude ale málo.

Miloš Vlasák vyfasoval za 65 milionů 8 let vězení, Marián Šťastný 7,5 roku za 84 milionů. Tyto a další případy donutily ČAK ke změně v tom, že by banky, které advokátní úschovy umožňují, měly klientovi vždy dát vědět, jakmile dojde k nějakému pohybu na účtu. Sice se to dozví ihned, přesto už je ale pozdě.

Zkuste radši notáře

Cenově jsou advokátní úschovy sice relativně levné, jejich výše je však na advokátovi samotném. Je to částka domluvená mezi klientem a advokátem. Může se odvíjet od doby úschovy či výše částky. Úschovu můžete získat i u notáře, kde je platba za ní fixní a o něco vyšší. Částka je pak určitým procentem z celé úschovy, která je přesně daná. Například za 5 milionů uložených u notáře zaplatíte 13 600,- Kč, u advokáta vás to vyjde tak na 8 000,- Kč. U notáře je však větší jistota, že peníze splní svůj účel. Ostatně advokáti nebývají úplně nejčestnější lidé, to není žádné překvapení.

Zdroje

1) Případ Hany Sukové

2) Vše o advokátních úschovách

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz