Hlavní obsah
Psychologie

Od idealizace k deziluzi: Toxický vztah má přesně dané fáze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vera Arsic (pexels)

Žena a muž prochází fázemi toxického vztahu.

Snad každý z nás touží po svém perfektním vztahu, ovšem ne každý vztah musí být tak úžasný, jako jsme si vysnili. Jak poznat, že náš vztah je toxický nebo začíná být? To si řekneme v našem článku.

Článek

Říká se, že nás láska dokáže oslepit, že vidíme pouze to, co chceme vidět, a to, co se nám líbí.

Často tomu bývá i ve vztahu. Chování našeho partnera raději přehlížíme a hledáme v něm pouze pozitiva. Proto si nemusíme všimnout, jak nás omezuje nebo nám neustále dodává negativní emoce, manipuluje s námi, ponižuje nás a kontroluje, co neustále děláme.

Toto je jen pár způsobů, jak můžete poznat že se nacházíte v toxickém vztahu.

Tento vztah je ovšem potřeba co nejdříve ukončit. Nejprve si musíte uvědomit, jestli jste na to opravdu připraveni, jelikož stále můžete cítit lásku ke svému (ačkoliv toxickému) partnerovi.

Často si vzpomínáte pouze na momenty, kdy byl vztah ještě skvělý a a zapomínáte na to, jak se váš partner chová v tomto okamžiku.

Uvědomte si, co je realita a co pouze vaše domněnka.

Zjistěte, co od vztahu opravdu očekáváte. Lidé ve vztahu jsou často nespokojení, protože se jim něčeho nedostává. Nebojte se partnerovi říct, co od vztahu chcete. Zkuste to s ním probrat a třeba dojdete k uspokojivému závěru pro obě strany.

Fáze 1: Idealizace

Tato fáze bývá začátkem toxického vztahu. Ačkoliv si to nemusíte uvědomovat, jedná se o jeden z prvních znaků toho, že se nacházíte v toxickém vztahu. Často to začíná tak, že vás partner překvapuje velkými gesty nebo drahými dárky.

Velmi často to bývají i takové dárky, které zasahují do vašeho osobního rozvrhu. Příkladem můžou být nečekané dovolené, aniž by se vás druhá osoba zeptala, zda nemáte už jiné plány, nebo máte volno v práci. Váš toxický partner se vás tak snaží namotat na to, jak skvělý je.

Také vám bude říkat, jak jste úžasní, jak vám to poslední dobou sluší a další klasické lichotky. Pokud se však dostanete v pozdější době do konfliktu, tyto věci bude proti vám používat jako svou obranu. Například se začnete hádat, a on vám připomene, jak na vás neustále myslel, že vás bral na dovolenou, a stále vás překvapoval skvělými dárky.

Fáze 2: Devalvace

Tato fáze je naprostým opakem té předchozí. Váš partner vás bude záměrně křivě obviňovat, bude zneužívat vaší důvěry, šikanovat vás, nebo vám záměrně házet klacky pod nohy.

Bude se k vám prostě chovat nepřátelsky, hrubě, nadřazeně a namyšleně.

Kvůli této fázi u vás může docházet k velkým výčitkám vůči své vlastní osobě. Jeho cílem je, abyste si vyčítali proč jste něco neudělali dříve jinak, nebo proč jste se nechovali ke svému partnerovi líp, i když to nebyla vaše vina.

Fáze 3: Kontrola a manipulace

Zničehonic vašeho partnera napadne, že si uděláte společný bankovní účet nebo si uvědomil, že přestal mít rád vaše kamarádky a nechce, abyste se s nimi setkala? I to může být prvním znakem toho, že se vás snaží váš partner kontrolovat. Začne vás hodně omezovat a hlídat každý váš krok.

Manipulátor se snaží prosadit jeho vlastní vidění nenápadně i vám, tak abyste měli stejný názor jako on. Bude před vámi zmiňovat stále jednu věc, a to jak je skvělá a výhodná i pro vás.

Svoje chování i jeho názory mění podle situace, nebo osoby s kterou zrovna komunikuje.

Bude zpochybňovat vaše schopnosti a dovednosti. Vám tak ubyde spousta sebevědomí, které vám doteď partner vybudovával.

Fáze 4: Deziluze

Deziluze je stav, kdy dojde k vašemu zklamání.  Dochází k nesplnění očekávání, nebo vašich ideálů.  Jedná se o moment, kdy jedinec začne vnímat realitu svého partnera či vztahu a uvědomí si, že se liší od toho, co si původně představoval.

Tento pocit může vést k pocitům zklamání, frustrace a rezignace, protože realita nesplňuje to, co jedinec vkládal do vztahu a očekával, že mu bude vráceno.

Jak ukončit toxický vztah?

Ačkoliv se vám to může zdát těžké rozhodnutí ukončit vztah, je to krok, který musíte udělat, abyste se měli lépe ve svém životě. Pokud jste byli s partnerem v toxickém vztahu delší dobu, může se vám to zdát o to horší.

Nebojte se tohoto rozhodnutí. Pokud cítíte, že byste to nezvládli říct osobě z očí do očí, snažte se vymyslet jiný způsob jak to sdělit. Ovšem, sdělit to osobně by bylo nejlepší pro obě strany. Dejte si však pozor, protože na vás osoba může zkoušet různé taktiky, aby vás získala zpět. Opět se začne chovat mile a bude vás zkoušet obalamutit například společnou dovolenou nebo jinými zážitky. Snažte se neposlechnout a myslet na to, co chcete již delší dobu udělat a tím je, ukončit tento vztah s toxickým partnerem.

Pokud zvládnete vztah ukončit, snažte se na bývalého partnera nemyslet a běžte například se známým na kafe. Povídejte si s ní o tom, co se stalo a určitě vás podpoří. Dopřejte si v práci volno a travte čas například se svojí rodinou.

Všechny rány čas zahojí a myslete na to, že vás čeká lepší vztah.

Závěr

Být v toxickém vztahu je velmi náročné na psychiku. Popovídejte si s rodinou a snažte se tento vztah co nejdříve ukončit. Myslete na to, že to bude lepší, než dosud.

Zdroje

1) 10 kroků, jak ukončit toxický vztah

2) Znaky toxického vztahu

3) Obecně o toxických vztazích

4) Co dělat pokud jsem v toxickém vztahu

5) Fáze toxického vztahu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz