Hlavní obsah
Lidé a společnost

Od opuštěného chlapce k vražednému kultu: Psychopatologie Charlese Mansona

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: State of California, San Quentin Prison (volné dílo skrze Wikimedia Commons)

Charles Manson - zlo mu kouká z očí.

Charles Manson se proslavil jako vůdce sekty, která spáchala nejbrutálnější vraždu v historii Beverly Hills. Kdo byl její charismatický vůdce a jak ovládl své okolí?

Článek

Mansonova mysl se formovala k násilí již od útlého dětství. Matka byla často pod vlivem alkoholu a dalších látek a domů si vodila partnery, které často střídala. Mladá žena neunesla svůj osud opuštěné matky, a tak místo péče o syna zaháněla smutek ze svého nezdařeného života po barech. Malý Charles chvíli vyrůstal s příbuznými, ale byl nezvladatelný. Neustále lhal, podváděl a kradl. Po řadě psychotestů ho již ve věku kolem deseti let lékaři umístili do nápravného zařízení, odkud utíkal za matkou, která ale mezitím navázala nový vztah a s partnerem otěhotněla.

Mladý Charles se musel vyrovnat s hořkým pocitem odmítnutí a v rámci obrany začal maskovat své emoce. Jeho chování se stále zhoršovalo, a tak ho matka nakonec odvedla do nápravné náboženské školy. Charles i nadále utíkal, aby se dostal k matce, která ho i nadále odmítala a vracela do instituce. V době, kdy se dostal do puberty, začal páchat stále závažnější přestupky.

V pasťáku již v útlém věku

Po ozbrojeném přepadení byl umístěn do pasťáku, ve kterém žil společně s dospělými delikventy. Násilí bylo na denním pořádku, a tak si dokážete představit, že to bylo opravdu krušné období, které Mansona nenávratně zformovalo. Charles dále zkoušel utíkat, což se mu občas i podařilo, ale obvykle byl rychle dopaden při krádeži. Z pasťáku se dostal do vězení. Neztrácel čas a navštěvoval různé kurzy psychologie. Chtěl si dát svůj život do pořádku. Kurzy mu pomohli změnit se z nevyzpytatelného mladíka v chladnokrevného, racionálního manipulátora.

Co bylo po propuštění z vězení

Po propuštění z vězení se Manson zklamal v lásce a definitivně se uzavřel. V tu dobu byla 70. léta a éra hippies v plném proudu. Charles byl zmatený, neměl žádné přátele a zkusil hledat své štěstí ve scientologické církvi, která ho ale neuspokojila. Našel se až v hudbě a jeho hlavním přáním a motivací byla představa, že se stane úspěšným kytaristou. Manipulativní chování už bylo tou dobou součástí struktury jeho osobnosti, a tak založil drobné společenství, které hlásalo volnou lásku.

Charles vyhledával především ženy, a když rozšířil spolek na přibližně dvacet členů, začal využívat kontakty, které s každým novým členem získal. Tímto způsobem se dostal až ke kapele Beatles, která odmítla jeho texty, ale zůstává s ním v přátelském kontaktu. Po úpravách Beatles Mansonovi texty skutečně používají a jemu se díky takové známosti dále rozšiřuje síť kontaktů.

S hudbou to vzdal

Manson po několika nezdařilých pokusech pochopil, že hudebním průmyslem jeho cesta nevede a zaměřil se na společenství, které se kolem něj formovalo. V době hippies nikoho zvlášť nepřekvapila skupina mladých lidí, kteří hlásali volnou lásku a to Mansonovi jen nahrálo do karet. Ve chvíli, kdy se kolem něj sešlo přibližně 20 lidí, především žen, začíná se charakteristika měnit ze skupiny přátel na náboženské společenství, které pojmenoval „Rodina“ a sám se staví do jeho čela.

Nakonec využil manipulativní chování ve svůj prospěch - zformoval společenství, ve kterém byl vůdcem a především středem pozornosti. Se skupinou odchází z města na odlehlý ranč. Majiteli ranče dá CD od Beach Boys a tvrdí, že je součástí kapely, takže za ranč nemusí platit. Přes den zavedl povinné práce a v noci Charles vedl náboženské seance, na kterých podával LSD, které mělo více otevřít mysl. Alkohol naopak kvůli jeho otupujícímu účinku zakázal. K prvnímu zákazu se brzy přidaly další - nejprve zakázal nosit hodinky a tvrdil, že čas je pouze svazující, poté zakázal i čtení jiných knih, než je Bible.

Boží proroctví a „Mansonova Rodina“

Když Beatles odmítli spolupráci s Charlesem, věnovali mu album, které bylo inspirované jeho texty. Album bylo jeho jediný úspěch ve vysněné hudební kariéře, takže jím byl brzy posedlý. Svému společenství „Mansonova Rodina“ začal vlastní texty vysvětlovat jako proroctví a varoval před “Všeobecným Chaosem”(Helter Skelter), který měl brzy vypuknout ve vnějším světě. S tímto tvrzením se také odvolával na Bibli a tvrdil, že to ona předpověděla příchod Beatles i jeho samotného, když mluví o příchodu pěti hvězd - čtyři členové kapely Beatles a pátá hvězda měl být Charles v podobě anděla, který povstane ze země, odemkne nekonečnou propast a stane se pánem světa. Ke svému světu pak připojil další proroctví, které se týkalo volné lásky a ženám přikazovalo, aby byly povolné, kdykoliv si to od nich někdo přeje.

Šílencovy masové vraždy

Manson celoživotně zápasil s nedostatkem peněz a většinu prostředků získal buď na dluh, nebo lží. Postupem času se po něm ale začali shánět lidé, kteří žádali zpět své peníze. Manson v tu dobu vedl společenství již zcela zmanipulovaných lidí, kteří ho uctívali jako Boha. V tu chvíli už měl nad lidmi absolutní moc a začal hlásat: „Zbavte nás těch, kdo nás obtěžují (chtějí peníze).“ Skupina pěti vybraných následovníků chtěla Mansonovi vyhovět a odchází plnit jeho nevyřčený úkol. Tak došlo k první vraždě a na místě činu po sobě skupina zanechává nápis „Helter Skelter“ jako upozornění, že nastává všeobecný chaos. Charles ze situace vyšel nevinný, protože zadal skupině, aby ho zbavila nepohodlných lidí, ne aby je zavraždila. Tímto tvrzením se také později hájil při soudním procesu. Tvrdil, že členové „Rodiny“ nepochopili jeho žert.

Četnost a závažnost vražd se stále zvyšovala a obviněn byl právě Charles, proti kterému ale chyběly důkazy. Nejznámější ze všech zločinů je vražda čtyř lidí v Beverly Hills, kdy několik členů Charlesova společenství bez jeho přítomnosti brutálně ubodalo čtyři známé osobnosti Hollywoodu. Vražda nevyvolala takový poprask, jaký Charles čekal, a proto musel odsunout příchod Chaosu. Některé členky společenství se snažily využít situace a vychvalovaly se, jak kvůli Charlesovi vraždily. Doufaly, že tím dosáhnou hierarchického postupu v církvi. Charles ale toto tvrzení odmítal a upozorňoval je, že vraždily kvůli sobě a svojí touze stoupnout v jeho očích.

Policie dlouho nevěděla, co si s případy vražd počít a kvůli rasovému zaměření si je spojila se spolkem černých panterů. Tato hypotéza se ale neshodovala s důkazy. Charles bedlivě sledoval táhlé vyšetřování a propadl paranoie, že po sobě jeho stoupenci na místě činu špatně uklidili a vše se odhalí.

Charles byl dopaden 16. 8. 1969 při nepozorné krádeži auta a několik dalších měsíců trvalo, než se policie dopátrala, že veškeré vraždy směřují právě k němu.

Potrestán nebo jen odsouzen?

Roku 1971 byl Manson odsouzen k trestu smrti v plynové komoře, ale v únoru 1972 byl trest smrti zrušen, a to pouze 3 dny před vykonáním jeho trestu. Náhoda? Kdo ví?

Po čase byl trest smrti v Kalifornii opět obnoven, ale protože nemohl být vykonán zpětně, zůstal Manson ve vězení na doživotí. Dne 19.11.2017 zemřel na srdeční zástavu. Co myslíte, odešla s Mansonem i jeho „Rodina“, nebo je jen opatrnější a řádí dál?

Zdroje

1) Psychobiografie Charlese Mansona

2) Americká společnost a sérioví vrazi v 70. letech 20. stoleti v USA

3) Charles Mason

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz