Hlavní obsah
Móda a trendy

Původní důvod, proč ženy nosí podpatky? Hromady hnoje a smradu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ray Piedra (Pexels)

Krásné ženské nohy v podpatcích vyniknou, původní důvod k jejich nošení byl však jiný.

Vysoké podpatky na první pohled působí nesmyslně. Chodí se v nich hůře, jsou nepohodlné a způsobují řadu zdravotních problémů. Důvodů, proč si ale ženy v dnešní době obouvají boty na podpatku je hned několik.

Článek

Mohou chtít vypadat sexy nebo to mají dokonce nařízeno zaměstnavatelem jako součást dress codu. Ač na nich podpatky vypadají dobře, jsou obvykle značně nepohodlné až bolestivé. Jak říká jedno úsloví „Pro krásu se musí trpět!“ Bylo tomu ale tak vždy nebo měly podpatky v minulosti i praktický význam?

Ulice plné odpadků a podpatky pro muže

Historie vývoje podpatků na botách je dlouhá a neméně zajímavá. Ačkoli jsou boty na podpatku vyobrazeny již ve staroegyptských pramenech, první zmínky o botách s podpatkem pocházejí až z doby antiky, kdy ženy i muži zejména z aristokratických vrstev, nosili ve starověkém Řecku a Římě speciální sandály, díky kterým hned na první pohled bylo jasné, že tito lidé pocházejí z „vyšší“ společnosti. Speciální boty na dřevěném podpatku připomínající jakési „kopyto“ nosili i muži v řeckém divadle. Říkalo se jim kothorni a čím důležitější roli herec měl, tím byl tento podpatek vyšší. Výhodu to mělo také v tom, že byli herci lépe v theatru vidět.

I ve středověku byly vysoké podpatky spojovány s privilegovanými vrstvami. V tomto temném období však našly i praktičtější využití. Až téměř do 19. století nebyla ve velkých evropských městech, jako byl například Londýn nebo Paříž, vybudována efektivní kanalizace a splachovací toalety také nebyly ještě vynalezeny. Veškerý obsah nočníků, stejně tak jako odpadků z domácnosti, končil venku na ulicích. Běžně obyvatelé města otevírali okna, ze kterých doslova létaly splašky na ulici. Chůze po městě nebyla jen špinavá, ale také značně smrdutá. Ve středověku tak začaly vznikat speciální boty na platformě, takovém vysokém podpatku, který vlastně sloužil jako „chůdy“. Platforma umožňovala obyvatelům středověkých měst chodit nad nepořádkem, a nezničit si tak své drahocenné boty.

S něčím podobným bychom se mohli setkat i v zemi vycházejícího Slunce, v Japonsku. Ženy i muži nosící dlouhá kimona měli speciálně upravené sandále na 14 cm vysokém klínu. Důvod byl ryze praktický. Ulice byly špinavé a mokré a oni si tak drahé kimono nezničili. Gejši a gejši učednice, Maiko, oblékaly boty s podpatkem v různých barvách. Začínající gejša měla červené boty a vystudovaná boty žluté.

V období renesance se do módy opět dostávají boty na vysokém podpatku čistě z estetických důvodů, a to zejména v Itálii. Výška podpatků byla závislá nejen na společenském postavení, ale i na aktuálních módních trendech. Zvláštní kategorii tvořily prostitutky, které nosily zejména v italských Benátkách, podpatky až 18 cm vysoké, aby byly pro muže atraktivní a lišily se od ostatních dívek.

Období baroka a rokoka v 17. století si libovalo v módě a podpatky tak běžně nosili i muži. Francouzský král Ludvík XIV., přezdívaný král Slunce, nosil boty se sponou a zvýšeným podpatkem každý den. Chlubil se mimo jiné také tím, že díky těmto botám má nejkrásnější lýtka v celé Francii a byl pokládán za módní ikonu. Jeho dvorní švec Nicholas Lestage vytvořil pro panovníka boty s podpatkem, které byly vysoké až 10 cm a zdobily je bitevní výjevy. Tento speciálně tvarovaný podpatek je známý jako tzv. Ludvíkův podpatek, který se brzy stal módním trendem v celé Francii. Velmi ráda jej nosila i známá milenka francouzského krále Ludvíka XV.  Madame de Pompadour. Francouzskou éru vysokých podpatků pro muže ukončila až Velká francouzská revoluce, během které se podpatky opět staly symbolem blahobytu a privilegované vrstvy obyvatel. Jelikož běžní lidé během revoluce těmi bohatými opovrhovali, zmizely podpatky postupně z ulic a běžného trhu. Muži začali opět nosit boty s hladkou podrážkou.

Velmi přelomové bylo zejména 19. století. Díky průmyslové revoluci se začaly vyrábět boty na podpatku ve větším množství, a to i sériově. Díky tomu tak byly dostupnější a takové boty na podpatku si mohli dovolit i lidé z nižší společenské třídy. Podpatky tak už zdaleka nejsou jen symbolem privilegované vrstvy obyvatel. Od 20. století se staly běžnou součástí ženského odívání a symbolem ženské emancipace. I v dnešní době jsou podpatky stále mezi ženami populární. Navíc existuje hned několik tipů, od klasických vysokých jehel, které jsou nepohodlné a mohou způsobovat zdravotní problémy, až po klínové podpatky, které poskytují větší pohodlí a stabilitu.

Dnes mají podpatky zejména estetický důvod, který převládá. Dodávají ženám vyšší postavu a zdůrazňují linii nohou, což může být spojováno i s atraktivitou a elegancí. Některé ženy nosí podpatky právě kvůli své nižší výšce, jiným dodávají pocit sebejistoty. Díky nim se mnohé ženy cítí silnější a mnohdy jsou podpatky považovány za součást profesionálního vzhledu a jsou očekávány jako standartní součást oblečení. Mohou být považovány i za módní trend či vyžadovány pro různé společenské události, jako jsou svatby, večírky nebo formální akce.

Zdroje

1) Vysoké podpatky – proč vznikly a jaká je jejich historie?

2) Autorská tvorba z usně na pozadí historie obouvání a galanterních výrobků, diplomová práce

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz