Hlavní obsah
Psychologie

Touha zabít duši: Jak narcistický predátor vysává a ničí lidské životy manipulací a zneužíváním

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: RDNE Stock project (Pexels)

Od manipulace je k fyzickému násilí kousek, s toxickým mužem vás čeká peklo.

Pokud máte ve své blízkosti narcistu, může vám velmi negativně ovlivnit život. Poznat ho ale není vždy snadné. Tváří se totiž, že mu na vás záleží, ale jen hledá, jak k vám proniknout, aby vás mohl důsledně sabotovat.

Článek

Narcista je vynikající manipulátor, který nic nedělá bezúčelně. Pokud vám věnuje svůj čas a zájem, určitě tím nesleduje vaše blaho, ale svoje záměry. Dělá to velice chytře, takže mnoho lidí jeho manipulační techniky nemá šanci včas odhalit. Nejlépe si to ukážeme na několika příkladech typického chování narcisty a reakcí jeho oběti.

Výběr vhodné oběti

Narcista si spolehlivě vybírá osoby empatické, protože mají to, co jemu chybí – schopnost vcítit se do jiných. Ale nejde o možnost, jak by mohl sám sebe zdokonalit. Jde o to, aby ovládl něco, co on sám nemá, takže to také dost dobře nechápe. Instinktivně ví, jak to zneužít ve svůj prospěch. Základem je empatii a citlivost nějak shodit, nebo dokonce zesměšnit. Tam, kde narcistovi něco chybí, přichází obrovské sebevědomí, takže to „něco“, co má jeho partner, je vlastně nedůležité, nebo dokonce chybné.

Dokáže svou oběť zmást natolik, že ta své přednosti začne považovat za nedostatky osobnosti nebo chování. A „hodný“ narcista obratem nabízí pomocnou ruku a péči. Ale nejdu mu o skutečnou pomoc, jde mu o ovládání, o vytvoření závislosti, z níž se bude oběť těžko dostávat. Často narcista nabídne konkrétní pomoc, ale oddalováním její realizace drží svou oběť jako na gumě a nenechá ji uniknout.

Cukr a bič

Zejména v partnerském vztahu funguje narcistický člověk zpočátku úplně jinak, než jaký ve skutečnosti opravdu je. Svůj protějšek často doslova zahrnuje láskyplnými projevy a pozornostmi a snaží se vybudovat si důvěryhodnou pozici. Jenže pak přijde něco, co byste od toho „milujícího a pozorného“ člověka absolutně nečekali. Něco, co vás velmi zraní. Ale protože mu věříte, chybu nehledáte u narcisty, ale u sebe. Nebo si řeknete, že byl unavený, že vlastně o nic nešlo a že se tím není třeba zabývat. A to je velká chyba.

Narcista si vyzkoušel svou moc a schopnost manipulace, kdy postižená osoba v podstatě potlačuje své vlastní přirozené reakce a pocity a snaží se vše naopak vidět z pozice manipulátora. Myslí si, že to všechno jen špatně vyhodnotil, jeho emoce jsou přehnané a že ten skvělý a hodný člověk to určitě vidí lépe. Mnohé oběti se chtějí vyhnout konfliktům, takže radši nic neřeší, i když jejich přirozeností by normálně bylo si vše vyříkat.

A i když to oběť náhodou řešit chce, narcista jakoukoli svou vinu popírá, a naopak se snaží ji přehodit na manipulovanou osobu. Vynikající manipulátor to dokáže všechno přetočit tak, že obětí je vlastně on, takže ten, komu bylo reálně ublíženo, se ve finále cítí být za celou situaci zodpovědný. Narcista podporuje nejen jeho pocit viny, ale také pochybnosti, které o sobě má. Narcista právě vyhrál první kolo. Stejné situace se opakují i následně s cílem dostat oběť do stavu naprosté závislosti na manipulátorovi a neschopnosti spolehnout se na vlastní úsudek a pocity.

Chaos udržuje zájem

Pokud narcistu prohlédnete a nejste ještě v jeho vleku, jeho falešné chování vás neudrží ve vztahu s ním. Proto je v jeho nejvyšším zájmu vytvářet chaos. Jejich oběť se ho snaží vyřešit a tím mu věnuje pozornost, po níž narcista touží. Nejde o skutečné problémy, jde o vytvoření falešných pocitů. Nevyzpytatelné chování narcisty udržuje jejich partnery permanentně ve střehu. Snaží se je pochopit a najít smysl v chování narcisty i za cenu, že vezmou vinu na sebe. U narcisty nikdy není problém jeho těžko pochopitelné chování, ale nedostatek porozumění a posunutí hranic ze strany oběti.

Metody, jak vyvolat chaos, jsou rozličné, ale nejčastěji jde o jednu z následujících:

  • vyvolávání nikam nevedoucích hádek, v nichž nemá oběť šanci vyhrát,
  • zničení sváteční atmosféry nebo nějaké akce, na které jeho oběti záleží, protože Vánoce, narozeniny apod. přece nejsou důležitější než on sám,
  • vyvolávání žárlivosti pomocí reálných či jen potenciálních milostných trojúhelníků, aby vzbuzoval zájem,
  • spánková deprivace – nevyspalý a unavený člověk nemá sílu s narcistou válčit, takže dlouhé hovory do noci, hádky před usnutím, nebo záměrně kruté jednání, které oběti brání usnout, jsou jen další metodou, jak se narcista snaží dosáhnout svého,
  • trestání mlčením – když si usmyslí, je schopen nekomunikovat i dlouhé dny, takže se oběť raději začne omlouvat, jen aby nastolila opět běžnou komunikaci.

Jak se bránit

Mnoho obětí narcistů si po odchodu z toxického vztahu říká, proč neodešli dřív. Jenže v době, kdy je jimi manipulováno, si to prostě neuvědomují. Důležité je neztrácet sebe sama, nežít cizí, ale svůj život. A hlavně nedělat nic, co vám není přirozené. Měníte vlivem partnera své zvyky, záleží vám víc na jeho než vlastní spokojenosti? Jsou vaše klady zesměšňovány? Nenechte si to líbit. Mějte rádi sebe sama a nechte si pomoci přáteli nebo i terapeutem. Než být ve vztahu, který vás ničí, je lépe být sám. Jen vy znáte své pocity a prožitky doopravdy. Ne cizí, ale váš vlastní dobrý pocit je tím nejdůležitějším.

Potkali jste se někdy s narcistou ve vztahu nebo třeba v práci? A co to s vámi udělalo? Napište nám.

Zdroje:

1) How a Narcissist Destroys a Person From the Inside Out

2) 5 Terrifying Ways Narcissists and Psychopaths Manufacture Chaos and Provoke You

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Reakce na článek

  • Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

    Sdílejte s lidmi své příběhy

    Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz