Hlavní obsah
Zdraví

V Česku řádí epidemie cukrovky. Onemocněním trpí už každý 10. Léčba často selhává

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mali maeder (Pexels)

Cukr, ale také nezdravý životní styl jsou příčinou.

Cukrovka patří mezi civilizační nemoci a lidstvo ohrožuje čím dál víc. Přitom si za ni řada lidí může tak trochu sama. Nejen v Česku přibývá pacientů s cukrovkou a léčba často nefunguje podle očekávání.

Článek

Není to epidemie v pravém slova smyslu, ale prudký nárůst případů cukrovky epidemii rozhodně připomíná. Aby nedošlo k přeměně epidemie cukrovky na pandemii cukrovky, bude se muset stát něco víc, než že nám jen lékaři budou z médií neustále opakovat, že se máme chovat a stravovat zdravěji. Jak se totiž zdá, pacienti (nebo i ti, kdo cukrovku ještě nemají)  na slova odborníků až tolik nedají a upřednostňují svůj nezdravý životní styl kombinující minimum pohybu a spousty nezdravého jídla.

Jak vzniká cukrovka?

Cukrovkou neonemocníte ze dne na den. Pokud bychom hovořili o cukrovce 1. typu, tak ta se nejčastěji projevuje už u dětí nebo v mladém věku a u takových lidí většinou existuje nějaká genetická predispozice k tomuto onemocnění. Diabetes 1. typu ale není tím, co ohrožuje civilizaci jakožto celek – mnohem zákeřnější je totiž diabetes 2. typu, který se může objevit v jakémkoliv věku a rozvíjí se zejména u rizikových skupin lidí. V běžné řeči bychom to mohli přeložit jako – objevuje se zejména u lidí, kteří si za to můžou sami.

Nejvíce jsou cukrovkou 2. typu ohroženi lidé s vysokou hladinou cholesterolu, obézní lidé nebo lidé s nadváhou, kuřáci, lidé s nedostatkem pohybu, ale také těhotné ženy (u těch jde často ale jen o takzvanou těhotenskou cukrovku, která po porodu u mnoha z nich zase samovolně odezní). Fakt, že spadáte do některé z rizikových skupin, ještě neznamená, že cukrovkou onemocníte. A i pokud ano, nikdy nevíte, kdy se to může stát – může se u vás objevit za rok, stejně jako za 20 let.

Vznik cukrovky je každopádně velmi nenápadný a řada lidí nejprve prvotní příznaky nevnímá. Projevuje se typicky častějším močením, větší žízní a hladem, únavou, ale také únavou a někdy naopak nechutenstvím. To, jestli je váš zdravotní stav způsoben skutečně cukrovkou nebo jde o příznaky jiného onemocnění, je přitom velmi snadné zjistit – stačí jeden odběr krve a hned se ukáže, jestli máte vyšší hladinu glukózy v krvi. Pokud ano, máte cukrovku a tu je potřeba začít ihned léčit.

Epidemie cukrovky v Česku

Je skutečně nasnadě označovat cukrovku za civilizační nemoc? Bohužel, je to tak. Podle statistik jen v Česku ročně přibude 60 000 nových pacientů s cukrovkou, přičemž přes 20 000 Čechů na ni každoročně zemře. Celkem už je mezi námi přes 1 000 000 lidí s cukrovkou – neboli cukrovku má každý desátý Čech. Což jsou velmi alarmující čísla.

Lepší to ale není ani ve světě, respektive v západních, civilizovaných zemích. I tam totiž počet lidí s cukrovkou 2. typu strmě roste. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) celosvětově stoupl počet pacientů s cukrovkou ze 108 milionů (v roce 1980) na 422 milionů (v roce 2014). Spolu s tím navíc roste i úmrtnost na cukrovku – mezi lety 2000 a 2019 stoupla o 3 procenta. A jen v roce 2019 zabila cukrovka na celém světě 2 miliony lidí.

Statistici, lékaři i vědci se přitom zajímají nejen o to, kolik případů cukrovky ročně přibývá a u jak starých pacientů. Zajímá je také to, jaké skupiny lidí jsou cukrovkou ohroženy nejvíce. A protože jich je celosvětově tolik, vyplývají z jejich dat zajímavé výsledky. Ty se ostatně dají vztáhnout i na české případy. „Epidemie cukrovky“ se nejvíce šíří mezi nízkopříjmovými skupinami obyvatel a mezi lidmi spadajícími do nižší střední třídy. Mezi bohatšími lidmi s vysokými příjmy také přibývá pacientů s cukrovkou, ale nárůst není tak extrémní.

Co může za epidemii cukrovky v Česku?

Asi byste si sami dokázali tipnout, proč v posledních desetiletích přibývá tolik pacientů s cukrovkou. Zhruba od roku 1990 se náš životní styl velmi změnil. Zatímco naši předci trávili čas mnohem aktivněji a chodili ven, hýbali se a jejich práce byla především fyzického charakteru, v současnosti je náš život úplně jiný. Velká část lidí má sedavé zaměstnání. Volný čas trávíme u televize nebo před obrazovkou počítače či mobilního telefonu. Náš pohyb se omezil na minimum. Pokud nemusíme, nechodíme pěšky, ale jedeme autem. Děti vozíme do školy, sami sebe vozíme do práce. Když máme jít cvičit, považujeme to spíš za nutné zlo než za činnost, která by nás měla těšit, protože ji děláme pro své vlastní zdraví.

K tomu připočtěme, jak často lidé pijí alkohol, kolik je na světě kuřáků a jak kvůli nezdravé stravě stoupá počet lidí s vysokým cholesterolem. A rázem tu máme všechny důvody, proč došlo doslova na epidemii cukrovky v Česku i ve světě. Příčiny jsou naprosto zřejmé. Ale řešení až tak snadné bohužel není.

Dokud cukrovkou neonemocníte, máte ještě šanci se jí vyhnout – v drtivé většině případů stačí změnit životní styl, jíst zdravěji a pravidelně se hýbat. To je základ pro to zůstat zdraví a v kondici. Pokud už se u vás cukrovka objeví, je mnohem složitější dostat se z ní. Chce to velkou dávku disciplinovanosti, odhodlání a také pevnou vůli. Prvním krokem je totiž přísná dieta. A možná i proto léčba cukrovky v Česku i ve světě selhává – kolem nás je totiž neustále tolik lákadel, že je pro leckoho příliš těžké odolat jim. A tak pacienti lžou lékařům a nedaří se je léčit.

Dalším důvodem neúspěšné léčby cukrovky je také nezodpovědné chování pacientů vůči lékařům - řada diabetiků totiž nedodržuje režimová opatření, ale několik dní před plánovanou kontrolou u lékaře se „zaleknou“, jedí naprosto předpisově, užívají inzulín jak mají - a výsledky vyšetření jsou pak velmi zkreslená. Což lékaři netuší a předepisují pak pacientům výrazně nižší dávky inzulinu, než ve skutečnosti potřebují. A lidé jako by nechápali, že tímto nezodpovědným chováním škodí jen sami sobě.

Jak vyřešit epidemii cukrovky?

Pokud hladinu cukru v krvi nesníží dieta, přicházejí na řadu léky - typicky inzulin. Ale ani ten není samospásný. Cukrovka totiž bohužel nepatří k nemocem, které lze vyléčit – můžeme ji jen léčit. Jde o chronické onemocnění, které je potřeba léčit a hlídat doživotně. Pokud se léčit nebudete, hrozí vám smrt. A podle studie nazvané „The global epidemics of diabetes in the 21st century“ je stav o to závažnější, že mezi námi chodí zhruba 20 procent lidí s nediagnostikovanou cukrovkou a přibližně stejný počet těch, kteří jsou teprve v rané fázi a ještě o své nemoci nevědí (takže ji svým životním stylem ještě zhoršují).

Pokud tedy máte podezření, že by se to mohlo týkat i vás, zajděte si ke svému praktickému lékaři a požádejte o laboratorní vyšetření z krve. Jen včas podchycená cukrovka má šanci na úspěšnou léčbu.

Zdroje

1) The global epidemics of diabetes in the 21st century: Current situation and perspectives
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31766915/

3) Cukrovka v Česku, statistika

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz