Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

V zajetí manipulace: Kontrola i ponižování - to jsou znaky toxického vztahu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vjapratama (Pexels)

Láska nebo manipulace? Poznat toxický vztah není snadné

Toxický vztah je něco ne zcela určitého. Je spousta cest, jak se dostat do něj, ale jen jedna, jak z něj utéct, a tou je rozchod.

Článek

První, co se asi člověku vybaví pod tímto pojmem, je násilí. Z jedné poloviny je to pravda, ale je nutné zmínit, že násilí může být nejen fyzické, ale především psychické, které je často daleko horší než to fyzické. Z výpovědi mnoha týraných lidí, především žen, se dozvíte, že psychický nátlak je horší právě než tělesná bolest z několika důvodů. První z nich je čas trvání. Zatímco fyzický útok trvá řádově třeba pár minut a opakuje se po delších časových úsecích, psychické týrání je neustálé. Oběť je pod ustavičným tlakem a strachem, co se stane tentokrát.

Dalším z důvodů je to, že proti fyzické bolesti člověk časem otupí. Tělo je stavěné tak, aby nás chránilo. Bolest evokuje nebezpečí a snahu organismu přimět tělo, aby se vzdálilo od zdroje bolesti. Pokud ale toto volání nepomůže, obranný mechanismus ochabne. I to je poté snaha o ochranu těla. Tím, že necítíme bolest, jsme schopni vydržet déle. Proti psychické bolesti ale nic takového nefunguje. Psychologie je spletitá a jakékoliv takovéto ublížení může nechat následky do konce života.

Toxický vztah je především o této druhé stránce násilí. Malými a nenápadnými krůčky se z milého partnera může stát někdo, kdo bude cílit na pozvolné, ale udržované tempo nechat toho druhého nešťastného a v tomto stavu ho udržovat.

Jak poznat toxický vztah?

Jistě vás hned napadne, že je to snadné. A máte pravdu. Pro lidi vně vztahu jsou signály, kdy je něco špatně uvnitř, jasné dříve. Musíme ale vzít v potaz, že oběť ve většině případů má partnera ráda, a tak má sklony tyto signály opomíjet a nebo rovnou nevidět. Zároveň v této fázi dochází, že si týraný nevěří. Lépe řečeno, nevěří svým instinktům a pochybnosti ohledně partnera přisuzuje jiným skutečnostem, které ho ve výsledku nechají jako toho dokonalého partnera, jakým byl na začátku.

Jedním ze znaků toxického vztahu je kontrola. V rámci bezpečnosti by o sobě partneři měli vědět, to ale neznamená dovolovat se druhého, zda by mohl jít s přáteli na drink. To samé platí o osobních zprávách. Kdysi býval trend sdílení účtů na Facebooku, respektive sdílení hesel od něj s druhým z partnerů. Prý jako důkaz důvěry. V žádném případě by se něco takového nemělo dít.

Dalším znakem je fyzický kontakt za odměnu. Jedná se o poměrně rafinovanou manipulativní techniku, kdy se partnerovi odepře to, co dříve bylo normální a měl to rád. Pro příklad si uveďme obejmutí. Pokud jste zvyklí se k druhému přitulit na přivítání a najednou je tento kontakt odmítán, zákonitě začnete přemýšlet, proč. Lidský mozek je nastaven tak, aby si plnil to, po čem touží. V tomto případě to bude obejmutí, které měsíc nepřišlo. Začne tedy přemýšlet, jak se k němu dostat. Manipulovaný tak bude dělat automaticky věci, které dříve fungovaly, aby mu byl poskytnut fyzický kontakt a tím se uvolnila vlna dopaminu, hormonu štěstí. Je to neustálý kruh, který má tendence se zhoršovat.

Ukazatelů toxického vztahu je mnoho. Dalšími jsou zesměšňování, cílená ignorace nebo zastrašování.

Proč zůstávat ve špatném vztahu?

Na tuto otázku je odpověď snadná. Nezůstávat. Pokud klasická komunikace a snaha vyřešit problém nefunguje, nezbývá, než vztah ukončit. Přesto se ale najdou tisíce lidí, kteří v toxickém vztahu zůstávají. Otázka je, proč tomu tak je.

Může to být strachem ze samoty a neznáma. Pohled do nejisté budoucnosti může být děsivý a současné zlo je lepší než neznámé zlo. Týraní lidé si často nevěří a nevěří ani v možnou lepší budoucnost. Ve spoustě případů ten, kdo je ve vztahů týrán, si podobnou situací prošel v dětství. Možná se podobně chovali jeho rodiče k sobě a proto takové nezdravé chování bere za standardní.

Mnohdy odchodu od partnera brání i samotná rodina, která by měla být spíše oporou. Klasická věta „s ním je to ale jako s každým“, nebo „jó holka, ale časem si zvykneš“, jsou samy o sobě toxické. Člověk jako jednotka by měla umět fungovat pro sebe a sama sebe zabezpečit a poté se věnovat ostatním. Nikdy by to nemělo být naopak. Pokud se týraná žena svěří matce, že by ráda od partnera odešla, může se také setkat s reakcí, že přece nerozbije vztah, že je to dobrý chlap. To samotný odchod také ztíží.

Ne sice posledním, ale důležitým faktorem je samotná týraná osoba. Nejen, že se může bát budoucnosti a osamění, ale také vidí tu minulost, kde byly i hezké chvíle. Společnou cestu, kdy svůj život pomalu budovali. I to přiměje často osobu zůstat.

Jak odejít

Pokud si člověk uvědomuje, že je v toxickém vztahu, nejspíš prošel sebeuvědoměním, kdy intenzita nátlaku překročila hranici a člověku nezbývá nic jiného, než si sám sebe uvědomit jako oběť. V tu chvíli často bývá největší šance na odchod. Tento bod zlomu je velmi důležitý a zároveň to nejtěžší. Po odchodu trápení neustane. Trýznitel pravděpodobně bude vyhledávat kontakt a přemlouvat k návratu. Jeho chování se dokonce dočasně změní. Nicméně po návratu vše sklouzne do starých kolejí. Je tedy nezbytné úplně se odprostit všeho s ním spojeným a vydržet. I sama týraná osoba bude mít nutkání se vracet, nejspíše se jí bude stýskat. Ale nejdříve musí začít věřit sama sobě a poté si i s odstupem uvědomí, jak špatný její vztah byl.

I špatný vztah ale s sebou nese pozitova. Člověk z něj nakonec vyjde silnější. Máte vy zkušenosti s toxickým vztahem?

Zdroje:

1) Proč zůstáváme v toxických vztazích?
https://neusar.cz/proc-zustavame-v-toxickem-vztahu/

3) Jak poznat toxický vztah a co dělat, když v něm jste

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz