Hlavní obsah
Internet a technologie

Waze nebo Sygic? Jaká aplikace je nejlepší pro plánování cesty autem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Chystáte se na dlouhou, neznámou cestu autem a jste nejistí, protože tudy pojedete poprvé, nebo jen potřebujete během dne objet více zastávek a hledáte efektivní řešení?

Článek

Vyzkoušejte plánovače tras, kde si můžete celou cestu virtuálně projet, naplánovat zastávky, průjezdová místa, případně najít benzinové pumpy, kde natankujete, a celou vyznačenou trasu poté poslat do navigace, která vás dovede do cíle. V tomto článku vám přinášíme stručný přehled nejlepších aplikací na plánování tras, které vám usnadní cestu.

Waze

Waze je aplikace pro plánování tras a zároveň mobilní navigace. Výhodou aplikace je existence webového rozhraní, pomocí něhož si můžete trasu předem naplánovat na počítači, pohodlně upravovat detaily a poté všechna data odeslat do offline mobilní verze aplikace, ve které později spustíte navigaci a ta vás dovede do cíle.

Mobilní aplikace se s internetovou mapovou aplikací páruje pomocí QR kódu. Je dostupná pro uživatele Androidu i iOS. Kromě funkce plánovače Waze sbírá aktuální data ze silnic a dokáže vás s předstihem upozornit na dopravní kolony, objížďky a další náhlé dopravní situace a omezení.

Sygic

Známý poskytovatel GPS navigace v roce 2018 taktéž uvedl webové rozhraní pro plánování tras. Online naplánovanou trasu můžete snadno odeslat do aplikace Sygic GPS Navigation pomocí e-mailu. V praxi to znamená, že kdykoliv budete chtít spustit navigaci na danou trasu, stačí kliknout na link v e-mailu a navigace se spustí. Tímto způsobem snadno také můžete sdílet trasu s vašimi přáteli.

Aplikaci využijete například při cestě na dovolenou nebo roadtripu, umožňuje totiž tvoření detailních itinerářů na každý den a vyznačení zajímavých míst. Aplikace je k dispozici zdarma.

Circuit

Aplikace Circuit vám pomůže s naplánováním optimální trasy. Jestliže potřebujete objet více konkrétních míst během dne, aplikace cestu naplánuje tak, abyste ušetřili čas, palivo a tím i peníze. Aplikace deklaruje, že pomůže zkrátit cestu až o 35 % času i ujeté vzdálenosti.

S verzí zdarma si snadno naplánujete až 8 zastávek, nastavíte prioritu zastávek, přidáte k zastávce poznámku a samozřejmostí je odeslání naplánované trasy také do fyzické navigace. Kromě cestování ji využijete například i při práci, kdy během dne potřebujete objet více míst a vyřídit různé věci. Už se nemusíte stresovat, abyste byli na místě včas. Aplikace to naplánuje a vyřeší za vás.

MyDrive

Klasický plánovač tras, kde stejně jako u Waze můžete trasu vytvořit ve webovém prohlížeči a poté data odeslat do navigace. Synchronizace trasy probíhá pomocí přihlášení v účtu TomTom. V rozhraní účtu vytvoříte trasu, se stejnými přihlašovacími údaji se přihlásíte skrze navigační zařízení a po odeslání trasy se data synchronizují.

Na mapě můžete také přidat zastávky. Trasy i zastávky můžete v účtu uložit a používat opakovaně.

ViaMichelin

Dobře známý plánovač tras zejména v zahraničí, a to z i toho důvodu, že je bohužel pouze v angličtině. Díky rozsáhlým funkcím a detailním plánováním ho však do článku také zařazujeme. Víme totiž, že dnes už nemusí být pro mnoho řidičů angličtina překážkou.

Mezi jeho výhody patří možnost přepínat mezi různými typy map, vložit až 8 zastávek nebo třeba schopnost vyhledávat různé typy tras, například nejrychlejší, nejkratší, nejzajímavější apod. V nastavení můžete také zvolit vyhýbání se placeným úsekům nebo dálnicím. Samozřejmostí je pak aktualizovaná dopravní situace a upozornění na nejrůznější omezení na cestě. Při zadání základních údajů o autě aplikace zvládne odhadnout náklady na plánovanou cestu.

Věříme, že mezi námi navrhovanými aplikacemi vyberete tu správnou pro vás a že vás dovede do cíle. Přejeme hodně štěstí a bezpečnost na cestách!

Zdroje

1) 11 aplikací na cestu automobilem

2) Nejlepší aplikace na plánování cesty

3) Nejlepší aplikace k satelitní navigaci

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz