Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Země draka nad bankrotem: Čínská populace zestárla, inovace komunisté zašlapali

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sabel Blanco (Pexels)

Ekonomický růst se v Číně stává historií.

Po dlouhou dobu byla Čína považována za symbol růstu a prosperity. Do jisté míry je touto optikou považována i dnes. Nyní se však zdá, že se tento stroj pomalu ale jistě začíná zadrhávat.

Článek

Jednoznačně největším problémem Číny je její demografie. Čína se totiž potýká s rapidním stárnutím populace. Příčiny tohoto stavu je samozřejmě třeba hledat v době, kdy stát dramatickými opatřeními snižoval porodnost. Známá politika jednoho dítěte zavedená v roce 1979 byla ve své době hlavním opatřením pro kontrolu populační exploze, která udělala z Číny nejlidnatější zemi světa.

Doba, kdy se rodilo více dětí, než umíralo, je však pryč. Na pozici nejlidnatější země světa vystřídala Čínu v loňském roce Indie a především: i dnes se rodí čím dál méně Číňanů a průměrný věk populace roste. Kontrola porodnosti je sice věcí minulosti a stát naopak prostřednictvím pobídek a zvýhodnění porodnost podporuje, avšak zatím bez většího úspěchu.

Číňané se do plození dětí příliš nehrnou, neboť to sebou nese vysoké náklady a mladá generace si raději užívá výhod stále bohatší společnosti. To samozřejmě klade enormní tlak na sociální systém a státní kasu. Čínský důchodový systém je na pokraji kolapsu a také systém zdravotní péče se potýká s nedostatkem personálu a financí.

Další důsledky nepříznivé demografie v Číně

Čínský realitní trh, který je jedním z pilířů ekonomiky, se v posledních letech potýká s řadou vážných problémů, které mají příčinu mimo jiné právě v demografických trendech. Tyto problémy ohrožují nejen stabilitu vlastního trhu s nemovitostmi, ale i celou čínskou (a v konečném důsledku i globální) ekonomiku.

Extrémní zadlužení developerů, rušení projektů i slabá poptávka ženou ceny nemovitostí vzhůru, což zpětně odrazuje mladé Číňany od pořizování vlastního bydlení a zakládání rodiny a problémy se dále prohlubují. Bydlení přestává být dostupné dokonce i ve městech mimo žádané pobřežní oblasti.

Zašlapání inovací

Komunistická strana Číny, která se kdysi pyšně hlásila k inovacím a technologickému pokroku, se stává brzdou rozvoje. Ne snad, že by Čína nepodporovala technologický rozvoj a technické vzdělávání, avšak rigidní regulace a potlačování svobody projevu tlumí kreativitu a brání inovativním firmám v růstu.

V některých oblastech je Čína na špici světového technologického vývoje, typicky u „zelených“ technologií jako jsou solární panely nebo automobilové baterie. V oblasti skutečných inovací ale začíná Čína zaostávat. Čína se proto nyní propadá do tzv. pasti „středních příjmů“. Tak je nazýván stav, kdy sice dosáhla určitého stupně prosperity, ale nedokáže se významně posunout dál a stát se skutečně globální technologickou velmocí.

Hrozí Číně kolaps?

Uvedené problémy, tedy stárnutí populace a zhoršující se schopnost inovací, se stávají velkou hrozbou pro čínskou ekonomiku. Pokud se tedy Číně nepodaří demografickou krizi vyřešit a současně uvolnit cestu inovacím, hrozí doslovný kolaps ekonomiky. Ten by s velkou jistotou měl dalekosáhlé důsledky pro celý svět. Nejde přitom jen o ekonomické šokové vlny, které by kolaps vyslal do světa. Řada světových leaderů již vyjádřila obavy z toho, že by v případě zhoršujících se problémů mohla Čína jako autoritářský režim sáhnout např. k vojenské invazi na Tchaj-wan, aby problémy překryla. Americký prezident Biden tyto obavy shrnul do myšlenky, že Čína je sice naším soupeřem, velké problémy jí ale nepřejme, neboť Čína v problémech je výrazně nebezpečnější než Čína prosperující.

Co bude dál?

Budoucnost vývoje v Číně je v tuto chvíli nejistá. Pokud se Číně podaří problémy alespoň z větší části vyřešit, může se skutečně stát globální velmocí s prosperující ekonomikou. Na druhé straně ale nelze přehlížet fakt, že jí hrozí kolaps ekonomiky s dalekosáhlými důsledky pro celý svět, a toto riziko je zcela reálné a založené na objektivních faktech, především v podobě nepříznivého demografického vývoje.

Závěr

Čínský zázrak se pomalu mění v čínskou noční můru a nad bývalou nejlidnatější zemí světa visí Damoklův meč v podobě stárnutí populace a nepružného systému potlačujícího inovace. Hrozba kolapsu čínské ekonomiky, která byla kdysi symbolem růstu a prosperity této asijské země, je zcela reálná.

Budoucnost Číny závisí na tom, zda se jí podaří řešit své problémy a dát prostor pro inovace a tvořivost obyvatel. V opačném případě pocítí důsledky celý svět a nelze vyloučit ani to, že problémy „postrčí“ čínské vedení k rozhodnutí o tom zrealizovat svůj dlouhodobý cíl v podobě opětovného sjednocení s Tchaj-wanem i přes jeho vůli, tj. vojenskou cestou. V takovém případě by v oblasti Asie a Pacifiku vypukl válečný konflikt, který by minimálně ekonomicky zasáhl i zbytek světa s mnohonásobně větší intenzitou, než současná útočná válka, kterou vede Rusko proti Ukrajině.

Zdroje

1) China's population drops for second year, with record low birth rate

2) Key facts about China’s declining population

3) Should China worry about its shrinking population?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz