Hlavní obsah
Právo a státní správa

Žaloba na oplocení pozemku - jak na ni?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Žaloba na oplocení pozemku

Vlastnictví je chráněno nejen zákonem, ale i Listinou základních práv a svobod. Co ale když někdo nerespektuje hranice? Je možné se domáhat oplocení? Ano…

Článek

Náš klient Tomáš, vlastník rodinného domu sousedícího se zemědělskou usedlostí, nedávno navštívil naši kancelář. Denně se potýká s problémem, kdy psi, kočky, slepice a dokonce i nebezpečný pštros pravidelně přechází přes jeho pozemek. Příčinou je jednoduchá skutečnost - zemědělská usedlost není oplocená a majitel nemá zájem postavit plot. Existuje nějaký právní prostředek, jak se Tomáš může bránit? Ano, a tou je žaloba na oplocení pozemku.

Kdy přichází v úvahu žaloba na oplocení pozemku?

Podmínky pro podání žaloby na oplocení pozemku jsou stanoveny v zákoně. Termín „plot“ nebo „oplocení“ v právních předpisech není přesně vymezen a nechává se na posouzení orgánu, který má věc posoudit. Wikipedie vysvětluje, že plot nebo oplocení je stavba, která má za úkol omezit pohyb přes určenou hranici. Na rozdíl od zdi má jednodušší konstrukci. Zákon uznává i „živý plot“, který má odlišný právní status, protože se stává součástí pozemku a majetkem jeho vlastníka.

Hranice pozemků jsou zobrazeny v Katastrální mapě.

Občanský zákoník neukládá povinnost oplotit pozemek; rozhodnutí o tom závisí na vlastníku nebo uživateli pozemku. Výjimku tvoří situace, kdy soud nařídí oplocení pozemku. Nový zákoník stanoví, že povinnost oplotit pozemek lze uložit na návrh „souseda“. Tím sousedem může být vlastník pozemku vedlejšího, ale i vzdálenějšího, pokud dokáže, že je to nezbytné pro nerušený výkon jeho vlastnického práva. Žalovaným je vlastník pozemku, z něhož vychází rušení, například pokud z jeho pozemku vniká na pozemek postiženého domácí zvířectvo.

Katastr nemovitostí - co vše z něj lze zjistit a jak úspěšně podat návrh?

Zajímá Vás, co vše můžete zjistit z katastru nemovitostí?

Přečtěte si tento článek:

Žaloba na oplocení pozemku z pohledu Nejvyššího soudu

Žaloba na oplocení pozemku z pohledu Nejvyššího soudu má za cíl zabránit rušení, které vychází z pozemku žalovaného, a chránit před potenciálními škodami. Rozhodnutí Nejvyššího soudu stanoví: „Uložit povinnost oplotit pozemek bude možné, pokud po žalobci nebude možno spravedlivě žádat, aby oplotil sám svůj pozemek. Uložit povinnost oplotit pozemek bude namístě zejména v případě, že oplocení poskytne ochranu proti takovým neoprávněným zásahům, kterým nelze jiným způsobem zabránit, anebo sice je možný i jiný způsob ochrany, nicméně vzhledem k okolnostem konkrétní věci se oplocení pozemku jeví jako nejpřiměřenější a nejvhodnější způsob poskytnutí ochrany ohroženému právu žalobce.“

Soud, který projednává žalobu na oplocení pozemku, musí rozhodnout i o nákladech na postavení plotu. Vytvoření oplocení obvykle přináší finanční náklady, a je otázkou, zda by tyto náklady měl nést žalovaný. Pokud jde o zabránění rušení z jeho pozemku, je možné spravedlivě žádat o tyto náklady. S ohledem na finanční náklady lze nařídit povinnost oplotit pozemek tam, kde je zjevné, že oplocení přinese konec rušení. Například, pokud někdo umístí chlívek na hranici pozemku a obtěžuje souseda zápachem, je obvykle dostatečné nařídit povinnost zdržet se dalšího obtěžování, nikoliv však automaticky postavit vysokou zeď. V případě trvalého zdroje zápachu, kdy orgány místní samosprávy nebo hygienické služby nedokázaly účinně řešit problém a žalovaný odmítá podniknout kroky ke zlepšení situace, může být nařízena povinnost postavit zeď, pokud tím bude rušení účinně eliminováno nebo výrazně omezeno.

Nezbytná cesta - aneb jak na pozemek jinak než helikoptérou…

S oplocením bývá často spojená otázka přístupu na pozemek.

Víte, kdy se může proti vůli vlastníka zřídit přes jeho pozemek přístup na pozemek sousední?

Čtěte:

Darovací smlouva na nemovitost

Zamýšlíte pozemek darovat?

Přečtěte si, co vše udělat pro úspěšné darování:

Závěr

Žaloba na oplocení pozemku musí přesně popsat navrhované oplocení, aby rozsudek byl proveditelný. Není tedy dostatečné pouze navrhnout, aby byla žalovanému uložena povinnost oplotit jeho pozemek; je nezbytné specifikovat rozměry a druh plotu. Otázka vhodnosti a přiměřenosti však zůstává, a v tomto ohledu je doporučeno konzultovat s advokátní kanceláří, která může poskytnout nejlepší a nejrychlejší rady v dané věci.

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Zdroje:

zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění

zákon č. 256/2013 Sb., katastrální zákon, v platném znění

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz