Hlavní obsah
Lidé a společnost

Chcete se mít jako princezna? Deprese, anorexie i sex s mužem, kterého nesnášíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Začalo to už v dětství. Růžové šatičky, korunky z papíru a místo koně chudák labrador. Snad každá z nás chtěla být princeznou. Kromě finančního zabezpečení na tom ale v minulosti nic tak lákavého nebylo. Být princeznou chtělo odvahu a pevné nervy.

Článek

Nešťastné krásky

Depresí netrpíme jen dnes, prožívala ji třeba i bavorská princezna Alžběta. Žena mimořádné krásy, která se musela z téměř venkovské dívky stát přes noc rakouskou císařovnou už ve svých šestnácti letech. Obrovský tlak, který na ni byl vyvíjen, se podepsal na její psychice. Trpěla depresemi, bála se lidí a v touze za udržením si štíhlé postavy hladověla, čímž si zřejmě přivodila i mentální anorexii. Byly dny, kdy pila jen vylisovanou šťávu ze syrového hovězího masa, které střídala s dny, kdy nepozřela nic jiného kromě mléka. V kráse si nezadala s další půvabnou princeznou, která byla dokonce její švagrovou. Charlotta se do rakouské císařské rodiny přivdala z Belgie, kde byl její otec králem. Sňatek s mladším bratrem Františka Josefa I. ji nakonec učinil mexickou císařovnou. Její muž Max tam byl totiž dosazen za panovníka, ale vzbouřenci ho svrhli a popravili. Bývalá belgická princezna Charlotta se z toho zbláznila. Světlé okamžiky střídaly ty tmavé, plné vzpomínek na manželovu smrt.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Rakouská císařovna Sisi byla považována za nejkrásnější ženu světa. Bylo těžké dostát této pověsti. Protože na ni každý zíral, bála se lidí.

Smutné Belgičanky

To Marie Henrietta, vnučka císaře Svaté říše římské, by za svého muže určitě tolik netruchlila. Proti její vůli ji rodina provdala za budoucího krále Belgie Leopolda. Ten se veřejně ukazoval se svými milenkami a ke své ženě se choval despoticky. Život v jeho blízkosti trpěla jen kvůli zplození následníka, což byla její hlavní povinnost. Po nešťastné smrti jediného syna, který v deseti letech zemřel na zápal plic, když spadl do rybníka a nachladil se, zkusili počít ještě jednoho mužského dědice. Narodila se však další dcera. Henrietta se poté od muže definitivně odstěhovala a žili už napořád odděleně. Její dcera Stefanie se vdala za korunního prince Rakousko-Uherska, ale stejně jako manželství jejích rodičů, bylo i to její se záletným Rudolfem přímo tragické. Princ ji dokonce nakazil syfilidou, kterou chytil od některé ze svých četných milenek. Nakonec spolu s jednou z nich spáchal sebevraždu, kterou lidé dávali za vinu právě manželce Stefanii.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Belgická princezna Stefanie neměla šťastné dětství ani manželství. Její matka zatrpkla díky vztahu s nenáviděným mužem a k dětem se chovala přísně.

Klášter nebo otrava

Ani ve slunném Španělsku se urozeným dámám nevedlo lépe. Právě odtud pochází budoucí francouzská císařovna Eugénie, proslulá svou krásou i uvolněným chováním. V osmnácti letech se bezhlavě zamilovala do jistého vévody, který dal ale přednost její vlastní sestře. Zklamání bylo natolik veliké, že se Eugénie rozhodla strávit zbytek života v klášteře. Za čas se ale z nešťastné lásky vzpamatovala, když tu najednou přišla další. Pohledný markýz by si byl dal říci, vždyť Eugénie byla vyhlášená krasavice, ale tentokrát byl proti jeho otec. Nelíbily se mu podle něj příliš uvolněné mravy a pověst mladého děvčate. Místo kláštera chtěla nešťastná dívka na svého markýze zapomenout za pomocí sirek. Jejich jedovatým fosforem se totiž hodlala otrávit. Nakonec se i pro ni našel ženich, a to ne ledajaký. Poslední francouzský císař Napoleon III.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

V kráse si francouzská císařovna nezadala s tou rakouskou. A také obě žily v nešťastném manželství.

Milenka a revolver

Zabíjet kvůli lásce chtěla i Alžběta, milovaná vnučka císaře Franze Josefa. Vyvzdorovala si sňatek s milovaným mužem, ale šťastná s ním nebyla. I přes svou krásu na něj žárlila tolik, že ho sledovala na každém kroku. Když ho nachytala s milenkou, vytáhla revolver a vystřelila. Trefila se, ale vystrašené zpěvačce se naštěstí nic vážného nestalo a celá skandální aféra se císařskému dvoru podařila ututlat. Dokud o tom nepromluvila sama postřelená milenka do jedněch amerických novin.

I když se zdá, že aristokratky musely mít život jednodušší, v některých případech bychom s nimi neměnili. Každá mince má dvě strany.

Zdroje:

HAMANNOVÁ, Brigitte. Habsburkové-Životopisná encyklopedie. Praha:Brána, 2001. ISBN 80 - 7243 - 109 - 9

MARKUS, Georg. Causa Mayerling. Praha:Naše vojsko, 1994. ISBN 80-206-0415-4

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz