Článek
Seděl jsem v malé útulné brněnské restauraci, která byla dostatečně klidná na to, abych si mohl vychutnat nejen svou oblíbenou svíčkovou, ale i zábavné hlášky z okolních stolů. Vím, není to zdvořilé poslouchat cizí hovory, ale blogger musí hledat perly v reálném světě.
Jistě, mladým novinářům to zprostředkuje „umělá inteligence“, ale my starší a pokročilí musíme dokonce odposlouchávat policii.
To, co jsem ale zaslechl tentokrát, překonalo všechna očekávání. Za mnou totiž seděli dva policisté.
Jeden z nich měl očividně náladu na neformální pracovní poradu. Zatímco si jeho kolega naléval kofolu bez rumu (ve službě se nepije, ani na Moravě), on si notoval: „Ještě jsem nevytěžil toho Karla, kde mají ta skvělá žebra.“
Zarazil jsem se, vidlička mi zůstala viset ve vzduchu a zbytek knedlíku v orálním konzumáku - tedy v puse.
Vytěžit Karla? Co to znamená? Je snad Karel nějaký informátor, který schovává klíčové informace pod ubrusem? Nebo snad mluví o nějaké tajné operaci v restauraci? Přiznávám, že fantazie mi jela na plné obrátky.
Hned jsem si vybavil německé seriálové scény, kde policisté z Hamburku či Woprusdorfu „vytěžují“ podezřelé ve tmavých místnostech, kde visí jen jedna žárovka a na stole stojí zatuchlá konvice s lacinou kávou a v rohu leží mrtvola nebo dvě.
Jenže tady nebyla tma, žádná holá policejní žárovka. Jen ta skvělá žebra, respektive informace o nich, visela ve vzduchu.
Ještě jsem nevytěžil Karla
Kdo je Karel? - vrtalo mi hlavou. Také policista? Nebo food kritik, který je zrovna na vazbě? Nebo je to vrátný z policejní stanice? Ći vrátného bratranec? Delikvent, který má snad na sobě zářivou vestu s nápisem "Práskač roku"?
Nebo je to zbloudilý šéfkuchař, který uklouzl na šikmé ploše? Chodí si utajený Karel k paní Foltýnové do zeleniny pro banány plné kokainu?
Možná jen ten tajemný Karel, zná recept na nejlepší BBQ omáčku ve městě a jeho vytěžení je otázkou gurmánské cti.
„No a co ti řekl?“ ozval se druhý policista, což mé zvědavosti nasadilo korunu.
„Nic moc, nebyl čas. Ale prý tam mají žebra, která se rozpadají už na pohled. A za super cenu. Ale jak říkám, ještě jsem ho nestihl vytěžit.
Rozesmál jsem se do svíčkové. Na celé kolo skoro jako Marek Eben nebo doktor Sládek. Vytěžit Karla! Takže tohle je aktuální policajtský slang?
Místo hodinového vyšetřování závažných zločinů se teď jedná o žebra, která se údajně rozpadají „už na pohled“. Musel jsem uznat, že v této oblasti mají policisté zjevně dobře vytříbené priority.
Celý rozhovor pokračoval ve stejném duchu. První policista se přiznal, že se na žebra chystá optat již minimálně dva týdny, ale pořád mu do toho něco leze. „Včera mi během rozhovoru s Karlem volala manželka, že musím nutně posekat zahradu a nasekat klukovi. Fakt hovor nešlo odmítnout, to víš ,stará…té se neodmlouvá a netípají hovory.“
Druhý polda přikyvoval s porozuměním: „Jo, to znám. Já zas neustále řeším, kdy vytěžit tchána, kde má ty jeho domácí klobásky…“
Závěrečná
Nemohl jsem si pomoct, ale začal jsem si představovat policejní akademii, kde se kromě střelby a práva vyučuje i vytěžování kontaktů na nejlepší hospody a recepty na domácí pochoutky. Záznam z takové přednášky by byl rozhodně sledovanější než většina soudobých (nejen východoněmeckých) seriálů.
Z restaurace jsem odcházel nejen spokojený s jídlem - čočková polévka s játrovými knedlíčky, zmíněná svíčková, plus Marlenka jako zákusek, ale i s tou nečekanou dávkou obohacení českého jazyka.
Máte ve svém povolání také nějaký povedený slangový výraz? Napište nám dolů do komentářů.
Děkujeme.