Hlavní obsah
Cestování

Dovolená se psem v Polsku: Na českou nevraživost zapomeňte, Poláci prvně obslouží psa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: LUFO

Se psem cestujeme už dlouhé roky. Vždy volíme destinace, kam můžeme dojet autem. Touha po moři nás letos zavála do Polska. A zatímco v Čechách se často setkáváme s nepochopením pro čtyřnohého parťáka, Poláci příjemně překvapili.

Článek

Během letošního jara jsme se rozhodli strávit dva týdny u Baltu. Recenze byly pozitivní, a to jak ohledně samotného místa, tak také ohledně pobytu se psem. A tak jsme si našli apartmán s předzahrádkou a ve stanovený termín vyrazili směr Pomořské vojvodství.

Pro psy je Polsko více než přívětivé

Vybrat ubytování se psem nebylo vůbec obtížné. Tolerovali je ve všech oblastech, kde jsme zamýšleli zakotvit. Nakonec jsme vybrali menší apartmán s vlastní předzahrádkou, abychom nemuseli řešit večerní venčení. Hned po příjezdu do Pucku, který se stal naším čtrnáctidenním domovem, jsme vyrazili k moři – a světě, div se, pláž byla úplně prázdná. Měli jsme moře tedy jen pro sebe, nikde žádné zákazy, takže si i náš pes konečně mohl užít své první koupání ve slané vodě naplno.

Druhý den jsme vyrazili rovnou na vyhlášenou Helskou kosu, někdy také nepřesně označovanou jako Helský poloostrov. Projeli jsme ji celou až do městečka Hel, které je na úplné špici. Měli jsme trochu strach, zda nás sem se psem pustí, ale naše zkušenost byla více než pozitivní. Hned na úvod jsme využili službu místního „vláčku“ – malých elektrických turistických vozítek, kde nás slečna průvodkyně nadšeně přivítala i se psem, kterého si hned mazlila a na chvíli jsme nabyli dojmu, že ji zajímá víc než my. Poté s námi projela celou turistickou trasu, načež nás vysadila přímo v centru. Prošli jsme hlavní částí, kde se na nás všichni usmívali, pár kolemjdoucích se zastavilo, aby psa pohladilo. A problém nebyl ani na místní pláži – se psem vstup povolen. Nic tedy nebránilo smočit packy (na nás byl Balt studený, takže se koupal jen pes).

V restauraci prvně obsloužili psa

Po půldenním cestování jsme měli hlad, a tak jsme zamířili do místní restaurace. Můžeme se psem? Samozřejmě. Seběhla se celá obsluha, aby se se psem přivítali, pomazlili a také mu hned dali napít. Mísa plná čerstvé vody byla samozřejmostí vždy a všude, kam jsme za celý pobyt zavítali. A někde dokonce přišla i nějaká ta mlska na přivítanou či rozloučenou.

Gdyně, Gdaňsk i další místa jsou dog friendly

Při našem pobytu jsme navštívili i další turistické cíle, ať už ty proslulé, nebo méně známé, a vždy jsme se setkali nejen s pochopením, ale dokonce s nadšením, že máme psa. Některá místa samozřejmě byla psům zakázána, včetně několika málo pláží, ale většinou hned kousek od zákazu byla pláž, kde už psi mohli. Přístup se psem nevadil ani na molo a svezli jsme se dokonce i na výletní lodi, kam nás nalákal sám kapitán s nadšením, že pejsek je samozřejmě vítán a bude mu ctí vzít ho na palubu. Spousta spolucestujících Poláků se pak s naším hafanem vyfotila – milá tedy byla nejen posádka lodi, ale i osazenstvo.

Příští dovolená? Polsko to jistí

Za celou dobu jsme se nesetkali s tím, že by měl někdo se psem jakýkoliv problém. Všichni byli milí, usměvaví, nikdo na nás nekoukal skrz prsty, což se nám často stává doma, kde mnohdy zůstává po cestování se psem po České republice hořká pachuť. Chápu, že ne každý je ze psa nadšený, ale přijde mi, že u nás jednoduše ještě spousta lidí psa jako společníka neakceptuje.

Navíc nás pobyt v Polsku vyšel podstatně levněji, než kdybychom zůstali v Čechách – levnější bylo ubytování i náklady na život. I když už v Polsku potraviny nejsou o tolik levnější než u nás, stále jsou ceny výhodnější. A i v restauracích jsme se – až na výjimky – najedli levněji než u nás. Jídlo i s přílohou standardně vycházelo v restauraci kolem 30 zlotých. Za nás je tedy pro příští dovolenou jasno – rádi zase vyrazíme do Polska, protože jsme zde vítaní i se psem. A hlavně je tu stále co objevovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz