Hlavní obsah
Rodina a děti

Proč bych měla své rodině denně vyvářet. Nejsem služka, ať se nají venku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Že si něčí manžel a děti potrpí na teplá jídla? U mě mají smůlu, jídlo chystám jen studené.

Článek

Zdravá, chutná, kvalitní a nutričně odpovídající strava. To je něco, co považuji za naprostou samozřejmost, pokud jde o zdravý životní styl. Stejně jako považuji za samozřejmost, že člověk bude mít denně teplé jídlo. Ale zároveň chci podotknout, nejsem služka, která by stála celý den u sporáku. Ostatně, není proč.

Školka, škola i práce

Manžel chodí každý den do práce, dítě do školky. V mateřské školce mají zajištěnou celodenní stravu, včetně svačin a teplého oběda. Manžel v zaměstnanecké jídelně má také k dispozici teplý oběd. Nevidím proto sebemenší důvod, proč by někdo měl trvat ještě na teplé večeři? Ano, teplé jídlo nelze z jídelníčku vynechávat, ale rozhodně si nemyslím, že by dospělý člověk nebo dítě, potřebovali dvakrát denně teplou stravu.

Ty jim nevaříš?

K napsání tohoto článku mě navedla otázka mé kamarádky. Byla překvapená, když zjistila, že přes týden doma opravdu nevařím. A proč bych také měla, teplé jídlo je zajištěné v práci a ve školce, tak není důvod, abych musela ještě navíc stát každý den u sporáku a chystat teplou večeři. I u nás v rodině, když jsem byla malá, bylo standardem, že večeře byla až na výjimky studená.

Samozřejmě, že o víkendu vařím. Ne, nechodíme po restauracích ani fastfoodech, nebo různých bistrech. Domácí strava je základ. Dobrý sobotní a nedělní oběd je samozřejmost. A teplá večeře? Snad jen, když z toho oběda něco zbude k večeři.

Pestřejší jídelníček

Možná jsou rodiny, kde manžel jako pán tvorstva očekává teplou večeři a k tomu otevřeného lahváče. Možná jsou rodiny, kde jdou děti radši spát bez večeře, než aby si dali něco studeného. Ale u nás ne. Když mám náladu a čas, ráda něco připravím. Ale rozhodně to není nic teplého.

Myslím, že studené večeře jsou dokonce i velmi důležité pro pestrost jídelníčku. Maso bývá obvykle součástí oběda, takže večer může být ta pravá chvíle na pečivo, mléčné výrobky, zeleninu, ovoce, sýry, kvalitní uzeninu. Na vše, co tělo potřebuje. Těžko bych takto pestře složila teplé jídlo. Další důvod, proč by večeře měly být studené. A u nás prostě budou, nejsem služka, abych někomu denně vyvářela jen proto, že je na to zvyklí od své maminky… Že, partnere mé kamarádky?

Anketa

Máte teplé večeře?
Ano, pravidelně
9,5 %
Občas ano
51,4 %
Ne, vůbec
39,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 613 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz