Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Islám pod Alpami na Noci vědců 2024

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Klapetek

Vídeňské islámské centrum je zajímavým dokladem přítomnosti islámu ve veřejném prostoru jedné z evropských metropolí.

Jedno téma Noci vědců 2024 na TF JU v Českých Budějovicích bude religionistické. Zaměříme se na společenský vývoj posledních sedmdesáti let u našich rakouských sousedů.

Článek

V pátek 27. 9. 2024 proběhne na mnoha místech v Česku další ročník zajímavé akce Noc vědců s podtitulem Proměna. U nás na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (TF JU) jsme s bývalou kolegyní z public relations uspořádali již několik velmi příjemných setkání. Moc rád na ně v poslední době vzpomínám. Letos se tato společenská událost u nás rozšíří o řadu dalších odborných témat. Jedno z nich ale bude opět religionistické. Jestli budete mít čas a chuť, zastavte se na chvíli také u nás.

Foto: se souhlasem TF JU

Vítá vás budova Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Teologickou fakultu najdete v Českých Budějovicích jednoduše. Stojí na Kněžské ulici v centru města a navazuje na ni budova koncertního sálu Jihočeské filharmonie. Na první pohled to může vypadat jako ideální řešení. Přesto má naše lokace pro pořádání těchto příležitostí svoje výhody i nevýhody. Mnoho dalších akcí připravovaných Jihočeskou univerzitou totiž proběhne v jejím kampusu na Branišovské ulici. Proto se někteří z návštěvníků zaměří rovnou na okrajovou čtvrť, kde mohou navštívit hned několik rozdílných fakult. Stejně si myslím, že vynechat automaticky centrum města by byla chyba. Například kolegyně a kolegové z Pedagogické fakulty JU totiž mají obvykle také hodně zajímavý program.

Foto: Martin Klapetek

Moderní mešita bosenského Islámského kulturního centra ve Štýrském Hradci.

Jak už prozradil název tohoto blogu, rád bych vás k nám na TF JU pozval na můj interaktivní seminář s názvem „Islám pod Alpami“. Tématem bude proměna institucializovaného islámu v Rakousku. Zda státní regulace napomáhají v přechodu od statutu přistěhovalců k občanům. Tedy od muslimů tureckého, bosenského nebo arabského původu žijících v Rakousku k „rakouským muslimům“. Zaměříme se na výzkum modliteben, které vypovídají o sebeprezentaci komunity a předávání kulturní identity nastupujících generací. Ukážeme si, že zřizování oddělení na komunálních hřbitovech a nastavení správy islámských hřbitovů vypovídá o integraci do přirozeně diferenciované společnosti.

Foto: Martin Klapetek

Výzdoba Islámského hřbitova v rakouském Altachu je velice zajímavá.

Stačí dorazit k nám na TF JU do budovy v Kněžské ulici číslo 8. Jak často říkám svým novým studentkám a studentům z prvního ročníku bakalářského programu Religionistika, nemusíte se bát, že u nás zabloudíte. Učebnu č. 117 v prvním patře jistě najdete. Nejen že vás budou navigovat šipky speciálně připravené pro tuto akci. Protože jsme bývalý kapucínský klášter, chodby jsou u nás vytýčeny pěkně dokola kolem centrálního dvora. Ať se vydáte vpravo nebo vlevo, nakonec nás určitě najdete.

Foto: Martin Klapetek

Tradičně pojatý interiér moderní mešity v dolnorakouském Bad Vöslau.

Seminář se stejným průběhem bude začínat pokaždé v celou hodinu, tedy v 18:00, 19:00 20:00. Budete mít tedy příležitost poskládat si program na Noc vědců 2024 v Českých Budějovicích podle svých zájmů a časových možností. A na co se můžete těšit? Na krátké prezentace týkající se našeho výzkumu islámu v Rakousku. Dostanete k dispozici podklady a také psací potřeby, můžete si tedy dělat během výkladu poznámky a zapisovat si svoje zvídavé otázky. Jistě bude čas na ně společně najít odpovědi.

Foto: Martin Klapetek

Modlitební pomůcky i zajímavá Fátimina ruka budou součástí naší výstavky.

Rádi bychom vám také představili předměty z naší katedrové religionistické sbírky. Modlitební pomůcky a další drobnosti jsme dostali jako suvenýr od fakultních kolegů z jejich zahraničních cest. Budete moct obdivovat barvy muslimského modlitebního koberce z Pákistánu. Jeho nákup i s certifikátem původu byl díky internetovým obchodům jednoduchý. Oproti tomu získat do Česka pro studijní účely výtisky koránu s komentáři bylo daleko komplikovanější. Asi nemusím sáhodlouze vysvětlovat, proč tomu tak bylo. Přesto všechno se nám to podařilo a budete tedy moct prolistovat arabský originál i nahlédnout do českých překladů.

Foto: Martin Klapetek

Koránský text v originále je součástí naší katedrové religionistické sbírky.

Přijďte se dozvědět více o dynamikách islámu v Rakousku a jeho proměnách! Přidejte se k nám na vzrušující cestě za poznáním. Těšíme se na vás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám