Hlavní obsah
Cestování

Na paddleboardu proti proudu Sázavy i času

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Tajpi

Dubnové letní teploty, slunce, řeka, rybáři, paddleboardy a my. Někdy k opravdové pohodě stačí málo, třeba pádlo, voda v řece a krajina kolem.

Článek

Na alpských ledovcích se sice ještě lyžuje, ale u nás to vypadá, že jsme přešli z nijaké zimy přímo do horkého léta. Že není úplné léto, připomínají noční a ranní teploty, které atakují i nulu. Když spíte, ani si toho nevšimnete, když musíte brzy vstávat, víte o čem mluvím. A příští týden se má ochladit zase tak, že bude sněžit. Hurá, všichni už máme letní pneumatiky, takže to bude legranda. Ale to bude až za pár dnů. Dnes je krásné léto na vodě.

U nás doma jsme si řekli, že podle toho, jaký týden bude, budeme mít i aktivity. Takže při sněžení jedeme lyžovat, abychom o týden později pádlovali. Umění přizpůsobit se bude pro naši budoucnost klíčové. Takže dnes bylo léto. Jak strávit odpolední čas krásného slunečného dne si umí vymyslet každý sám. Nás napadlo zahájit pádlovací sezónu někde u nás, vlastně nedaleko. Strávili jsme krásnou projížďku po Sázavě pod hradem Český Šternberk.

Ráno Český Šternberk, po obědě pádlování

Parkování bylo malinkým oříškem, na hrad už se zase sjíždějí davy jako před covidem, nakonec jsme kus země pro autíčko našli. Takže pokud jste milovníci historie, na dopoledne si můžete naplánovat prohlídku hradu a po obídku vyrazit sportovat. My jsme historii vynechali a plavidla si přivezli vlastní, abychom se nestrachovali, jestli na nás zbyde. Ale ještě není plná sezóna, takže šance by byla i tak.

Nafukovací prkna jsme dofoukali u vozu a hurá na vodu. Blankytně tyrkysová voda tu na nikoho nečeká, tu najdete na jezerech v zahraničí nebo u moře. Ale i bahňákové koryto Sázavy má své kouzlo, zejména, když se kolem všechno krásně zelená. Z městečka se vydáváme proti proudu, jelikož Sázava tu před šternberským jezem vytváří vodáky proklínaný volej. Pro paddleboardy je to však ideální plocha.

Sázava pro rybáře i vodáky

Koryto není příliš široké, musíme kličkovat mezi pastmi od rybářů, kteří svými vlasci chytají pravděpodobně nejen ryby, ale i pádlisty. Alespoň je zábava, občas je nějaký rybář nervóznější, ale řeka patří všem. Tedy hlavně těm rybám, které podle reakcí mužů a žen v zeleném na břehu mají polední klid a nikomu nic nebere. My projíždíme klidnou řekou dál proti proudu, kam nám klidná hladina dovolí.

S nasazenou ploutvičkou se dá na klidné hladině dopádlovat od jezu v Českém Šternberku asi 2,8 kilometru k místu, kde narazíte na první peřejky. Ty proti proudu nepřekonáte. Pokud byste se rozhodli krátký úsek přenést, můžete pokračovat dále kolem soutoku s Blanicí, ale peřejky jsou stále častější, což v podstatě platí až k dalšímu jezu v Soběšíně.

Za pár hodin dáte šest kilometrů jako nic

My jsme se u peřejek tentokrát otočili na zpáteční cestu, která je ještě pohodovější, neboť je po proudu. Pomalém, líném, ale stále tekoucím. Je tak čas na větší odpočinek a relaxaci těla i duše při tichém klouzání údolím Sázavy. Občas se objevil i nějaký ten vodák, ale s letní vodáckou dálnicí se to naprosto nedalo srovnat. Ve Šternberku pozor na jez, je opravdu nebezpečný a koruna vysoká. Nepodceňte sílu vody a držte se od jezu dál.

Naše sobotní odpolední putování zabralo klidné tři hodinky, jež uplynuly jako voda pod našimi prkny. Můžeme ho doporučit všem, kteří nepotřebují průzračnou vodu, ale stačí jim krása klasické české krajiny.

Anketa

Jezdíte na paddleboardu po českých řekách?
Ano
40,3 %
Ne
59,7 %
Celkem hlasovalo 62 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz