Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Vnitro otevírá dveře k policii cizincům. Těší se na tisíce uchazečů.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Řešit personální průšvih u českých bezpečnostních sborů se ministerstvo vnitra rozhodlo otevřením dveří do bezpečnostních sborů pro cizince. Přijde však vůbec někdo?

Článek

Ministerstvo vnitra chystá novelu zákona o služebním poměru, od kterého si slibuje personální stabilizaci u bezpečnostních sborů. Jednotně všechny se dlouhodobě potýkají s velkým personálním podstavem, jen u policie v současnosti chybí přes čtyři tisíce lidí. Fronty u náborářů se už roky nekonají. Ani dříve nedostupné povolání hasiče už není co bývalo, sbor marně hledá mladé do služby po celé zemi.

K zamyšlení vede úvahový proces úředníků na ministerstvu, podle kterého by k policii, hasičům, celníkům a vězeňské službě mohli přijít pomoci lidé z Evropské unie, respektive Evropského hospodářského prostoru. Změna by mohla platit od roku 2026, pokud se nic zvláštního v legislativním procesu nestane.

Zabral jsem a umím dobře česky

Zajímavé jsou parametry. Zájemce ze zahraničí o post policisty bude muset prokázat, že žije v České republice nejméně tři roky a složit zkoušku z češtiny. Také prokázat, že jeho názory nejsou protistátní, atd. Říká se tomu bezúhonnost.

Ale vraťme se k základním parametrům z pohledu uchazeče. Jsem cizinec, který se bůh ví proč rozhodne přestěhovat do Česka. Abych tu byl co platný, musím se naučit dobře česky.

Mám dobrou práci v soukromém sektoru

Pokud se tak nestane, budu zastávat jen druhořadé práce. Když ale máknu, dokážu se česky obstojně domluvit a získám lépe placené místo. Současně tu někde musím bydlet, zda to půjde ze začátku úplně legálně, to není jasné. Máme ale snahu a nakonec to půjde.

Po třech letech tu legálně žiji a protože už umím dobře česky, mám také dobře placené místo v soukromém sektoru. Páč ve státním to je mnohem složitější. A teď mi má nová země nabízí, že mohu jít do služebního poměru u bezpečnostních sborů.

Kdo mohl už policii opustil

Své těžce vydobyté místo na slunci v Česku mám nahradit státní službou. Půjdu k policii. Na místo, které u nás nemá společenský respekt, do sboru, který se potýká s personální katastrofou. Kdo mohl, odešel, kdo nemusí, tam nejde. Kdo to chce zkusit, si to rozmyslí po prvních výplatních páskách. Přemýšlím, proč asi všichni od české policie odešli? To nebude náhoda.

Každý se musí zamyslet, proč bych po to všem, co jsem udělal a získal, měl nyní nastoupit někam, kde budu mít méně peněz a budu pod velkým tlakem nadřízených, když mám své dobré místo v klidnějším soukromém sektoru.

Mám se v práci dobře, proč bych měl jít na horší?

Co vede ministerské úředníky k domněnce, že cizinci, kteří u nás nejméně tři roky žijí a umí dobře česky, budou mít zájem opustit, co si sami vydobyli a půjdou za horším platem i podmínkami do státní služby? Nebo to bude tak, že se přihlásí jen ti, kteří v soukromém sektoru neuspěli, a tak aniž by o práci policisty vůbec kdy uvažovali, se prostě přihlásí?

Anketa

Těšíte se na cizince v řadách české policie?
Ano
0 %
Ne
100 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz