Hlavní obsah
Aktuální dění

Zdravotník si za svůj plat může dovolit maximálně dojet do práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Je smutné, že ve zdravotnictví, které by mělo být prestižním oborem, jsou platy jen lehce nad hranicí minimální mzdy. Nedávné stávky zdravotníků vyjadřují nespokojenost se systémem. Podle Válka ale problém není v penězích.

Článek

Poslední kapka

Vláda schválila lusknutím prstu dvojnásobek dosavadně zákonem povolených přesčasových hodin. To zdravotníky extrémně demotivovalo, jelikož doufali ve zlepšení systému, úbytek přesčasových hodin a zvýšení mezd. Namísto toho vláda zlegalizovala donedávna protizákonné chování ve zdravotnictví.

Zdravotnický a nezdravotnický personál potřebuje nutně změnu. Nahlédnout do zákulisí Znojemské nemocnice nás nechala v rozhovoru pro Český rozhlas Plus tamní vrchní sestra Jana Procházková. „Nechceme nadále dorovnávat mzdu přesčasy. Potřebujeme více adekvátně ohodnocených lidí“, říká Procházková. „Noví kolegové nepřichází, a pokud přijdou, brzy odejdou. Realita je natolik znechutí, že raději změní obor a věnují se něčemu, za co dostanou adekvátně zaplaceno“.

Byrokracie čeká na každém rohu

Přibývá směrnic, které je potřeba dodržovat. Zdravotníci věnují spoustu času studováním stále nových předpisům a nemají pak dostatek času pro výkon samotné profese. Věnovat se pak pacientům bez stresu a s úsměvem je takřka nemožné.

Pacienti zneužívají systém zdravotnictví

Spousta lidí se bojí až příliš o své zdraví, nechtějí něco zanedbat a chodí k lékaři i s banalitami. Dnes, v době internetu, si lidé často diagnostikují na základě příznaků choroby, které nemají a dožadují se často zbytečných vyšetření. Zahlcují tak systém a zatěžují lékaře, kteří by se mohli věnovat závažnějším problémům.

Zdravotnictví dávno není lukrativní obor

„Průměrný plat lékaře je kolem osmdesáti tisíc, sestra má přibližně polovinu. Já se ale s těmito čísly neumím ztotožnit, protože ve zdravotnictví pracuji. A jestli se budeme bavit o průměrném platu lékaře osmdesát tisící, musíme si uvědomit za kolik hodin tenhle plat má“, říká Jana Procházková a dodává: „Je to v podstatě nastaveno tak, že nechodíme do práce pro peníze, ať si to přiznáme nebo ne. Možná to teď tak veřejnost nebude vnímat, ale platové tabulky jsou, jaké jsou. Nástupní plat sanitáře je nějakých 21 tisíc hrubého. Sanitář má být chlap, který pomáhá s tou těžkou fyzickou prací. V nemocnicích tito chlapy chybí, takže jsou přeobsazeni sanitářkou, ženou ve středním věku, a ona by měla obstarat tuto těžkou práci. Když si to vezmeme v té rovině praktické, máme muže, který má střední věk. Fyzicky by tu práci zvládl, psychicky je na tom tak natolik dobře, že by se tomu věnovat mohl. A přinese manželce domů 21 tisíc za měsíc. Životní náklady jsou ale 25 tisíc. To je opravdu úsměvné.“

Návrh na změnu je daleko od reality

Dnešní sanitář s dvacetiletou praxí má nástupní plat 23 110 Kč hrubého. Odborový svaz dal ministru Válkovi při poslední schůzi tabulkové rozsahy, jaké by si představoval. Podle nich by ten samý sanitář měl dostávat minimálně 33 920 Kč.

Není to o penězích

Podle Ministra zdravotnictví Vlastimila Válka není problém ve zdravotnictví o penězích, ale musí se udělat systémové kroky. „S platem pana ministra to jistě není o penězích, ale pokud mi výplata stačí prakticky jen na dojíždějí do práce, u mě to o penězích je“, říká Procházková.

Zdroj: https://plus.rozhlas.cz/lide-casto-chodi-do-nemocnice-s-banalitami-pribyva-nam-prace-a-ubyva-personalu-9085448

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz