Hlavní obsah
Zdraví

Mezinárodní den bez diet: Máme si dát něco na zub, nebo je to o něčem úplně jiném?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Mezinárodní den bez diet se koná vždy 6.května a má za cíl upozornit na nezdravé trendy v oblasti hubnutí a zaměřit se na pozitivní vztah s vlastním tělem. Je to ale v moderním světě vůbec možné?

Článek

Ve světě se dnes slaví Mezinárodní den bez diet (jiný překlad zní Mezinárodní den proti dietám). Na jeho vzniku se aktivně podílela Mary Evans Youngové v poprve se konal ve Velké Británii 6. května 1992.

Nejspíš neexistuje žena, co by alespoň jednou za život nedržela dietu. I ty nejštíhlejší z nás se snaží svou postavu zdokonalit - ať už před dovolenou, svatbou nebo třídním srazem. Ty, které nemají dobrou genetiku, trpí zdravotními potížemi nebo zkrátka rády mlsají (nebo oboje), často pak jdou z diety do diety. Tím ale neprospívají ani svému zdraví, ani (překvapivě) své postavě.

Jsou tu ale i extrémy - dívky, které mají normální postavu a zcela adekvátní BMI index, chtějí zhubnout pod svou zdravou váhu. No, nedivte se! Žijeme totiž v době, kdy nejen ve filmech, ale i v reklamách vidíme jen dokonalé štíhlé holky. A je úplně jedno, zda se jedná o reklamu na sportovní náčiní, oblečení, toaletní papír nebo zubní pastu. Opěvování štíhlosti nás zkrátka obklopuje ze všech stran.

Jim, abych žil? Nebo žiju, abych jedl?

Na druhou stranu se v posledních letech začíná rozvijet opáčný extrém. A to je body positivismus. Filozofie, že každé tělo je jedinečné a měli bychom se mít rádi takoví, jací jsme. I když toto hnutí má bezesporů spoustu kladů, jako jsou například větší sebevědomí a pozitivní vnímání vlastního těla, přináší i mnoho úskálí. Například, pokud se lidé ztotožní s myšlenku, že je důležité milovat své tělo takové, jaké je, může to vést k tolerování nezdravých návyků, jako je sedavý životní styl, nedostatek pohybu nebo nezdravá strava. To může mít negativní dopad na zdraví jednotlivce a celé společnosti. Navíc se v rámci hnutí body pozitivismu často vyskytuje kritika, či dokonce nenávistné chování vůči lidem, kteří se snaží zhubnout nebo změnit svou postavu. To může vést k pocitu viny a špatnému sebevědomí u těch, kteří se snaží dosáhnout svých cílů.

Foto: Shutterstock

Ven ze začarovaného kruhu drastických diet

Takže nehubnout je špatně, ale hubnout je vlastně také špatně. Jak z toho teda ven? Právě o tom je onen Mezinárodní den bez diet. Ten se totiž snaží ukázat, že zdravá výživa a pohyb by měly být součástí každodenního života a neměly by být pouze náhodnými rozhodnutími, která jsou založena na tělesném vzhledu.

Hlavním minusem všech diet je, že jsou obvykle zaměřený pouze na rychlou a krátkodobou ztrátu váhy, bez ohledu na dlouhodobé důsledky pro tělo a psychiku. Mnoho lidí trpí nízkou sebeúctou a tělesnou nejistotou, což může vést k nezdravým rozhodnutím a návykům. Výsledkem je, že se člověk dostává do začarovaného kruhu, kdy se stále snaží dosáhnout ideálu, který je neudržitelný a nereálný.

Mezinárodní den bez diet se snaží zvrátit tento trend tím, že se zaměří na zdraví a pohodu, nikoli na tělesný vzhled. Tento den nám připomíná, že každé tělo je jedinečné a že každý by se měl cítit pohodlně ve své kůži. Místo toho, aby se lidé soustředili na to, co by mohli na svém těle změnit, by se měli soustředit na to, jak se o své tělo starat a jak mu poskytnout potřebnou péči. A pak ta změna přijde sama!

Změna začíná v hlavě, teprve pak na talíři!

Když lidé přestanou být posedlí hubnutím, mohou se soustředit na to, co je pro ně skutečně důležité. Místo toho, aby se snažili dosáhnout nereálných cílů, by se měli snažit žít zdravý životní styl, který zahrnuje vyváženou stravu a pravidelný pohyb. Mezinárodní den bez diet by měl sloužit jako připomenutí, že se nemusíme bát potravin a že si můžeme vychutnat jídlo bez pocitu viny.

V moderním světě, kde se společenské normy zaměřují na tělesný vzhled, je důležité si uvědomit, že tělo není jen nástrojem k dosažení ideálu krásy. Místo toho je to nástroj k pohybu, práci, odpočinku a udržení zdraví. Mezinárodní den bez diet se snaží ukázat, že tělesná forma by neměla být hlavním cílem lidského bytí a že každý člověk by měl být akceptován a milován bez ohledu na své tělesné proporce. Některé studie ukazují, že tlak na tělesné normy může vést k mentálním problémům, jako jsou poruchy příjmu potravy, úzkost nebo deprese.

Foto: Shutterstock

Proto je důležité propagovat zdravý a vyvážený přístup k tělesnému zdraví, který nezahrnuje drastickéí diety nebo cvičení, ale spíše holduje pohybu, vyvážené stravě a přijetí svého těla takového, jaké je. Nejlepší řešení tedy je: všeho s mírou! Jíst zdravě, ale občas si dopřát něco dobrého a pak si to pořádně užít (a bez výčitek!). Mít dostatek pohybu, ale neudřít se k smrti v posilovně. Nehnat za mírami, co mají modelky, ale mít se rád. Teprve pak bude vaše tělo opravdu zdravé, silné a krásné!

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz