Hlavní obsah
Názory a úvahy

Maska jde dolů, Babiš oficiálně konzervativcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: European Council

Babišův způsob života je v ohrožení – a zřejmě to sám vnímá jako problém, protože cítil potřebu si na to postěžovat na setkání konzervativních politiků organizované dalším podnikatelem s evropskými dotacemi, maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Článek

Na první pohled by se asi zdálo, že jde jen o další setkání starých konzervativních mužů křičících na mraky. Problém bohužel je, že dotyční stále mají poměrně značnou moc a jsou připraveni zkoušet své představy převádět do praxe. Takže i když ze setkání nevyplývá bezprostřední změna nějakého zákona, má smysl ho vnímat jako snahu o přeskupení evropské politiky.

Andrej Babiš se dlouho pokoušel prezentovat na evropském poli jako liberál, zdůrazňovat svou sounáležitost s liberální skupinou v Evropském parlamentu a s jejími premiéry a ministry v Radě. Nikdy to úplně nefungovalo, protože v liberálních tématech, ať už jde o lidská práva, digitální politiku nebo klima, vystupovalo jeho hnutí spíše autoritářsky a konzervativně. Zároveň upevňoval vztahy s Viktorem Orbánem, Jarosławem Kaczyńskim, Janezem Janšou a dalšími konzervativně-populistickými vůdci východní Evropy.

Teď je tomu nejspíš konec. Při čtení Babišových výroků na konferenci pořádané v Budapešti (ale i jinde) nelze přehlédnout obsahovou podobnost s tím, co říkají Babišovi přátelé v Polsku nebo Maďarsku. A nemůžu se zbavit dojmu, že Babišovi marketéři konečně doporučili shodit masku liberála a potvrdit v plné kráse sounáležitost s jeho konzervativními spojenci.

Pro českou politiku je to potvrzení změny, kterou dokonaly volby v roce 2021. S výjimkou Pirátů totiž v českém parlamentu zůstávají pouze strany, které se ve větší nebo menší míře hlásí k nějakému odstínu konzervativismu. Svým složením tak de facto předbíháme velmi konzervativní parlamenty Polska a Maďarska.

Česká společnost je narozdíl od té polské a maďarské liberálnější a méně ochotná naslouchat konzervativnímu populismu. Přesto budeme muset v následujících letech čelit snahám zatáhnout nás do vznikajícího konzervativního bloku, který usiluje o revizi poválečného uspořádání Evropy - ať už toho, co bylo dosaženo na poli ochrany lidských práv, v sociální oblasti nebo v ochraně životního prostředí a klimatu.

V tomhle střetu vidím jako zásadní roli Pirátů. Jsme poslední strana, která se mentálně nepoddala snaze konzervativců o dominanci a nastolení jediného správného názoru. O to důležitější bude pokračovat a nevzdat se. Věřím, že to dokážeme a že půjdeme proti proudu – stejně, jako k tomu byla Pirátská strana od začátku založena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz