Hlavní obsah
Lidé a společnost

Žena a ezoterika

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monika Margaret Wilweber Dall-e mini AI generated

Pokud jste ženou a chcete se osobnostně posunout, máte dost možností. Buď sáhnete po relevantních populárně psychologických knihách, nebo se necháte vtáhnout do velice estetické a drahé pasti ezoteriky.

Článek

Nechce se ti to číst? Tak si to poslechni: Žena a Ezoterika (youtube.com)

Můj zážitek

K zamyšlení nad tímto tématem mě přivedl osobní zážitek. Mužský doktor mi v ordinaci prostě oznámil patřičně rozkazovačným tónem: „Máte vysoký tlak. Zhubněte.“ Na mou obhajobu ohledně hormonálních výkyvů před mými dny, kdy mě většinou stíhají chutě, mi stejně stručně odpověděl: „Tak se ovládněte.“ Díky za rovnák na ohybák, pomyslím si a objednám se k výživové poradkyni.

O týden později, zřejmě na základě toho, že nosím sukně a podpatky, dotyčná usoudila, že budu pro její tmářské a bludařské řeči o tom, že všechny mé emoce sídlí v konkrétní čakře, dokonalá představitelka cílové skupiny „oškubej mě jako ezohusu“. Vyprávěla mi o tom, jak mám záněty močového měchýře kvůli nahromaděným emocím v této čakře. V tu chvíli se na ni ale koukám se směsicí zvědavosti, údivu a opravdu velikého opovržení.

Když si toho všimla, lehce se zarazila a věnujeme se opět kaloriím, stopovým prvkům a stravovacím návykům, odproštěným od řečí o trojjediné bohyni matce Gaie. Paní mě mylně vyhodnotila jako vhodnou cílovou skupinu pro její pyramidový byznys s nepochopeným a často zlehčovaným a opomíjeným ženským zdravím. Každopádně jednu věc ale uznat musím: ona se mnou jednala s větším respektem než výše zmíněný vystudovaný lékař.

Historický aspekt

Podívejme se na to do minulosti. Pokud šlo o opravdovou nemoc, vyplatilo se rodině investovat pouze do zdraví živitelů rodin nebo mužských dědiců. S takovými banalitami jako třeba ženská neplodnost, porody a podobně si musela poradit místní porodní bába kořenářka, které stačilo zaplatit jinými naturáliemi. I když jim nechyběly praktické znalosti, studovat opravdovou vědu mohli opět jen velice drazí a ne pro každého dostupní mužští lékaři. Ti samí si ještě donedávna mysleli, že ženiným zdrojem problematických emocí je ženská bludná děloha „hysteria“, což je v podstatě to samé, co mi tvrdila ezoporadkyně v roce 2022.

Ještě před tím, než jsme přestaly být majetkem svých otců a manželů, 19. století zažilo obrovský rozmach spiritistických seancí, zejména v Evropě a Severní Americe. Tyto seance, často vedené ženami-médii, sloužily nejen jako prostředek komunikace s duchy, ale také jako prostor, kde ženy mohly veřejně vystupovat a vyjadřovat své názory, což jim dávalo zvláštní status a autoritu. Vzhledem k tomu, že poselství pocházela údajně od duchů, byly tyto názory brány vážněji a ženy je mohly vyjadřovat bez přímého odporu. V době, kdy ženy měly omezené možnosti zaměstnání, poskytoval spiritismus ženám možnost získat nezávislost a finanční zabezpečení.

Proč se ženy i dnes obracejí k ezoterice?

Je to stejná otázka, proč toho tolik víme o prostatě a plešatění u mužů a o endometrióze tak málo.

Proč se stáváme častou cílovou skupinou pro tento typ šmejdů zahrnuje celé spektrum důvodů šovinistických předsudků. Od absence respektu běžných lékařů k ženám a svádění úplně všech symptomů, co máte na emoce či psychiku, přes porodní násilí zdravotnického personálu, až po již vyvrácenou hypotézu, že porucha pozornosti je pouze záležitost chlapců a mužů, protože se výzkumy prováděly pouze na nich.

Ženy často hledají v ezoterice útěchu a podporu, kterou často nenacházejí v tradiční medicíně nebo psychologii. Osobně jsem si jistá, že kdybych za svým lékařem přišla jako muž s tím, že mám migrénu, o hormonech a stresu by nepadlo ani slovo. V ezo sféře není ženská menstruace a sexualita démonizované tabu a předmět k veřejným spekulacím o vaší počestnosti, pokud se o těchto zcela přirozených tématech rozhodnete mluvit. Ve většině matriarchálně orientovaných ezoterických směrech jsou tato témata dokonce oslavována jako projev vašeho ženství. Bohužel, někdy to spadá až do takového extrému, že by se dalo mluvit o sexismu naopak nebo v tom horším případě o sektě.

Jak poznám zdravou ezokomunitu?

Bohužel, mezi respektujícím prostředím komunity, která vás tak vřele přijala, je často malý krůček nejen k nekonečnému placení za kurzy, ale často i k zabřednutí do nebezpečné sekty. Nemohu a ani nebudu vám doporučovat konkrétní komunity. Ale pokud je ezoterika součástí vašich životů natolik, že se jí nedokážete vzdát, existují jisté indicie, podle čeho si vybrat tu správnou, abyste neskončili ve spárech ezošmejda nebo sekty:

Dobrovolná účast:

Důležitý bod. Doporučuji se doptat stávajících i bývalých členů, jak jednoduché je komunitu opustit. Pokud je účast či členství zcela dobrovolné a členové mohou kdykoliv odejít bez jakýchkoliv následků nebo tlaku, je komunita zdravá. Pokud se opuštění komunity bude podobat anabázi podobné útěku ze Severní Koreje, účast si dobře rozmyslete.

Transparentnost:

Skupina je otevřená ohledně svých cílů, praxí a financí. Všichni členové mají přístup k informacím a rozhodování je demokratické. Není náhodou, že se účast v některých ezokomunitách dost podobá diktatuře.

Otevřenost k různým názorům:

Diskuze a různé pohledy jsou vítány a podporovány. Skupina nevynucuje jednu „pravdu“. Odlišný názor lze totiž respektovat, i pokud s ním nesouhlasíte. Pokud jste perzekuováni za jiný náhled na věc, opuštění skupiny stojí za úvahu.

Podpora osobního růstu:

Pokud člověk hledá odpovědi na své otázky, či chce duchovně pozvednout svůj život tímto způsobem, komunita by měla usilovat o osobní a duchovní růst, podporovat členy v hledání vlastních cest a nezávislých názorů. Pokud je tomu přesně naopak, odejděte.

Etické a legální chování:

Skupina dodržuje etické normy a zákony. Nezapojuje se do manipulativního nebo vykořisťujícího chování. Pokud nesouhlasíte s některými technikami, či nechcete, aby se vás instruktor jógy dotýkal na intimních místech, stačí se vyjádřit. Zdravá komunita by měla poskytovat bezpečné a podpůrné prostředí pro všechny členy, kde je respektována důstojnost a osobní hranice každého jednotlivce.

Finanční přístupnost:

Služby a aktivity jsou finančně přístupné a transparentní. Nevyžadují se přehnané finanční příspěvky.

Jak rozpoznat podvodníky

Hranice mezi esoterickou komunitou pro ženy a sektou může být velmi tenká a závisí na několika klíčových faktorech. Esoterické komunity často nabízejí duchovní praxi, osobní rozvoj a podporu, zatímco sekty mohou vykazovat manipulační taktiky a kontrolu nad členy. Jak jsem již uvedla v předchozím odstavci, dynamika sekty se často podobá diktatuře.

Není náhoda, že zde číhají nepoctivci v tom lepším případě. V tom horším narazíte na ezoúchyla provozující školu jógy, který vykazuje všechny rysy sekty. Nehledejte v tom nic nadpřirozeného a božsky spjatého s matkou zemí. Nejde totiž o nic menšího než kapitál a kontrolu.

Foto: Monika Margaret Wilweber Dall-e MINI AI generated

Guru

Zde je několik znaků, které mohou pomoci rozpoznat podvodníky:

Přehnané sliby a agresivní marketing:

Nabízí rychlé a snadné řešení všech problémů za vysoké ceny. Často používá agresivní marketingové taktiky. Pokud někdo slibuje okamžité nebo zázračné výsledky, je to varovný signál. Skutečný osobní rozvoj je dlouhodobý proces.

Vysoké ceny, skryté poplatky a netransparentní finance:

Podvodníci často požadují nepřiměřeně vysoké částky za své služby nebo produkty. Nejsou transparentní ohledně nákladů a často mají skryté poplatky. Neštítí se tlaku na nákup dalších služeb nebo produktů. Pokud vás někdo neustále tlačí k nákupu dalších kurzů, krystalů nebo amuletů, je třeba být opatrný.

Nedostatek kvalifikací:

Ezošmejdy často láká vidina snadno získaných peněz bez dosaženého vzdělání, proto často chybí odborné znalosti a certifikace. Pokud natrefíte na učitele, vůdce, kouče nebo „guru“, ověřte si, zda má daný člověk nějaké relevantní vzdělání nebo certifikace.

Tajemství a exkluzivita:

Podvodníci často tvrdí, že mají tajné znalosti, které nikdo jiný nemá, a nabízejí exkluzivní přístup k těmto informacím za vysokou cenu. Neostýchají se využít manipulativní techniky k přesvědčování a udržování členů, například strach nebo pocity viny.

Nátlak:

Vyvíjejí tlak na členy, aby se účastnili akcí a kupovali produkty, často prostřednictvím nátlaku nebo manipulace. Není náhodou, že vám bude tvrdit, že pokud neabsolvujete tento (placený) kurz, tak se osobnostně neposunete.

Pokud chcete opravdu poznat, s kým máte co do činění, zkuste nahlas vyjádřit nesouhlas s jeho počínáním. Nesnášejí kritiku a nejsou otevření různým názorům. Členové, kteří kladou otázky, jsou často vyobcováni či nepokrytě trestáni nezřídka nejen samotným „guru“, ale i ostatními členy komunity kolem tohoto člověka. Pamatujte, že zdravá komunita by měla poskytovat prostor pro různé názory, transparentnost a respekt k osobní svobodě. Stejně jako v jakékoli jiné oblasti, i zde číhají nepoctivci a manipulátoři, kteří mohou zneužít vaší důvěry a zranitelnosti. Pokud se setkáte s nátlakem, nedostatkem transparentnosti nebo manipulativními taktikami, je na místě být obezřetná a zvážit, zda setrvání v takové skupině je pro vás opravdu přínosné.

Kartářky

Nezapomínejte však, že odpovědnost za váš život, osud a budoucnost leží pouze ve vašich rukou. Někteří lidé věří, že by bylo dobré vědět, co je čeká, a obracejí se na kartářky nebo jiné věštce s nadějí, že jim karty poodhalí jejich budoucnost. Avšak je důležité si uvědomit, že spoléhat se na věštění může vést k pasivitě a ztrátě kontroly nad vlastním životem.

Proč si nenechat řídit osud kartami a kartářkami?

Spoléhání se na karty a věštění může vytvářet falešný pocit bezpečí a jistoty, což vede k tomu, že se lidé přestávají snažit aktivně ovlivňovat své životní cesty. Pokud věříme, že náš osud je již předurčen a zobrazen v kartách, můžeme se stát pasivními a nechat se unášet proudem událostí, aniž bychom se snažili dělat aktivní a informovaná rozhodnutí. To může vést k přehlížení příležitostí a zanedbání důležitých kroků, které bychom mohli učinit pro svůj osobní růst a rozvoj.

Proč je dobré, že neznáme svůj osud?

Je také dobré si uvědomit, že nevědomost o našem osudu nám umožňuje žít naplno a být otevření novým možnostem. Nepředvídatelnost života je to, co ho činí vzrušujícím a plným překvapení. Pokud bychom přesně věděli, co nás čeká, život by se mohl stát monotónním a nudným. Každý den máme možnost volby, která nás může přivést k novým zážitkům a objevům. Právě nejistota a možnost změny jsou tím, co nás motivuje k růstu a k tomu, abychom se stali lepšími verzemi sebe sama.

Osobní názor

Osobně si myslím, že předvídatelný život by nikoho nebavil. Krása života spočívá v jeho nepředvídatelnosti a v tom, že máme svobodu tvořit svůj vlastní osud. Každá volba, kterou uděláme, každé rozhodnutí, které přijmeme, nás formuje a posouvá dál. Když si uvědomíme, že máme moc ovlivňovat svůj život, staneme se aktivními tvůrci své reality a nebudeme se spoléhat na vnější síly, které by nám měly říkat, co nás čeká. Tím, že převezmeme odpovědnost za svůj život a budoucnost, získáváme svobodu a sílu k tomu, abychom se stali tím, kým skutečně chceme být. Buďme tedy aktivními tvůrci svého osudu a nenechme se omezovat představou, že náš život je předem daný a neměnný.

Závěr

Ezoterika není studená, arogantní, invazivní a často ponižující jako zkušenosti, co má hodně žen s českými nemocnicemi. Poskytuje nám pocit komunity, podpory a empatie. Skupiny a workshopy poskytují ženám prostor k setkávání a sdílení zkušeností s respektem. Často také praktiky jako astrologie nebo taroty mohou pomoci ženám porozumět svým emocím a některým životním výzvám. Může to být cenným nástrojem pro osobní rozvoj a duchovní růst, ale je důležité přistupovat k ní s otevřenýma očima a zdravým skepticismem.

Nakonec, informovanost je klíčem k ochraně před podvodníky. Udělejte si důkladný průzkum, ověřujte kvalifikace a buďte skeptičtí k přehnaným slibům. Jen tak můžete opravdu využít pozitivních aspektů ezoteriky a zároveň se vyhnout nebezpečím, která mohou číhat v jejích stínech. Díky aroganci a otevřenému sexismu českého zdravotnického systému tito šmejdi často cílí právě na nás ženy. I v této sféře, která je zaměřená na práci s emocemi pomocí estetiky a mystiky, bychom si měli umět zachovat zdravý rozum a provádět informovaná rozhodnutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz