Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Pro muže je pay gap mýtus, pro ženu realita

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monika Margaret Wilweber, Dall-e mini AI

Když máte tu smůlu a narodíte se jako žena v Čechách, počítejte, že budete čelit mnoha překážkám a nepříjemnostem. Od násilí vydávajícího se za velikonoční tradici až po rozkošné dělení na ženské a mužské práce.

Článek

Jedním z nejvíce znepokojujících aspektů této diskriminace je genderová platová mezera, která je často zakořeněna ve zdánlivě nevinných pracovních nabídkách.

Nechce se ti to číst? tak si to poslechni: Žena a „Hledáme Kolegyni“ (youtube.com)

Skrytá diskriminace v pracovních inzerátech

Výrazy jako „hledáme kolegyni“ se na první pohled mohou zdát neškodné. Muži na takových inzerátech nepřijde nic divného, asi prostě hledají někoho se sérií dovedností typickou pro ženy. Když si podobný inzerát přečte žena, je jí okamžitě jasné, že jde o pozice s náplní práce jako kopírování dokumentů, zapisování schůzek, příprava kávy, úklid nebo jiné administrativní práce, které jsou podhodnocené jak finančně, tak i společensky. Tímto způsobem se diskriminace stává normalizovanou a těžko rozeznatelnou. I dnes se ženy běžně setkávají s předsudky a sexismem, navíc vydělávají podstatně méně – rozdíl v platech byl u nás v roce 2022 16,4 %. Jak je to možné? Problém je v tom, že si mnoho lidí své předsudky často ani neuvědomuje.

Proč je to problém?

Důraz na preferované pohlaví v pracovním inzerátu jen upevňuje stereotypy. Tyto stereotypy předpokládají, že ženy jsou vhodné pouze pro administrativní a pomocné role, zatímco muži by měli zastávat pozice s vyšší odpovědností a lepším platem. Tato praxe nejenže omezuje kariérní možnosti žen, ale také posiluje představu, že ženy jsou méně schopné či ambiciózní. Je to právě stereotypní přístup k pohlavím a iracionální očekávání od mužů a žen, který i dnes vytváří bariéry v pracovním prostředí a omezuje příležitosti. Když jsou určité pracovní pozice označovány jako vhodné pro ženy, rozhodně většinou nejde o pozici, kde by byla inkluzivní pracovní doba. Je ale více pravděpodobné, že půjde o těžkou, často nechutnou, podřadnou a špatně placenou práci. To vede k systematickému podhodnocování rolí, které jsou často klíčové pro chod organizací, ačkoli nejsou tak viditelné nebo ceněné jako manažerské pozice.

Tento jev je patrný na všech úrovních, ale v číslech se nejvíce projevuje na vyšších manažerských a vedoucích pozicích, jak to výstižně popsala laureátka Nobelovy ceny Wangari Maathai: „Čím výš jdete, tím méně potkáte žen.“

Finanční nerovnost

Genderová platová mezera znamená, že ženy za svou práci dostávají nižší mzdy než muži, a to i při stejných nebo podobných pracovních povinnostech. To má dalekosáhlé důsledky pro ekonomickou stabilitu a životní úroveň žen. Nižší příjmy vedou k menším úsporám, nižším důchodům a vyššímu riziku chudoby v pozdějším věku. Čísla se v Česku za poslední roky příliš nezměnila – na manažerských pozicích zde působí cca 31 procent žen, v představenstvech je zastoupeno 18 procent žen a jako vedoucí pracovnice studie uvádějí pouhých 11 procent žen.

Transparentní platová politika - hezká myšlenka ale odlišná praxe

Zveřejňování platových rozmezí v pracovních inzerátech a pravidelné auditování platových struktur může přispět k odstranění genderové platové mezery. Firmy by měly usilovat o transparentní a spravedlivé odměňování všech zaměstnanců. Podniky by měly investovat do profesního rozvoje žen a poskytovat jim příležitosti k postupu na vyšší pozice. Zní to dobře, proč se to ale neděje? Je to jednoduché. Mohli bychom tímto způsobem tvrdit, že když přesuneme výrobu do zemí s levnější pracovní silou, tak jí tím diskriminujeme. Český zaměstnavatel uvažuje stejně. Proč by měl dávat ženě mužský plat, když bez řečí dělá stejnou normu? Legislativa umožňuje zaměstnavatelům brát ženskou pracovní sílu jako zemi třetího světa a nebylo by strategické toho nevyužít a podkopávat si byznys.

Pracovní pohovory

Každá žena z vrstev, z jakých pocházím a pracuji, se s tím setkala nejméně jednou v životě. Na pracovním pohovoru v kuchyňce drží HR v ruce tenký šanon a ptá se na věci, do kterých mu nic není. Ve dvaceti s dotazem „kdy plánujete rodinu“; ve 27, jestli máte děti a jak velké, a ve 33 letech, zda jste vůbec vdaná (nebo vadná). Já osobně si mohu odškrtnout všechny tři. Také nejedna z nás radši řekla pravdu, aby to místo dostala nebo ne, protože má malé děti. Kdybyste se jakkoliv asertivně ohradily, už máte u HR nálepky: nesympatická, nespolupracující, zná svoje právo na soukromí a potenciální potížistka. Protože si dovoluje přemýšlet, i když se hlásí na manuální práci.

Tyto otázky často předpokládají, že ženy budou mít větší odpovědnost za péči o rodinu, což může ovlivnit jejich pracovní výkon. A tak je lepší je nepřijmout vůbec, nebo je náležitě potrestat za mateřství nižším platem.

#KuToo

Podobně jako ženy v Japonsku, které se postavily proti povinnému nošení vysokých podpatků v rámci hnutí #KuToo, čelí ženy po celém světě různým formám diskriminace na pracovišti. Hnutí #KuToo jsem si všimla v lednu roku 2019, když herečka Yumi Ishikawa upozornila na to, jak nepohodlné a zdravotně závadné může být nucení žen nosit určitou obuv, která byla v Japonsku po ženách vyžadována v rámci pracovního dress code.

Je pay gap mýtus?

Ach ty komentáře. Nedávno jsem narazila na ubrečeného toxicky maskulinního trolla, co mi zpoza svojí klávesnice toto tvrdil. Podle jeho postojů bylo hned jasné, že pokud se s touto problematikou pracovně nestřetl on sám, tak je to nutně mýtus. Tak jasně, není důležité zažít, co obnáší být ženou v moderní společnosti, ale rozhodně je důležité mít na život žen názor. Tyto argumenty často vycházejí z určitých interpretací dat a různých faktorů, které ovlivňují výdělky mužů a žen. Ať tak či tak, nikdy nejde o objektivní fakt. Každopádně o kognitivní zkreslení, domněnky a absenci prostého respektu vůči druhému, i když s ním nemusíte souhlasit, není nouze.

Zatímco tito troglodyté by ve jménu rovnosti posílali ženy do kamenolomů, já bych je s chutí nechala čelit realitě všudypřítomné smrti na odděleních paliativní péče.

Na rozdíl od pohádkového skleněného střevíčku, skleněný strop představuje tvrdou a často neviditelnou bariéru, která brání ženám v dosažení jejich plného kariérního potenciálu. Společenské normy často předpokládají, že ženy jsou méně vhodné pro vedoucí pozice kvůli jejich údajným emočním vlastnostem nebo rodinným závazkům. Tyto stereotypy mohou ovlivnit rozhodování při povyšování a přidělování důležitých úkolů. Muži často mají lepší přístup k neformálním sítím a mentorským příležitostem, což jim může pomoci v kariérním postupu. Ženy mohou být z těchto sítí vyloučeny nebo jim nemusí být poskytnuta stejná podpora. Nedostatečná transparentnost také může přispět k existenci skleněného stropu. Když nejsou jasně definována kritéria pro povýšení, subjektivní faktory mohou snadno ovlivnit rozhodnutí. Skleněný strop představuje významnou překážku pro mnoho žen v jejich kariérním postupu. Přestože existuje několik faktorů přispívajících k této bariéře, je nezbytné, aby organizace a společnost jako celek aktivně pracovaly na jejím odstranění.

Závěr

Je nezbytné zvýšit povědomí o těchto otázkách mezi zaměstnavateli i zaměstnanci. Diskuse o genderové platové mezí je složitá a závisí na mnoha faktorech. I když někteří lidé argumentují, že rozdíly v platech mezi muži a ženami lze vysvětlit různými preferencemi a rozhodnutími, mnoho výzkumů a studií naznačuje, že nerovnosti v platech jsou reálné a často ovlivněné strukturální nerovností a diskriminací.

Inzeráty by měly být formulovány tak, aby přitahovaly talenty bez ohledu na pohlaví. Navzdory tomu feminismus nemůže uspět bez účasti mužů. Stejně jako bez bělochů ve vládě v Americe nebylo možné vyřešit rasovou segregaci. Abychom dosáhli skutečné rovnosti, musíme se postavit těmto praktikám čelem a pracovat na jejich odstranění na všech úrovních společnosti. Vždyť která žena by chtěla rodit více budoucích ekonomických sil státu, když ji pracovní trh za mateřství otevřeně a nestoudně ekonomicky trestá.

Reference:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz