Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jsem Johanka z Arku, kterou údajně v Rouenu upálili: Zázračný návrat, nebo největší podvod?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Newroads.cz - Fooocus-AI

V roce 1434 šokovala Francii žena, která tvrdila, že je Johanka z Arku. Podpořili ji i její bratři a šlechta. Byla skutečně onou slavnou hrdinkou, nebo se jednalo o mistrovský podvod?

Článek

Než se pustíme do příběhu této záhadné ženy, musíme pochopit dobu, ve které žila. Johanku z Arku, přezdívanou také jako Pannu orleánskou, pravděpodobně není třeba představovat. Tato mladá francouzská dívka vedla vojska proti Angličanům a byla upálena za kacířství v roce 1431. Její smrt sice byla pečlivě zdokumentována a pro mnohé se jednalo o velkou národní tragédii, přesto však někteří věřili, že zprávy o popravě jsou smyšlené a jsou pouze dalším strategickým tahem lstivých Angličanů a Burgunďanů.

V roce 1434, jen tři roky po popravě Johanky z Arku, se v sídle lotrinských šlechticů nedaleko města Méty objevila žena, která tvrdila, že je skutečná Johanka. Tato žena, dnes již známá jako Claude des Armoises, přitáhla pozornost mnoha lidí včetně některých Johančiných bývalých příznivců a především se k ní začali hlásit také její bratři, Pierre a Jean. Veřejně tvrdila, že je jejich sestra a bratři se k ní také hlásili, což mnoha lidem stačilo jako důkaz, že může jít o skutečnou Johanku.

Jak je však možné, že bratři nerozeznali svou vlastní setru Johanku od Claude? Mohla za tím stát kombinace podobného vzhledu, projevu, několikaletého odloučení a stesku. Možná chtěli pouze uvěřit, že Johanka skutečně přežila. Nicméně je doloženo, že po finanční stránce se jim v té době příliš nedařilo a je proto pravděpodobnější, že za jejím znovuobjevením viděli šanci na zisk a uzavřeli s Claude tajnou dohodu. Následujících šest let společně cestovali od města k městu, účastnili se vybraných společenských událostí hostin a přijímali dary od obdivovatelů a podporovatelů Johanky z Arku.

Claude své vystupování umocňovala sebevědomým projevem a schopnostmi, které byly na ženu v tehdejší době neobvyklé. Nosila mužské oblečení, stejně jako Johanka, a dokázala jezdit na koni a bojovat. Jejich pozoruhodná podobnost společně s podrobnými znalosti o životě Johanky, jejích přátelích a rodině přidávaly celé historce na věrohodnosti.

Claude se setkala s významnými osobností té doby, kteří Claude veřejně i finančně podporovali a věřili v její verzi příběhu. Navštívila Orléans, kde ji obyvatelé vítali jako Johanku z Arku. Její znalosti o vojenských taktikách a schopnost popisovat události z Johančina života přispívaly k přesvědčení, že by skutečně mohla být přeživší hrdinkou. Navštívila dokonce vévodkyni Alžbětu von Görlitz na jejím dvoře.

Claude byla natolik přesvědčivá, že se setkala s králem Karlem VII., který sice zůstal skeptický, ale byl otevřený možnosti, že Johanka skutečně mohla popravu přežít. Král zorganizoval zkoušku, během níž Claude nedokázala odpovědět na tajné otázky, které by znala pouze skutečná Johanka. Přesto byla schopna nějaký čas dále klamat krále a jeho dvořany, což svědčí o tom, jak mistrně dokázala hrála svou roli.

Navzdory mnohaletému úspěchu se Claude nakonec přiznala k podvodu. Provdala za rytíře Roberta des Armoises a žila relativně klidný život až do své přirozené smrti. Překvapivé je, že Claude nebyla nikdy potrestána za svůj podvod, což přidává další vrstvu tajemství k jejímu příběhu.

I přes její přiznání je jisté, že Claude des Armoises sdílela mnoho schopností a znalostí, které by odpovídaly skutečné Johance. Historické záznamy jsou neúplné a plné rozporů, což nechává prostor dalším spekulacím jako je třeba ta, že Claude mohla být velmi blízkou přítelkyní slavné Johanky z Arku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz