Hlavní obsah
Finance

Ověřené strategie, které ochrání vaše investice za jakékoliv tržní situace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Opakované propady akciových trhů jsou nevyhnutelné. Americký akciový trh zasáhne pokles o více než 10 % v průměru každý druhý rok. Statistika tak naznačuje, že dříve nebo později propad opět přijde, jaká byste měli provést „ochranná opatření“?

Článek

Na akciovém trhu panuje jediná jistota a tou je nejistá budoucnost. Je tak klíčové správně spravovat své investice a finanční prostředky. Možná, že vám přijde, že nyní panuje na trzích relativní klid, ovšem měli byste vědět, že nejvýznamnější akciový trh – ten americký – postihne propad alespoň o 10 % v průměru každé dva roky. Tyto propady, zvané korekce, jsou zkrátka běžnou součástí tržních cyklů.

V tomto článku se zaměříme na tři základní strategie, které vám pomůžou proplout turbulentními vodami finančních trhů a zajistit, že vaše investice budou chráněny a i v nejistých dobách.

1. Popřemýšlejte o diverzifikaci vašich aktiv

Chcete-li dosáhnout diverzifikace portfolia, měli byste své investované peníze alokovat – neboli rozdělit – mezi vícero tříd aktiv. Nejběžněji se jedná o rozdělení na akcie a dluhopisy. Často investoři přidávají do svého portfolia i zlato, jako bezpečný přístav, ti majetnější možná vloží část svých peněz do nemovitostí, alternativně se pak stále více uvažuje i o kryptoměnách – například Bitcoin.

Budeme-li se držet portfolia začínajícího investora, který dělí své investice především na akcie a dluhopisy, platí, že čím jste mladší, tím si můžete dovolit držet větší část svých investic v akciích. (osobně držím akcie téměř ve sto procentech, ale když bude potřeba, budu investice držet třeba 30 let). Pokud jste mladí s několika dekádami do odchodu do důchodu, vaše akciové portfolio bude mít dostatek času na případné zotavení, i když ho postihne nějaký dočasný pokles ceny.

Jste-li však starší s důchodem za dveřmi nebo těsně před koncem investičního horizontu, možná byste se měli podívat na své portfolio a ujistit se, zda neinvestujete příliš agresivně. Dojde-li k výraznému propadu akcií, hodnota vašeho jmění výrazně klesne těsně před okamžikem vámi plánovaného prodeje.

Stanovení ideální alokace aktiv není exaktní věda. Jednoduchou radou je, že procentuální zastoupení akcií ve vašem portfoliu by se mělo rovnat číslu 110, od kterého odečtete váš věk.

Zbytek byste pak měli investovat do dluhopisů nebo jiných relativně konzervativních aktiv. Mějte však na paměti, že je tento výpočet pouze obecným zjednodušením. Pokud máte obzvláště problém zvládat riziko, možná budete volit mnohem konzervativnější alokaci aktiv.

2. Zkontrolujte výši finanční rezervy

Co vás dobře ochrání před tržním propadem? Dostatečná finanční rezerva. Ne, že by vám pomohl se vyhnout propadu hodnoty, zajistí však, že v případě finančního nedostatku nebudete muset odprodávat své investice v nevhodnou dobu.

Finanční rezervu ve výši šestinásobku měsíčních výdajů byste měli mít k dispozici za každé situace, zkontrolujte si, zda tomu tak skutečně je.

Propad trhu, který může přijít, jehož pravděpodobnost stoupá s každým dalším dnem od posledního výrazného propadu, není vhodnou dobou pro prodej vašich dlouhodobých investic.

Pokud máte aktuálně nějaké peníze navíc a vaše finanční rezerva postrádá dostatečnou velikost, možná byste si měli dát na chvíli pauzu od investování a raději peníze uložit právě do vaší železné rezervy.

3. Nezapomeňte, že byste měli na akciovém trhu investovat dlouhodobě

Významné i menší propady k akciovému trhu patří, ačkoliv to nemusí být nyní zjevné. Bez ohledu na to, jak hluboké a dlouhotrvající propady se v minulosti odehrály, však americký akciový trh prokázal jednu schopnost – vždy se dokázal zotavit.

Na akciovém trhu může tratit peníze spousta investorů, ale jsou to ti, kteří nemají dostatečně dlouhý časový horizont, trpělivost a nejsou schopní odolat pokušení prodat své investice, když tak činí i všichni okolo.

Chcete-li však své investice ochránit za jakékoliv tržní situace, měli byste se vyvarovat panickým výprodejům způsobeným příliš krátkozrakým viděním. Vytiskněte si a nalepte si na viditelné místo historický graf amerického akciového trhu a nezapomeňte na to, kam dlouhodobě směřuje. Zkrátka investujete dlouhodobě.

Slovo závěrem

Investujte dlouhodobě a vybírejte solidní investice. Budete-li mít vaše portfolio vhodně diverzifikované, aby odpovídalo vaší schopnosti přijímat riziko, a pokud budete mít dostatečnou finanční rezervu, vaše investice budou mít dostatek času na to, aby se zotavily i z výrazného propadu.

Nikdo nedokáže přesně předpovědět, jak se bude akciový trh v krátkém období chovat. Pokud se však budete držet tří výše nastíněných strategií, může vám to být v podstatě jedno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz