Hlavní obsah
Finance

Tajemství úspěšného investování odhaleno: Začněte v malém a zvolte si seriózního partnera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Hovoří o investování i váš kadeřník a vy se cítíte jako poslední, kdo do rozjetého vlaku ještě nenastoupil? Proč nezačít také? Stačí vám přístup k internetu a nějaký ten volný peníz.

Článek

Kdokoliv by vám ještě dnes tvrdil, že je investování vyhrazeno pouze smetánce, je lhářem – nebo alespoň misinformovaným jedincem.

Dalším častým mýtem o investování je, že budete potřebovat profesionálního poradce – osobu, bez které se také obejdete. Začít investovat můžete úplně sami: pro začátek vám postačí vhodná investiční platforma, volná hotovost, čas a ochota učit se.

A přestože osvojení investičních strategií může nějakou dobu trvat, proniknutí do praxe vyžaduje pouze 4 jednoduché kroky.

Krok 1: Rozmyslete si, jakou částku budete investovat a kam

Prvním krokem k investování je rozhodnutí, kolik peněz byste měli investovat. Než začnete, ujistěte se, že máte přehled o celkové částce vašich měsíčních výdajů včetně bydlení, stravy a dalších běžných výdajů.

  • Zbývají vám i po odečtení těchto výdajů stále volné finanční prostředky?
  • Disponujete finanční rezervou, kterou můžete využít v případě, že dojde na pár měsíců k výpadku vašich příjmů?

Pokud jste si na obě položené otázky odpověděli kladně, je pouze na vás, abyste se rozhodli, kolik peněz byste chtěli ze zbývajících finančních prostředků vyhradit na své investice.

Následně byste si měli rozmyslet na základě studia, kam byste chtěli investovat. Pro začátek si můžete položit i pár otázek, které vám pomohou najít ty správné odpovědi.

  • Existují konkrétní průmyslová odvětví, ve kterých se orientujete?
  • Znáte některé veřejně obchodovatelné společnosti, v jejichž úspěch věříte?
  • Existují nějaké trendové akcie, které byste chtěli sami otestovat?
  • Kde očekávají úspěch další obchodníci s akciemi?

Na základě těchto otázek můžete zúžit výběr jednotlivých akcií. Dále je však třeba každou akcii podrobit analýze, k čemuž dobře poslouží následujících 7 otázek:

  1. Je podnikání společnosti jednoduché a jasné na pochopení? – Komplexní podniky musí často čelit složitým problémům, které jejich manažeři obtížně zvládají.
  2. Rostly tržby a zisky společnosti v posledních 5–10 letech konzistentně? – Konzistence je důležitější než rychlost růstu.
  3. Bude společnost za 10 let vykazovat vyšší zisky než dnes? – Společnost by měla mít předpoklad pro dlouhodobý růst díky poptávce po vlastních službách nebo produktu.
  4. Má společnost udržitelnou konkurenční výhodu? – Nejčastěji se jedná o nízkou cenovou elasticitu, úspory z rozsahu nebo výrazné překážky pro vstup nové konkurence na trh.
  5. Vyžaduje další růst společnosti výrazné kapitálové náklady? ­­– Zvyšují-li se s růstem výroby ekvivalentně i náklady na výrobu, je lepší se porozhlédnout někde jinde.
  6. Jak kvalitní je management společnosti? – Alokuje management vhodně volný kapitál, zvyšuje se návratnost kapitálu, jsou dluhy držené v rozumných mezích, jak je na tom výkonnost společnosti v porovnání s konkurencí? Kvalitní řízení společnosti je pro její úspěch obvykle zásadní.
  7. Jak rozumná je cena akcií ve srovnání s výdělky a vlastní hodnotou společnosti? – Skvělý podnik koupený za přemrštěnou cenu může být mnohem horší investicí než investice do průměrného podhodnoceného podniku. Na ceně, kterou za akcii zaplatíte, záleží!
Zodpovíte-li si tyto otázky, bude vaše analýza společnosti kvalitnější než u 90 % investorů. Samozřejmě, stále si budete muset hledat o společnosti kvantum informací, definováním výše zmíněných otázek však přesně víte, co máte hledat.

Přijde-li vám analýza jednotlivých akcií složitá nebo časově náročná, můžete dát přednost i pasivnímu investičnímu přístupu, rozhodnutí je zcela na vás. Ať si vyberete první nebo druhou možnost, bez vhodné investiční platformy vám bude tato příprava k ničemu.

Krok 2: Výběr vhodné investiční platformy

Výběr vhodné investiční platformy je nesmírně důležitým a často také poměrně podceňovaným krokem. Jednotlivé platformy se liší dle poplatkové struktury, množství obchodovatelných instrumentů, sídlem v České republice nebo podporou v českém jazyce.

Zároveň může být jedna platforma vhodná pro obchodování českých akcií (například Fio Banka) a jiná pro obchodování zahraničních akcií (Interactive Brokers, XTB, Degiro, eToro aj.) Stejně tak může být jedna platforma vhodnější pro pasivní investiční přístup (díky široké nabídce fondů) a jiná pro aktivní. Výběr platformy je samozřejmě na vás a závisí do značné míry na vašich osobních investičních preferencích, které jste si stanovili v kroku 1.

V neposlední řadě můžete také zaplatit poplatek obchodníkovi s cennými papíry a nechat ho investovat peníze za vás vaším jménem.

Krok 3: Začněte v malém, diverzifikujte

Zvláště pokud jste začátečníkem, měli byste raději začít v malém. Pokud se na akciový trh vrhnete s přílišným elánem, můžete nakonec přijít o všechny peníze, aniž byste věděli jak. Dejte si pozor, abyste nebyli příliš chamtiví a nechtěli zbohatnout příliš rychle. Řadě investorů (včetně mě) se takto podařilo vymazat první obchodní účet, když si spletli investování s kasinem.

Dejte si dostatek času k tomu, abyste úplně pochopili, jak obchodování na burze a akciový trh funguje.

Dále nezapomeňte své portfolio diverzifikovat. I když jste si stoprocentně jistí, že jste narazili na další průlomovou společnost, nestrkejte všechna vejce do jednoho košíku. Akciový trh je plný spekulantů, kteří jsou si jistí, že budou brzy milionáři, přitom brzy zjistí, že se jejich horký akciový tip změnil v bezcennou neprosperující společnost.

Diverzifikace vašeho portfolia mezi řadu akcií, případně i jiných typů aktiv pomáhá snižovat míru celkového rizika, kterému čelíte, a navíc funguje jako pojistka pro případ, že by vaše oblíbená akcie výrazně klesla. Pamatujte, že s potenciálem vysoké odměny přichází i vysoké riziko. Každé aktivum, které je schopné přes noc zdvojnásobit svou hodnotu, se může za stejné časové období stát také bezcenným.

Krok 4: Chcete-li zůstat úspěšní, komunikujte s investory ve vašem okolí

Existuje spousta zdrojů informací, které vás mohou ve vašem snažení podpořit, ale důležitou součástí vzdělávacího procesu je učení od ostatních. Získejte kontakty na další úspěšné investory. Objevte komunitu investorů ve vašem okolí a diskutujte s nimi o současných trendech a strategiích.

Nejenom, že vám tyto diskuse pomohou upevnit vaše vzdělání, také si vybudujete komunitu, jež vám bude podporou, které můžete klást otázky nebo naopak poskytovat tipy, a pomáhat si tak s dalšími investory navzájem k úspěchu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz