Hlavní obsah
Bydlení

Máte chatu či chalupu na práci, k rekreaci, bydlení, nebo je vám na obtíž?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Dočkal

Chalupa na samotě u lesa

O českém chataření bylo napsáno hodně. Popíšu specifika českých chat a chalup z pohledu 30 let zkušeností v realitách. Porovnejte je se svými zkušenostmi a hlasujte v anketě, ať zjistíme, jak to je.

Článek

Česko jako chatařská a chalupářská velmoc

V ČR je statisticky cca 430 tisíc rekreačních staveb, čímž se řadíme na přední místo v Evropě společně se Švédskem a Norskem. Pandemie COVIDu zvýšila krátkodobě poptávku po rekreačních objektech jako možnosti úniku před karanténou. Tradičně se nejvíc rekreačních staveb prodává na jaře, aby natěšení kupující stihli strávit léto mimo město v přírodě. Je tedy pravý čas s vaši pomocí zjistit, jaká je akuální situace.

Když jsem vyjádřil svůj názor na nesmyslnost pořízení vlastního bazénu, zaujal více než 22 tisíc čtenářů Seznamu. Celkem hlasovalo 1044, z nich 48% tvrdí, že tráví ve vlastním bazénu každou volnou chvíli. Vedle nich 28% souhlasí s titulkem a dalších 13% by si ho nepořídilo. To mě překvapilo, ačkoliv se dá očekávat, že hlasovalo více příznivců než odpůrců koupání

Protože už 30 let prodávám mimo jiné i ŕekreační nemovitosti, zajímalo by mě, jak vnímají chaty a chalupy čtenáři, tedy ti, kteří by je nikdy neprodali. Rekreační objekty se dělí na několik odlišných kategorií podle historie a účelu svého vzniku. V anketě na konci článku můžete hlasovat, do které skupiny rekreantů patříte.

Trampské meziválečné chatové osady

Ve 20. letech minulého století začaly vznikat zásluhou trampů první chaty uprostřed přírody zpravidla podél řek – Sázavy, Vltavy a Berounky. Některé z lokalit se postupně změnily z trampských osad na osady chatařů. Tyto zálesácké chaty bez vody a elektřiny většinou neposkytují velký komfort a nejsou dostupné autem. Cílem byl a je dobrodružný pobyt v přírodě a únik z městského shonu. Trampové však nepotřebují ke své vášni hřejivý pocit vlastnictví, stačí jim, když mají kam jezdit.

Zahrádkářské normalizační kolonie

Po zrušení pracovních sobot v roce 1968 přišla největší vlna budování chatových kolonií. V letech 1971 až 1991 se počet rekreačních objektů zvýšil ze 132 na 231 tisíc. Účelem bylo svobodné trávení volného času v časech politické normalizace. Právě na těchto chatách se nejvíce vyřádili kutilové, viděl jsem neuvěřitelné výtvory zlatých českých ručiček.

Českou specialitou jsou obrácené pyramidy – vícepodlažní chaty postavené na povolené ploše 4 × 4 m s prvním patrem rozšířeným na 5 × 5 m a obytným podkrovím na spaní. Vybavení bývá také skromné – voda ze studánky, maximálně rozvedená trubkami po povrchu, suché WC bez kanalizace a elektřina.

Vlastnictví stavby a zastavěného pozemku je komplikováno sdílením příjezdových cest a pronájmem přilehlých zahrad od zahrádkářských svazů. V současnosti je trendem rozdělit koloniii na jednotlivé zahrádky a převést si je do vlastnictví, což dále komplikuje vztahy starousedlíků s novými vlastníky, kteří by chtěli v chatách i bydlet.

Foto: Pavel Dočkal

Chata typu pyramida

Řeznické chaty v rozvinutém socialismu

Ti šťastnější a movitější si před koncem socialistických časů pořídili větší rekreační objekty, jejichž zastavěná plocha je omezená 50 m2. Ty už mají okolní pozemek ve vlastnictví s příjezdem, studnu, splachovací WC se septikem. Díky kombinaci zdiva a dřeva jsou často celoročně obyvatelné a trendem posledních let nedostupného bydlení je stěhování z měst do těchto chat. Tyto chaty bývají díky ceně nižší než garsonka ve městě nejžádanější. Jejich stavebně technické vlastnosti nesplňují normy pro obytné stavby, zejména světlou výšku podlaží. To však jejich majitelům nebrání, aby v nich trvale bydleli, dokonce si tam často přihlašují trvalé bydliště.

Foto: Pavel Dočkal

Typická řeznická chata

Chalupy na venkově

Výše popsané stavby jsou rekreačními objekty s číslem evidenčním (začíná nulou) a jezdí se na ně především pracovat. Naopak chalupa je zpravidla objektem bydlení s číslem popisným, splňující normy pro trvalé bydlení a slouží k rekreaci a vyvolávání závisti těch, co ji nevlastní. Podobné domy na venkově jsou již desítky let velmi žádanými nemovitostmi, jak je ukázáno v kultovním filmu Na samotě u lesa.

Často jsem si připadal jako pan Lorenc z toho filmu, když jsem musel klientům vysvětlovat, že břemeno nutné rekonstrukce staré chalupy neuvezou časově ani finančně. Novodobými propagátory chalupaření jsou vedle Václava Havla mnozí herci, kteří si v přírodě čistí hlavu od náročného povolání. Stejně jako řeznické chaty slouží mnoho z nich k trvalému bydlení nejen pro nejstarší generaci.

Foto: Pavel Dočkal

Typická chalupa

Luxusní a investiční rekreační objekty

Souběžně s vlnou výstavby rekreačních apartmánů na horách vznikly stovky stylových roubených chalup. Většinou slouží jako druhá domácnost bohatých obyvatel velkých měst. Řadu z nich postavili investoři za účelem pasivního příjmu z pronájmu prostřednictvím platformy booking . Standard jejich vybavení je srovnatelný s novostavbami obytných domů, ovšem umístěných v přírodě. Proto je velká poptávka po stavbách na samotách, které se dají přebudovat nebo nahradit luxusními rekreačním objekty.

Foto: Pavel Dočkal

Novodobá roubenka

Tiny houses a glamping

Za podobným účelem komfortní rekreace v přírodě vznikají dnes módní malometrážní objekty zvané tiny house. Ty mohou sloužit i k trvalému bydlení nebo jako investice k pronajímání, jak jsme popsal v tomto článku:

Způsob užívání rekreačních staveb

  • Tramping – historicky nejstarší únik z města za romantikou a dobrodružstvím, dnes také v podobě glampingu v luxusně vybavených objektech
  • Kutilství zajatců paneláků = nikdy nekončící zvelebování chaty či chalupy, označované v socialistických dobách jako aktivní odpočinek a výstižně popsané ve filmu Pátek není svátek
  • Zahrádkaření v chatových koloniích poblíž měst – nejlevnější způsob úniku z města do zeleně v kombinaci se samozásobitelstvím. Vyznávají ho starší generace nad 50 let, aktuálně probíhá generační obměna.
  • Rekreace v přírodě – velká část Čechů tráví dovolenou ve svém rekreačním objektu. Mladší generace už preferují rekreaci v luxusně vybavených chalupách, které si pronajímají. Náklady na takovou dovolenou jsou sice relativně vyšší, ale nikdy nedosáhnou výše investice od pořízení a rekonstrukce vlastní chaty nebo chalupy.

Je to stejné dilema jako u bazénu– vlastnictví málo využívaného objektu s vysokými náklady na provoz nebo pronájem nadstandardně vybaveného objektu v místě, kde si svoji chalupu nikdy nekoupíte. Hlasujte, prosím, jaký druh rekreace a chaty nebo chalupy preferujete.

Zdroje:

Anketa

Jaký vztah máte k chatám a chalupám vy?
Jako tramp nebo turista žádnou chatu nepotřebuji
3,3 %
Mám vlastní chatu, kde hlavně zahrádkařím a kutím
20,1 %
Mám chatu/chalupu po rodičích a nebaví mě starat se o ni
9,3 %
Mám celoročně obyvatelnou chalupu, kterou používám k rekreaci
29,7 %
Na chalupě už bydlím celoročně nebo to plánuji na důchod
13,2 %
Mám komfortní objekt jako druhou domácnost k bytu/domu ve městě
10,2 %
Nechci nic vlastnit a udržovat, jezdím pokaždé jinam do pronájmu
14,2 %
Celkem hlasovalo 333 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz