Hlavní obsah
Lidé a společnost

František Trnka - Bojovník za práva zemědělců a proti rozdělení ČSFR

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

František Trnka: Život a kariéra významného českého politika.

Článek

František Trnka (19. března 1931, Telce – 20. června 2021) byl významnou postavou české politiky v 90. letech 20. století. Působil mj. jako předseda Zemědělské strany a byl poslancem České národní rady a Poslanecké sněmovny za koalici Liberálně sociální unie a později za Českomoravskou unii středu. Jeho kariéra je příkladem oddanosti zemědělskému sektoru a aktivní účasti na formování politických struktur po sametové revoluci.

František Trnka pocházel z rodiny soukromého zemědělce, což značně ovlivnilo jeho profesní dráhu. Vyučil se zahradníkem a vystudoval střední školu. Poté pokračoval ve studiích na ekonomické fakultě Vysoké školy zemědělské v Praze (dnešní Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity).

Kariéra ve zemědělství

V letech 1958–1982 působil na Vysoké škole zemědělské v Praze, kde se věnoval pedagogické a výzkumné činnosti v oblasti ekonomiky zemědělství. Před rokem 1989 byl členem vedení JZD Slušovice, kde pracoval jako náměstek předsedy tohoto úspěšného agrokombinátu. Do Slušovic přišel na stáž v roce 1982 a po dvou letech se stal ekonomickým náměstkem.

Jeho zkušenosti v zemědělském sektoru byly široce uznávány a předával je nejen v rámci JZD, ale také prostřednictvím odborných publikací. Trnka byl známý svou schopností aplikovat ekonomické teorie do praxe, což mu umožnilo přispívat k růstu a inovaci v zemědělství.

Politická kariéra

V čase sametové revoluce bylo Fr. Trnkovi již skoro 60 let, tedy byl ve věku, kdy mnozí jiní pomýšlejí na zasloužený odpočinek, ne tak pan František.

K jádru věci – brzy po sametové revoluci se František Trnka aktivně zapojil do politiky, kde se snažil zastupovat zájmy zemědělců a venkovských oblastí.

Ihned 13. ledna 1990 se stal předsedou nově založené Československé strany zemědělské, později známé jako Zemědělská strana. V roce 1991 strana vstoupila do koalice Liberálně sociální unie (LSU), která se snažila sdružit různé středové politické subjekty. Trnka se stal předsedou této koalice.

Vláda a parlamentní činnost

V červenci 1990 byl František Trnka krátce náměstkem federálního ministra hospodářství Československa. Jeho působení na této pozici však bylo krátkodobé, neboť po třech týdnech byl odvolán, údajně kvůli nelibosti některých aktivistů z Občanského fóra.

V roce 1991 byl prezidentem jmenován profesorem, což bylo uznáním jeho odborných znalostí a přínosu v oblasti ekonomiky zemědělství.

Foto: PSP - úřední-volné dílo

F. Trnka.

Ve volbách v roce 1992 byl zvolen poslancem České národní rady za koalici LSU, kde pracoval v hospodářském výboru. Po vzniku samostatné České republiky v lednu 1993 se Česká národní rada transformovala na Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky, kde Trnka setrval do konce funkčního období v roce 1996.

Během svého působení v parlamentu se koalice LSU ovšem postupně rozpadala. A její předseda Trnka nakonec zůstal jejím jediným (!!) poslancem.

V prosinci 1994 přešel do poslaneckého klubu Českomoravské unie středu (ČMUS), která vznikla sloučením klubů LSU, ČMUS a Zemědělské strany. Téhož roku také skončil jako předseda LSU.

Debaty o budoucnosti Československa

František Trnka se v roce 1992 zapojil do diskusí o budoucnosti Československa. Dne 27. července 1992 se v budově Federálního shromáždění setkal se slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem. Schůzky se účastnili také předsedové ČSSD Jiří Horák a Československé socialistické strany Ladislav Dvořák. Cílem těchto jednání bylo zabránit rozpadu Československa, případně podmínit jeho rozpad vypsáním referenda. Přestože schůzky neměly jednoznačný výsledek, Trnkovy snahy odrážely jeho oddanost k zachování jednoty státu.

Akademická kariéra a pozdější život

Po ukončení politické kariéry v roce 1996 se František Trnka vrátil k akademické práci. V říjnu 1997 byl jmenován děkanem Fakulty managementu a ekonomiky brněnského Vysokého učení technického ve Zlíně. Tuto funkci zastával do roku 2001, kdy odstoupil z rodinných důvodů.

František Trnka zemřel 20. června 2021, zanechávaje za sebou bohaté dědictví v oblasti zemědělství i politiky. Jeho život a kariéra jsou příkladem odhodlání a služby veřejnosti, přičemž jeho práce ovlivnila mnoho oblastí české společnosti.

Čest jeho památce a nezapomínejme na velké osobnosti české a československé politiky i akademického života.

Prameny:

Kol. aut.: Politické strany, 1938-2004. Brno: Doplněk, 2005.

Rychlík, Jan: Češi a Slováci ve 20. století. Praha: Vyšehrad, 2012.

Zpráva ČTK: Liberálně sociální unie má nového předsedu, Datum vydání: 4.12.1994,

https://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Trnka

https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/zemrel-emeritni-dekan-fame-utb-frantisek-trnka-bylo-mu-90-let-20210622.html

https://www.psp.cz/sqw/detail.sqw?id=167&o=1

Anketa

Pamatujete na Františka Trnku?
Ano
88,5 %
Ne
11,5 %
Jenom velice matně
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz