Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Bekovy počty aneb za vším hledej ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kopřiva

Chystá se superstávka škol. Proč? Ministrem školství je Mikuláš Bek. Bojuje za školy a říká celou pravdu? Je školství vládní prioritou? Jde učitelům o peníze? A za co mohou ženy? Pojďme se zamyslet.

Článek

Tak tu máme stávku škol. A jak to vypadá, bude nejmasovější v historii našeho státu. Dokonce se ke stávce připojují i studenti některých středních škol. Proč se to celé vlastně děje? Vždyť máme vládu, která jasně deklarovala, a to opakovaně, že školství je pro ni prioritou! A nebo není?

Učitelé se rozhodně do stávek nijak nehrnou. Jsou to vzdělaní a zodpovědní lidé, denně stojí v práci čelem k dětem, komunikují s rodiči, stojí o dobré vztahy a nechtějí nikomu zbytečně komplikovat život. Alespoň většina z pedagogů to tak nastavené má. Co je tedy motivovalo, že se chystá učitelská superstávka? A to i ve školách, které odbory nemají.

Učitelé totiž uvěřili snu. Snu o tom, že školství v České republice se může po mnoha a mnoha letech přiblížit tomu západnímu či spíše skandinávskému vzoru. A že i v naší vlasti se může a bude žít tak, jako ve vyspělých, bohatých zemích Evropy, mezi které se chceme řadit. Vzdělaná na život připravená a kompetencemi vybavená populace je předpokladem naplnění této vize. Poslední léta se sen začal měnit ve skutečnost. Sice ne ve všech školách, ale přeci. Semináře, volitelné předměty, CLIL, tandemy, menší skupiny na jazyky, inovativní způsoby výuky a mnohé další formy výuky zakořenily v progresivních školách. A snížení maximálního počtu hodin, které škola smí odučit, na podobné aktivity působí jako pesticid. Retroškol se snížení PHmaxu nedotkne ani náhodou. Je zajímavé, že tak najednou se tyto zpátečnické školy a představy o vzdělávání panu ministrovi hodí.

A řeči o 130 % pro učitele? Nezlobte se, ale to jsou jenom kecy. Neznám žádného učitele, který vůbec věří tomu, že na 130 % průměrného platu dosáhne, a neznám ani takového, který by kvůli tomu nyní stávkoval. Ano, jde o peníze, prý o 8 miliard, ale na zajištění kvalitní výuky pro žáky a pro uklízečky, kuchařky, školníky. Je mi líto, že argument 130 % použil i předseda vlády. Jak hluboko jsme to klesli. Mělo být ono navýšení či spíše nenavýšení platů učitelům úplatkem? Aby za pár krejcarů (na papíře) přehlíželi fauly na dětech?

Ve školách se mládež věnuje rozvoji mnoha gramotností. Třeba čtenářské – věřím, že většina žáků a studentů chápe důvody stávky. Slyšeli je, přečetli si je? Na způsobu získání informace nezáleží. Ale proč to nedokáže pochopit ministr školství? On opravdu neví, o co školám jde? Poslouchá alespoň své zaměstnance, kteří školám občas rozumí? Místo pochopení pro učitele, boj za požadavky svého rezortu, volí dezinformace a demagogii. To je řešení? Ukázat půl pravdy? Ve školách se rozvíjí i mediální gramotnost, tohle by ministrovi nemohlo projít ani na základce. Ukázat graf, který ukazuje navýšení částky na školství na rok 2024 oproti 2023. Ukažme si to v procentech z celkové výše rozpočtu. Uvidíme pokles. Ukažme si to ve vztahu k počtu žáků. Těch přibylo 28 tisíc. Překvapí někoho, že výsledkem je opět pokles? Tak jak to tedy je? Když koupím 10 rohlíků pro 10 dětí, asi se nasvačí. A příště se plácnu přes kapsu! Přidám jim! Koupím totiž rohlíků 12! Sláva. Ale že dětí je už 15 a na svačinu je to málo? A co, hlady neumřou. Příště bude zase víc, protože děti jsou přeci prioritou, třeba 13 na 17. Takové jsou ministerské počty.

Větší počet žáků ve školách odhalil pravého viníka současného nedostatku financí pro školy. Jsou to jednoznačně ženy! A ty jejich hormony a mateřské pudy. Tak už s tím něco udělejme, když budou ženy neustále rodit, tak to prostě stát nemůže ufinancovat. Navíc jsou děcka často nemocná a potřebují doktory. Prostě je to drahé, na doktory taky nemáme. A žijeme (vládneme) tady a teď, tak kdo by myslel na budoucnost. Jak by se to krásně všechno zaplatilo, kdyby nebylo školství ani zdravotnictví, to by ubylo problémů…

Ale vážně. A překvapuje mě, že nikdo nepočítal s nárůstem počtu žáků a studentů. Nerozumím tomu, že máme jako jediná země Evropy dlouhodobě přes 20 % odkladů školní docházky, když je to tak drahé, platit dětem s odkladem rok školky navíc – že by se třeba tady našly chybějící peníze? Že se to mělo řešit už dávno? A začne se to vůbec řešit? Nebo je snadnější rozbít počátky reformy školství, udělat krok zpět.

Vážení rodiče, školy jdou do boje za vaše děti, za jejich rozvoj a budoucnost. Vím, že stávkovat byste měly hlavně vy, ale není to vždy tak jednoduché. Podpoříte své školy? Své učitele? Vaše děti vám za to třeba jednou poděkují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz