Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Stal se sám sobě zetěm i tchánem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay- free photo

I když je to řada let, věřím, že příběh je stále aktuální i dnes, protože historie se opakuje.

Článek

Tehdy sotva někdo tušil, že budování socialismu se chýlí ke konci a brzy zavládne demokracie. Já jsem nastoupil po vyučení do svého prvního zaměstnání v továrně a ve chvíli, kdy mě posadili k výrobnímu pásu, veškeré moje ideály se rozplynuly. S ostatními zaměstnanci jsem se snažil plnit normy, abychom splnili pětiletku, kterou nám strana naplánovala.

Popravdě, kdo socialismus zažil, jistě potvrdí, že normy nebyly nikterak přísné. Po pár týdnech zapracování se denní norma dala splnit i za 6 hodin a člověku tak zbyla spousta času na poflakování. Důležité bylo mít včas odpíchnutý příchod do fabriky, splněnou předepsanou práci a odpíchnout si odchod tak, jak bylo požadováno.

Práce se proto při různých příležitostech několikrát do roka prakticky zastavila. Pravidelně se tak stávalo zejména na Mezinárodní den žen, na svátek Jaroslava, případně když měl narozeniny nebo svátek někdo z nadřízených. Na pracovišti se pak celý den oslavovalo a popíjelo, někdy i tak, že někteří měli problém najít z dílny cestu k vrátnici a nasoukat se do autobusu.

Druhý den v dílně zpravidla zavládlo ticho, protože den předtím, uvolnění alkoholem, vypustili věty, které se právě neslučovaly s tehdejším socialistickým smýšlením. A věřit nemohl nikdo nikomu.

Ostatně brzy po revoluci se potvrdilo, že i v našem kolektivu byl jeden, který ochotně donášel na tehdejší STB informace o tom, co kdo prohlásil a co si kdo myslí.

Já jsem tehdy coby benjamínek během takových dní sedával se stejně starou kolegyní v koutě, pomalu jsme usrkávali z plechového hrnku víno a poslouchali.

Tehdy s námi na dílně pracoval jistý Karel. Nebylo mu tehdy ani 30 let, ale denně do práce dojížděl vlakem z 30 km vzdálené vesnice. Společně s ním dojížděly ze stejné vesnice i matka s dcerou, které byly zaměstnány ve vedlejších dílnách.

Nikdo se proto nezastavoval nad tím, že se tato trojice přátelí. Karel žil sám v domě po rodičích, Daně bylo sotva 25 let a její matka Marie se ke Karlovi chovala jako k vlastnímu synovi.

Marie byla rozvedená, s dcerou žily samy, a tak každý chápal, že je Karel navštěvuje a v domě tu a tam něco opraví a občas tam i přespí. Karel i Dana k sobě měli věkově poměrně blízko, a přestože si na veřejnosti vzájemně neprojevovali vyšší náklonnost, všichni nějak tušili, že jejich vztah je více než přátelský.

To se ostatně brzy potvrdilo, když Dana otěhotněla. Jako otce uvedla Karla a začala se chystat svatba.

Tady by teoreticky příběh mohl skončit jako odkaz na jejich další spokojený rodinný život, kdyby pár týdnů poté nenásledovala další událost.

Marie, matka Dany, začala pociťovat jisté zdravotní problémy, které vyvrcholily ve chvíli, kdy navštívila lékaře s podezřením na slabý žlučníkový záchvat. Během vyšetření však vyšlo najevo, že je v šestém měsíci těhotenství.

Nikdo tehdy nemohl pochopit, že si toho nevšimla dříve, když už byla jednou matkou. Marie však byla poměrně silnější, tudíž na ní pokročilé těhotenství nebylo prakticky znatelné a jeho příznaky přisuzovala menopauze a drobným zdravotním problémům.

Jenže z drobných zdravotních problémů se vyklubal problém poměrně zásadní, když jako otce svého nenarozeného dítěte označila Karla.

Jak jistě tušíte, ze svatby Karla s Danou sešlo. Karel se stal otcem dvou zdravých chlapců a oproti všem očekáváním se s oběma ženami udobřil. Nastěhoval se k nim a o své děti začal pečovat. Vše tedy do jisté míry dopadlo dobře, i když nad tím všichni kroutili hlavou.

Dva nevlastní bratři si vlastně byli zároveň strýcem a synovcem. A tím celý zmatek vlastně jen začíná:

  • Karel, který žije s matkou i dcerou, je vlastně sám sobě tchánem i zetěm.
  • Jednomu synovi je Karel otcem i nevlastním dědečkem, druhému je otcem i nevlastním švagrem.
  • Z pohledu vztahu k Daně je jejím druhem a Marii tak je nepřímo zetěm.
  • Ovšem z pohledu vztahu k Marii je jejím druhem a Daně se stal otčímem.
  • Jeho synové jsou nevlastní bratři, ale zároveň mají vztah jako strýc a synovec.
  • Karlovi je Marie družkou i tchýní a Dana je mu družkou i nevlastní dcerou.

Schválně, kolikrát jste to museli číst, abyste to pochopili? Inu, život je někdy hodně složitý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz