Hlavní obsah
Lidé a společnost

Olga a Václav Havlovi si svou lásku museli tvrdě vydobýt. Nerozdělil je milostný skandál ani režim

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Němec- Wikimedia Commons/Public domain

Vůdčí osobnost, která po celý svůj život prosazovala mír a klid. Kvůli své aktivitě se stal nepřítelem společnosti. Proto také několik let strávil v komunistickém vězení. Jedno však mělo velkou sílu, a to byla láska.

Článek

Téměř nikdo nemůže říct, že prožil pestřejší život než symbol svobody, poslední prezident Československa a první prezident České republiky. Václav Havel byl osobností, na kterou se nedá zapomenout a která toho pro novou republiku udělala tolik, co ještě nikdo a nikdy předtím. Narodil se v roce 1936 do významné pražské podnikatelské rodiny, ve které se nacházelo i několik intelektuálů.

Spolu se svým bratrem vyrůstal v láskyplném a klidném domově. Již od útlého věku byl zasvěcen do tehdejšího kulturního a společenského života a rodiče ho pravidelně učili, jak by se měl ve společnosti chovat, aby reprezentoval. Jeho otec byl zámožným restaurátorem a maminka působila jako nadaná módní návrhářka.

Cestu za vzděláním si musel skutečně vybojovat

Druhou světovou válku se rodina rozhodla přečkat v ústraní na Českomoravské vrchovině. Když bylo Československo v roce 1945 osvobozeno, Václav začal docházet na elitní internátní školu v Poděbradech. Když svá studia dokončil, stál před nepříjemným problémem. Kvůli jeho kádrovému profilu mu komunisté nepovolili studovat humanitní obory. Proto musel absolvovat čtyřletý učební obor a vyučil se chemickým laborantem.

Po večerech však navštěvoval akademické gymnázium.Následně se rozhodl studovat na Fakultě ekonomicko-inženýrské, odkud však odešel. Proto se rozhodl věnovat tvůrčí činnosti a v roce 1955 vyšel jeho první článek v měsíčníku Květen. O rok později se rozhodl vystoupit se svým kritickým projevem na konferenci začínajících spisovatelů v Dobříši.

Foto: Ondřej Němec -Wikimedia Commons/Public domain

Václav Havel v roce 2006.

Svou lásku si musel tvrdě vydobýt

Jednoho dne začal pravidelně navštěvovat kavárnu Slavia na Smetanově nábřeží. Tam rád sedával nad šálkem kávy a přemýšlel o životě. Právě zde se potkal se svou první velkou láskou Olgou Šplíchalovou. Štíhlá plavovláska vyrostla na pražském Žižkově v rodině koňského řezníka a dělnice v likérce. Byla divoká a neuznávala žádnou autoritu. Vyučila se jako opravářka punčoch v Baťových závodech, kde jí v šestnácti letech jeden ze strojů rozdrtil čtyři prsty. S Václavem si však okamžitě padla do oka. Matka však Havlovi známost s dívkou z dělnické rodiny rozmlouvala a nechtěla ji přijmout.

Nepřítel režimu, pomocná ruka i bojovník za lidská práva

Se svou ženou Olgou Václav dokázal naprosto nemožné věci. Olgu si vzal tajně, a to na žižkovské radnici. Olga však časem zjistila, že nemůže otěhotnět, ale ani to tento vztah nenarušilo. Havel začal bojovat za svobodu země a velmi často se politicky angažoval. Stal se jednou z nejdůležitějších postav tehdejších dob. Několikrát byl zvolen prezident a rozhodl se, že bude pomáhat slabším. V tom mu pomáhala především Olga, která se věnovala charitativním projektům. Jejich lásku nerozdělil ani milostný skandál, který se kolem Olgy začal objevovat.

Její činnost se brzy dostala do podvědomí zahraniční politiky, kde si jí lidé nesmírně vážili. Pomáhala lidem se zdravotním postižením a založila nadaci. Olga začala naplno pracovat, cestovala po světě, ale čím dál častěji byla také v nemocnici. Na veřejnosti se naposledy objevila v roce 1995. v roce 1996 však svůj boj s rakovinou prohrála. Její smrt Václava Havla dostala na dno, ale i tak se znovu postavil na nohy a začal žít. Sám zemřel v prosinci roku 2011 na respirační selhání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz