Hlavní obsah
Cestování

Dvě holky na dovče: bezohlední hosté a personál, noc bez spánku a stěhování

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Konečně dovolená. Šetříme na ni, těšíme se na odpočinek, zábavu, zážitky a poznávání, ale ejhle. Další hosté se také přišli pobavit, jen bohužel na úkor druhých.

Článek

S dcerou jsme si vyjely na týdenní pobyt v předem vybraném ubytovacím zařízení. Pobyt nám zajišťoval jeden z asi deseti malých dvoulůžkových pokojíků s vlastním sociálním zařízením v dodatečně přistavěné stavbě za velkou hlavní budovou. Klidné místo u lesa vybavené hřištěm slibovalo příjemný pobyt a pro dceru snad i vyžití s dětmi. Na druhé straně skvělá dostupnost zajímavostí v okolí nám poskytovala možnosti výletů a poznávání.

Malý pokoj stačí, ale údržba a čistota ne

Maličký pokoj s malou koupelnou se pro dvě holky zdál v pořádku, ale nedostatky na nás vykukovaly už od příchodu. Ušmudlaná podlaha, špatně umyté sociální zařízení a špinavé stěny pokoje. Na čistotu a pořádek si dost potrpím, ale z míry mě tento stav nevyvedl.

Jak jsme se však zabydlovaly, vad se objevovalo více. Malá záclona a závěs na okně nezajišťovaly dostatečné soukromí, zatemnění prosklených vstupních dveří chybělo zcela, spáry sprchového koutu hostily plíseň, některé povrchy neznaly prachovku a sprchová dvířka i hlavice by potřebovaly opravu nebo výměnu.

Pokud by však někdo myslel, že jsme pobyt neprověřovaly recenzemi, koupily jej přes slevový portál nebo cena ubytování odpovídala zanedbanému stavu, krutě by se mýlil.

Nenáročné klientky si poradí

S mnohým jsme si poradily, umyly a vyčistily, jiné jsem se chystala předložit majitelům. Večer nás však unavené a uchozené zavedl po tropickém, cestovním i výletním dni do postelí. Potřebovaly jsme jen čisto a klid, ostatní se bude řešit zítra.

I v minulosti jsem z některých pobytů nabrala pár nepříjemných zkušeností, ale dosud jsem ubytování nikdy neměnila. Nestalo se tak ani kvůli špinavému ložnímu prádlu v Jirkově, nefunkčním žaluziím a rušivé hlavní silnici v Náchodě nebo kvůli mnoha závadám v pokoji při pobytu v Chorvatsku. Tento náš letošní pobyt byl v něčem trochu jiný než ty předchozí.

Chystáme se k nerušenému spánku

Před ulehnutím do postelí našla naše deka připravená na koupaliště nové uplatnění. Zakryla světla pronikající z hlavní budovy skrz prosklené vchodové dveře našeho pokoje a stala se i prodlouženým závěsem okna.

S dcerou jsme se s knihou ukládaly do postelí, když jsme zaslechly pronikavý pláč. Oknem jsme zpříma hleděly k blízkému stolu personálu, vedle něhož stála klec a v ní žalostně mňoukalo kotě. Depresivní poslech jsme přehlušily povídáním a čtením, ale ke spánku bylo daleko. Jen těžko bychom zvládly urputné mňoukání, kdyby kotě po nějaké chvíli z klece někdo ze zaměstnanců neosvobodil. Dočetly jsme již bez kočičího smutku, ale další rušivý element již prosakoval.

Bezohlední hosté

Hosté z vedlejších pokojů se usadili u přilehlého stolku a povídali si. Naším oknem se do pokoje prodíraly nejen hlasy, ale také cigaretový kouř. Okno jsem nuceně zavřela. Po několika čtených příbězích a delším převalování naštěstí dcerka usnula.

Sním či bdím?

Můj spánek nepřicházel. Vyčerpaná jsem se otáčela z boku na bok, ale zabrat se mi nedařilo. Hlasy zvenku ke mně stále doléhaly. Sunula jsem se po posteli, polštář mi „lámal“ krční páteř a vedro mě zalévalo potem. Horkým letním dnem zahřátá místnost bez větrání potřebné pohodlí ke spánku nepřinášela. Jakmile se hosté přesunuli do svých pokojů, donutila jsem své polámané tělo vstát a oknem do naší místnosti konečně vpustila noční lesní vzduch.

Hurá, už se snad vyspím!

Zabírala jsem, když mé ucho zachytilo bzukot komára. I ta příroda se proti mně spikla! Jako mátoha jsem ve tmě vyštrachala odpařovač do zásuvky a zalitovala, že jsem to neudělala dřív. Padla jsem zpět na nepohodlný polštář a zase se jen převalovala.

Noc se zdála nekonečná, přestože její obří díl již odkrojili rušiví hosté. Hodiny ukazovaly půl šestou ráno, kdy u naší budovy zaparkoval vůz, motor utichl a zabouchly jeho dveře. Na pár metrů vzdálená hlavní budova ožila, rozsvítila se světla, sepnulo odvětrávání kuchyně a po chvíli se rozléhal tlukot paličky na maso. Tiše jsem zavřela okno, aby dceři ranní rámus nepřerušil spánek, než jí asi po hodině oči otevřelo vyzvánění mobilu z vedlejšího pokoje.

Dcera se naštěstí trochu vyspala, ale večerní bezohlednost hostů a v kleci uvězněné plačící kotě ji přiváděly na stejné myšlenky jako mě.

Soukromí pokoje u lesa

Odhrnula jsem závěs, včetně toho našeho provizorního, kdy mě v našem okně vylekal kuchař s telefonem u ucha. Jeho kolegyně klábosily a pokuřovaly u blízkého stolku vedle prázdné klece. Pár metrů vzdálený venkovní pohyb od našeho soukromí oddělovala jen ta malá záclona.

Den jsme si užily, ale k večeru jsme měly úkol

Majitelé se zde měli ukázat právě až večer a po snídani nás tropické teploty zavedly k vodě. Den jsme si příjemně užily, ale zároveň jsme plánovaly zajištění lepšího ubytování. Představa dalších probdělých šesti nocí s nešťastně řešeným venkovním zázemím hlavní budovy, bezohlednými hosty a zaměstnanci, vězněným mňoukajícím koťátkem a nedostatkem soukromí, nás ničila a nutila situaci vyřešit.

Měly jsme štěstí, hned první poptávka volného pokoje v nedalekém městě vyšla, a dokonce jen za nepatrně vyšší cenu než původní ubytování. Ještě týž večer jsme se přestěhovaly.

Milý majitel, ale chce to ještě něco víc

S majitelem původního ubytování jsme se slušně o všem pobavili a zpětnou vazbu přijal s pochopením a omluvami.

Majitel za bezohlednost svých hostů a zaměstnanců sice nemůže, přesto má pravomoc a zodpovědnost nastavit pravidla a připravit podmínky pro soulad fungování provozu s pobytem hostů.

Například pro parkování a posezení s kouřením (ať již pro personál nebo hosty) se kolem hlavní budovy nacházelo několik mnohem přívětivějších míst než přímo před okny ubytovacího zařízení. Největší ruch z kuchyně se mohl odložit na pozdější čas a kvalita čistoty a údržba pokojů by se rozhodně neměla zanedbávat.

Nové ubytování bylo na jedničku, než…

V pěkném hotelu, kam jsme se s dcerou přestěhovaly, na nás čekalo soukromí, klid, čisto, příjemné prostředí, vše fungovalo, jak mělo a snídaně byly perfektní. Dovolenou nás nadále provázely horké dny i noci a paradoxně oproti lesnímu prostředí jsme, zde mohly větrat neomezeně. Až do té chvíle než se předposledního časného rána našeho pobytu, probudili noví hosté ve vedlejším pokoji. Jejich hlasitý hovor a závan jiného, než cigaretového kouře, nás obě probudil.

Asi si tam nahoře s námi někdo pohrává, přeci není možné, aby se během jedné dovolené naše vyhnanství opakovalo!

Nejen kouř a hlučný dialog páru

Bohužel však ano, za tuto dovolenou nás hosté vykouřili z pokoje podruhé a nejen to. Než se otevřela restaurace ke snídaním, kreslily jsme si, psaly, povídaly a bohužel ani zavřené okno, ani stěna mezi pokoji neuchránila náš sluch před hlasitými dialogy za použití vulgarismů.

Po snídani a před odchodem na celodenní výlet jsme na recepci požádaly o změnu pokoje. Recepční nám vyhověla a k večeru jsme se na poslední noc přestěhovaly do prostor dostatečně vzdálených od pokoje nepřizpůsobivých hostů.

Bezohledné chování prolíná dovolenou i mému kamarádovi

Kamarád mi předal své letité zkušenosti posbírané z pobytu v kempu, kam každoročně již mnoho let jezdí s rodinou a skupinou přátel. Za ta dovolenková léta na stále stejném místě přináší report mnoha změn. Změna cen je samozřejmá, jejich i spřátelených rodin odrůstající děti také, avšak doba mění i složení osazenstva kempu a přizpůsobivost.

S podobou vývoje obydlí v kempu se vyvíjí i lidé. Obyčejné stany se postupně proměňovaly ve velké a ještě větší, přes karavany a jejich stále dokonalejší až luxusní podoby, konče honosnými mobilními domy. Z pohodových skupin a rodin, které sem mířily za blízkostí k přírodě, pospolitostí, společným poklidným i zábavným večerním posezením u ohně a poznáváním podobně smýšlejících lidí, se stala podivná skvadra dýdžejů, samotářů a virtuálních maniaků.

Během 14 dnů kamarádovy dovolené se v kempu vždy prostřídá značné množství lidí, z nichž bohužel jen nepatrný vzorek stále jezdí s prapůvodními záměry, strávit příjemně dovolenou v souladu s prostředím a lidmi v něm. Mnohem častější je bezohlednost a roztaživost ve jménu „jsem na dovolené a budu si dělat bez omezení, co chci!“.

Můj muzikální kamarád hudbou sice žije, přesto s ní neobtěžuje druhé, ani na dovolené, ani jindy. V kempu se z různých koutů v různých ranních, denních nebo večerních časech ozývá reprodukovaná hudba nejrůznějších žánrů z nabušených přenosných reproduktorů, až se z podesáté hraných písní stávají nenáviděné.

Což takhle trochu ohledů a přizpůsobivosti?

Každý si chceme užít dovolenou naplno a podle vlastního gusta, proto ji svým potřebám přizpůsobme. Někteří by třeba měli upřednostnit ubytování v soukromí, a především na samotě, kde nikoho jiného nebudou svým hulvátstvím a neomaleností omezovat.

A se všemi moderními a technickými výdobytky neztrácejme slušnost, soudnost ani ohleduplnost, vždyť právě v souladu s druhými si dovolených vychutnáme plnými doušky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz