Hlavní obsah
Finance

Majetkový test nové sociální dávky: Nemovitosti i dvě, 300 tisíc na učtu tříčlenné rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí odhalilo další detaily majetkového testu pro získání nové sociální dávky. Kolik může mít úspěšný žadatel bytů a jaké úspory? Jaké jsou problémy těchto limitů?

Článek

V poslední době probíhá intenzivní diskuse ohledně připravované reVize sociálních dávek v České republice, která by měla zefektivnit systém mj. pomocí nově navrhovaného příjmově-majetkového testu. S novými informacemi z tohoto týdne se návrh jeví v jiném světle než v únoru. Je to nakonec přívětivější přístup pro mnohé rodiny?

Revize sociálních dávek

Nová sociální dávka (ministerstvo ji v  nových dokumentech nazývá jako DSSP - dávka státní sociální podpory) nahradí čtyři současné dávky, a to dvě dávky pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení) a dvě dávky státní sociální podpory (přídavek na dítě a příspěvek na bydlení). Zatímco u současných dávek státní sociální podpory se posuzuje jen příjem (a ne majetek), tak pokud bude rodina žádat o novou dávku, budou u ní úředníci provádět tzv. příjmově-majetkový test. A právě na jeho majetkovou část se zaměřuji v tomto článku.

Ministr Jurečka tento týden řeklNová podoba je zamýšlená jako úplně nová dávka, která má své vlastní parametry. Nelze je srovnávat s těmi předchozími.“ No já si ale myslím, že takovému srovnání nejde zabránit a je naprosto přirozené.

Majetkový test

Zjednodušeně se dá říct, že majetkový test bude povolovat následující:

  • Nemovitost k bydlení a další nemovitost k bydlení či rekreaci,
  • Úspory ve výši 200 000 Kč pro prvního člena domácnosti a 50 000 Kč pro každého dalšího člena, tedy například 300 tisíc korun pro trojčlennou domácnost,
  • Jedno auto na jednoho dospělého a
  • Stavební spoření a důchodové připojištění (nezapočítávané do hodnoty úspor).

Zjednodušeně se dá říct, že projde-li domácnost majetkovým testem, může přistoupit k příjmovému testu. Od příjmů (a dalších proměnných) se pak bude odvíjet výše jednotlivých komponent nové sociální dávky pro danou domácnost. Majetek jako takový pak již nebude nijak výši dávky ovlivňovat.

Nemovitosti

Zásadním pozitivem je ujasnění situace ohledně vlastnictví nemovitostí. Už v únoru ministr Jurečka řekl následující „Jeden byt, ve kterém bydlíte, a vlastníte druhý, se kterým počítáte pro své děti, tak to budeme brát jako něco, co je zodpovědné chování pro zabezpečení svých dětí.

Toto se pravidlo dostalo i do aktuálního paragrafového znění, které resort tento týden dokončil.

I podle článku na zpravodajském webu iDnes bude možné vlastnit kromě primárního bydliště i druhou nemovitost, a to až na dobu tří let. V žádném jiném článku (a ani v samotné prezentaci na stránkách ministerstva) jsem tuto informaci neviděla.

Tato flexibilita dává celkem dobrý prostor pro situace jako jsou prodej, rekonstrukce, dědictví, soudní vypořádání nebo příprava pro pronájem a bere podle mne v potaz menší likviditu takového majetku. Fakt, že systém reflektuje realitu nemovitostního trhu a různé životní situace, je celkem povzbudivý. Nebylo by asi úplně fér, aby rodina, která na tom opravdu není dobře, přišla například dědictvím chaty o celou dávku. Na druhou stranu podle mne stát takto hezky ukazuje, že vlastnit dvě hodnotné nemovitosti a pobírat dávky sociální podpory není úplně v pořádku (oproti tomu, jak je to naprosto legálně možné teď).

Napadá mě však několik otázek ohledně spoluvlastnictví nemovitostí, které je podle mne v Čechách celkem běžné. Jak bude reforma zohledňovat situace, kdy jeden člen rodiny vlastní část nemovitosti společně s někým mimo rodinu? Tento aspekt si zaslouží další pozornost, aby byl zajištěn spravedlivý a vyvážený přístup k hodnocení majetkových poměrů.

Finanční majetek

Původní diskuze

Dalším významným bodem je zavedení finančního limitu pro bankovní účty rodin.

V předchozích článcích (například zde) o plánované reformě se objevovala zvažovaná varianta 100 tisíc korun jako horní limit úspor u první dospělé osoby v domácnosti a u dalších dospělých pak maximálně 50 tisíc korun. Jak jsem psala v únoru, 100 tisíc mi přišlo jako směšně nízký limit.

Návrh: Limit 200 tisíc na první osobu, 50 tisíc na další

Limit navrhovaný ministerstvem však nakonec začíná na 200 tisících korunách (pro jednočlennou domácnost) a je postupně navyšován až na 400 tisíc korun pro domácnosti s pěti a více členy. Tento přístup se mi jeví jako mnohem realističtější vzhledem k současné ekonomické situaci a cenám životních potřeb. Přijde mi, že takovéto zvýšení limitů nabízí důležitou ochrannou síť pro rodiny, které se snaží finančně plánovat a šetřit na budoucí výdaje a zároveň zajistí, že o dávku nebudou žádat domácnosti s miliony na účtech.

50 tisíc i pro děti

Změna v přístupu k finančnímu limitu v rámci majetkového testu pro sociální dávky, kdy je stanoveno 200 000 Kč pro prvního člena domácnosti a 50 000 Kč pro každého dalšího člena, a to včetně dětí, přináší důležitou korekci návrhu, který se objevil ve zprávách. Tento posun od přístupu, který by nedával žádný prostor pro finanční rezervy dětí (nebo pro ně) k rovnějšímu rozdělení limitu mezi všechny členy domácnosti, je podle mne krokem správným směrem. Je povzbudivé vidět, že návrh z pera ministerstva tak nyní uznává, že i děti mohou mít své úspory (i když nejspíše ze mzdy rodičů), a to ať už na volnočasové aktivity nebo jiné životní potřeby. Ono co si budeme povídat, když musí domácnost v září zaplatit kroužky na celý rok pro dvě děti, tak to je bez problémů desetitisícová položka, na kterou musí většina rodin šetřit průběžně…

Shrnutí

Celkově lze podle mne říci, že tato změna v nastavení finančních limitů pro sociální dávky je pozitivním krokem a asi i o něco lépe zaměří na potřebné než současný systém, kdy příspěvek na bydlení a přídavek na dítě vůbec neposuzoval majetek a úspory. Ano, hodně lidí si řekne, že to je hodně peněz, ale je potřeba uvědomit si, že v současné době není u některých dávek žádný limit a že v zájmu státu není, aby domácnost čekala s žádostí o pomoc až bude skoro na nule…

Vlastnictví auta

Již dříve komunikované pravidlo umožňující jedno auto na dospělou osobu v rámci majetkového testu pro sociální dávky ve mně vyvolává smíšené pocity.

Ve velkých městech s dobrou městskou dopravou jako je Praha nebo Brno mi to přijde nepřiměřeně štědré. Podle mne je mít auto ve městě luxus, ne nutnost. To už by mi přišlo lepší moct mít o 100 tisíc korun více na dospělou osobu na účtu než moci vlastnit jedno auto.

Avšak chápu, že na venkově, kde (pří)městská doprava často značně pokulhává, jsou dvě auta v rodině spíše nezbytnost pro zajištění běžného života. Zavedení většího omezení na počet aut by tak mohlo fungovat ve městě, ale na venkově by výrazně ztížilo rodinám život. V případě přísnějších limitů by někteří mohli hledat finančně nevýhodné alternativy jako operativní leasing, který s sebou přináší další náklady, aniž by se tento „majetek“ počítal do testu. Je důležité hledat vyvážený přístup, který zohledňuje různé potřeby obyvatelstva jako celku, a tak mi jedno auto na dospělého přijde celkem rozumné.

Stavební spoření a důchodové připojištění vyjmuto

Produkty na stavební spoření a důchodovém připojištění zůstanou mimo příjmově-majetkový test. Toto rozhodnutí podle mne zdůrazňuje snahu o podporu dlouhodobého finančního plánování a zodpovědnosti (a nedojde tak k mému černému scénáři). Ano, i to má své nevýhody, o kterých jsem psala například zde, ale myslím, že obecně se dá říct, že výhody vyjmutí těchto finančních produktů z posuzovaného majetku převyšují nad nevýhodami.

Mnohé možnosti obejití pravidel zůstávají

Ano, i tato verze majetkového testu má mnoho způsobu, jak se dá „obejít“. Ve zkratce lze jmenovat: bitcoin, paypal, hotovost, zlato, diamanty, akcie, dluhopisy, práce na černo a na ruku, převody peněz / majetku rodinným příslušníkům nepobírající dávky, peníze na bankovních účtech mimo EU.

V souvislosti s majetkovým testem mě napadají i další otázky, které zatím nejsou zodpovězeny. Jak se budou posuzovat peníze na podnikatelských účtech živnostníků? A jak peníze z dědictví, které nejsou majetkem celé domácnosti (typicky SJM)? A co když třeba částka bude překročena jen občas, například po obdržení bonusu, vratky z daní apod. Jak často bude MPSV kontrolovat majetkové poměry?

Závěrem

Přístup k majetkovému testu, který umožňuje lidem pobírající DSPP vlastnit auto a poskytuje jistý prostor pro šetření na důchod a na významné životní výdaje, signalizuje alespoň nějakou ochotu státu podporovat finanční zdraví rodin a uznávat jejich potřeby.

V tomto momentě je jasné, že se připravovaná reforma sociálních dávek snaží najít rovnováhu mezi potřebou kontroly a poskytnutím dostatečného prostoru pro individuální a rodinné finanční plánování. A to není lehký úkol. Tyto změny přinášejí naději, že systém sociálních dávek bude spravedlivější, flexibilnější a lépe reflektující realitu současného života.

I nadále si myslím, že pravidla majetkového testu jsou značným znevýhodnění těch, co si spoří na koupi vlastního bydlení oproti těm, co ho již mají.

S ohledem na předpoklad ministerstva, že dvě třetiny (předpokládám, že je tím myšleno současných) žadatelů úspěšně projdou nově navrhovaným majetkovým testem, se zdá, že reforma sociálních dávek je opravdu zaměřena na zachování širokého dosahu podpory.

Pokud tedy opravdu jedna třetina současných žadatelů neprojde majetkovým testem (ale celkový objem finanční pomoci zůstane) naznačuje to, že reVIZE (jak ministerstvo reformu označuje) by mohla učinit sociální dávky štědřejší pro ty, kdo se opravdu nacházejí v reálné nouzi (nebo ne moc dobrém finančním a majetkovém stavu), zatímco zároveň zabrání využívání systému lidem, kteří pomoc od státu reálně nepotřebují. Je také důležité si uvědomit, že na konečné znění zákona a jeho výsledky si musíme počkat.

Už se těším na paragrafové znění (a popravdě i na různé připomínky). Věřím, že až to nám odhalí víc jak o majetkovém testu, tak o dávce samotné. Obávám se, že tam bude několik problematických oblastí. A i nadále se obávám, aby z toho znění zákona nebyl po všech mezirezortních úpravách takový typicky český kočkopes.

Zpracováno na základě informací dostupných k 5.4.2024

prezentace reVIZE sociálních dávek z webu MPSV u tiskové zprávy ze dne 4.4.2024: https://www.mpsv.cz/web/cz/-/mpsv-podrobne-predstavilo-revizi-socialnich-davek-oceni-pracovni-aktivitu

Článek na Novinkách:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-jurecka-davky-nemaji-byt-zivotnim-stylem-40461978

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz