Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nová sociální dávka a její (ne)logika: Tak už ani dva byty nejsou překážkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka odhalil další detaily majetkového testu pro získání nové sociální dávky. Vypadá to, že úspěšný žadatel může mít klidně i dva byty. Není to už přehnané?

Článek

Ve světle nových informací, které o víkendu přinesl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, se otevírá prostor pro novou diskusi o podmínkách pro získání nové sociální dávky. Po přečtení článku to na mne působí, že člověk může mít klidně i dva byty, a i tak může na dávku dosáhnout. Tato slova vzbuzují řadu otázek a námětů k zamyšlení o tom, jak bude systém v praxi (ne)fungovat.

Dvě nemovitosti a stále nárok na dávku?

Ministr Jurečka řekl dle článku na webu novinky.cz následující: „Rozhodně nechceme trestat nikoho, kdo se chová zodpovědně a má třeba po svých rodičích dům, ve kterém ani nebydlí. Na to se budeme dívat logickou optikou. Jeden byt, ve kterém bydlíte, a vlastníte druhý, se kterým počítáte pro své děti, tak to budeme brát jako něco, co je zodpovědné chování pro zabezpečení svých dětí.

Tento přístup, kdy najednou už to není jen jedna nemovitost plus rekreační objekt, otevírá debatu o tom, kde vlastně táhnout hranici mezi zodpovědným finančním plánováním a možným zneužíváním systému.

Na první pohled se to sice zdá jako rozumné, pomůže to k zajištění mladší generace a není přeci tak úplně vhodné nutit lidi hned k prodeji všeho majetku, který nevyužívají, zvlášť když se jen například shodou nepříjemných událostí dostali do špatné situace náhle.

Na druhou stranu chápu i ty, co si myslí, že někdo, kdo má dva byty, by neměl být příjemcem nové plánované dávky vůbec. No ono je i dost velký rozdíl, jestli to jsou dva byty někde na Ústecku nebo třeba v centru Brna či na Praze 2. Chápu ale, že s hodnotou nemovitosti nechtějí pro zjištění nároku na dávku pro vysokou administrativní náročnost počítat.

Když se podívám na situaci, kdy druhá nemovitost žadatele o dávku není využívána rodinnými příslušníky žadatele, například studujícím dítětem, nabízí se mi otázka, zda by tato nemovitost neměla být pronajata a příjem z nájmu zdaněn a pak zahrnut do celkových příjmů domácnosti, které se budou posuzovat pro určení nároku dávku. Za mě ano. A nemohu se zbavit dojmu, že jestli i pak má domácnost nárok na dávku, je „něco“ špatně. Ať už v systému, pronajímání pod cenou nebo prostě jen extrémně nízkých příjmů.

Integrace motivace do systému sociálních dávek

Hlavním bodem, který mi zde chybí, je propojení motivace majitelů prázdných bytů s podmínkami pro získání sociálních dávek. Zajistit, aby majitelé bytů nejprve projevili vlastní iniciativu a pokusili se své nevyužívané nemovitosti pronajmout (a získat tak stabilní příjem, který vylepší jejich finanční situaci) a až poté žádali o příspěvky od státu, se mi jeví jako logický krok směrem k efektivnějšímu a spravedlivějšímu systému. Tento přístup by nejen podpořil snahu o řešení bytové krize prostřednictvím zvýšení dostupnosti bydlení, ale také by zajistil, že dávky od státu jsou skutečně poskytovány těm, kdo je nejvíce potřebují.

Potřeba jasné strategie vlády: Ví pravá ruka, co dělá levá ruka?

V současné situaci, kdy Česká republika čelí nedostatku dostupného bydlení, je zásadní, aby byly všechny dostupné zdroje využity co nejefektivněji. Integrace motivace pro majitele neobydlených bytů do systému sociálních dávek by mohla představovat jeden z kroků k dosažení tohoto cíle.

Přístup, že dva byty jsou v pořádku, nabízí prostor pro kritickou reflexi vlády, zejména ve světle iniciativy ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, která se zaměřuje na motivaci majitelů neobydlených bytů, aby díky ní uvedli své byty na trh a přispěli tak k řešení bytové krize. Ivan Bartoš představil plán, který by mohl přinést řešení pro téměř 600 tisíc neobydlených bytů v České republice. Plán spočívá v motivaci majitelů těchto prázdných bytů, aby je uvedli zpět na trh a pomohli tak zmírnit bytovou krizi, která řadu lidí v ČR trápí. O tomto jsem psala začátkem roku ve svém článku Proč můj byt zůstává prázdný, stejně jako dalších 600 tisíc v ČR psaným lehčím a trochu nostalgickým tónem.

Nedávalo by tak smysl, aby Jurečkovo ministerstvo bylo v pohodě s tím, že rodina pobírající dávky má dobrovolně prázdný další byt a Bartošovo ministerstvo se snažilo všemožně motivovat lidi k pronájmu volných bytových jednotek.

Automobilový paradox

Zvláště pikantní je Jurečkova poznámka o tom, že vlastnictví osmi aut v domácnosti dvou dospělých „mohl být problém“. Tato zdánlivě nevinná poznámka vyvolává otázky o tom, jak bude systém posuzovat majetek a jaké majetkové limity budou stanoveny. Je zřejmé, že vlastnictví osmi aut naznačuje vysokou finanční kapacitu, která by měla být zohledněna při posuzování nároku na sociální dávky. Ale slovo „mohl“ ve mně vyvolává jisté rozpaky.

Logika jako hlavní výzvy nového systému dávek

Jurečkův přístup, který chce zohlednit širokou škálu individuálních situací „logickou optikou“, může v byrokratické praxi představovat nemalou výzvu. Jak se ukazuje, definice „logické optiky“ (a všech jejích variant) může být velmi subjektivní a bude těžké ji paragrafově definovat a otevírá se tak podle mne nemalý prostor pro nekonzistence a potenciální nespravedlnost v aplikaci pravidel, včetně různých výkladů jednotlivých úředníků. Dle článku bude mít ministerstvo přibližně na konci března hotové celé paragrafové znění revize. No já se i nadále bojím, že z toho bude i po roce práce na reformě slepený paskvil!

Co na tom vidím pozitivně

Přesto je třeba ocenit Jurečkovo prohlášení, že „rozhodně nechceme trestat nikoho, kdo se chová zodpovědně“. Tato vize nabízí naději, že systém bude navržen tak, aby podporoval zodpovědné finanční chování, včetně spoření na důchod či uzavírání životních pojistek. A nevyplní se tak můj dříve zveřejněný poněkud černý scénář.

Závěr

Nová plánovaná sociální dávka s sebou přináší mnoho nejasností a otázek, zejména pokud jde o to, jak bude systém posuzovat majetkové poměry a zodpovědné chování. Zatímco je chvályhodné, že se hledají cesty, jak podpořit ty, kdo se snaží plánovat a zabezpečit svou budoucnost, je nezbytné, aby pravidla byla jasná, spravedlivá a konzistentně aplikovatelná. Pouze tak můžeme zajistit, že nová sociální dávka bude skutečně sloužit těm, kteří ji nejvíce potřebují, a zároveň podporovat zodpovědné chování ve všech oblastech života. I nadále se mi zdá jako nejlepší možné řešení zavedení dvou paralelních typů dávek, jedna dlouhodobá pro osoby bez vyhlídek na zlepšení a jedna krátkodobější. To jsem blíže vysvětlovala na konci svého dřívějšího článku.

Zdroj: na základě informací dostupných k 25.2.2024, zprávy na webech novinky.cz a seznamzpravy.cz odkazované přímo v textu výše

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz