Hlavní obsah
Jídlo a pití

Přestaňte už konečně cpát margarín do cukroví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: silviarita / pixabay.com

Proč volit margarín, když máme máslo? Přečtěte si, jak máslo mění chuť a vůni vánočního cukroví a proč bychom měli všichni opustit ultrazpracované margaríny a vrátit se k máslu.

Článek

Když přijde řeč na pečení vánočního cukroví, setkávám se s lidmi, kteří bez váhání sáhnou po Heře (anebo podobných margarínech; pro zjednodušení následujícího textu budu všechny tyto produkty shrnovat pod pojem „Hera“, doma jsme už v mém dětství říkali všemu podobnému „Hera“ a jiné výrazy jsou pro mě nepřirozené). Přestože jsem já sama v životě Heru nikdy nepoužila, vždy mě to přimělo přemýšlet: Proč lidé volí tento produkt, i když je k dispozici kvalitnější a chutnější máslo?

Dnešní voňavé ráno

Včera večer, když jsem pekla vánoční cukroví, jsem při jeho přípravě použila máslo a přidala čerstvě nastrouhanou citronovou kůru. Jsem přesvědčená, že kvalita surovin skutečně významně vylepší výsledný produkt. Dnes ráno, když se celým bytem ještě nesla vůně včera upečeného cukroví, mi bylo jasnější než kdy jindy, že volba správného tuku může mít obrovský vliv nejen na chuť, ale i na celkový zážitek z pečení pro celou rodinu.

To si fakt myslíte, že nikdo nepozná, že jste použili (ne)máslo?

Hera, ačkoliv v některých případech praktická, se jednoduše nemůže ani zdaleka vyrovnat chuti pravého másla.

Je až fascinující, jak výrazně může být naše chuťové vnímání produktu ovlivněno výběrem tuku. Osobně jsem si jistá, že vždy poznám, když v cukroví chybí máslo. Rozdíl není jen v aromatické vůni, kterou máslo přináší, ale především v samotné struktuře a chuti, kterou v ústech zanechává. Cukroví s máslem má jemnější, plnější chuť, která se rozplývá na jazyku, zatímco výrobky s margarínem nebo umělými máslovými příchutěmi často působí méně harmonicky a ponechávají v ústech odlišný dojem a pro mě hnusnou „koncovku“ v ústech.

Dokonce i když průmyslově vyráběné sušenky deklarují příchuť másla (tu má i jeden typ Her), obvykle se nedokáží vyrovnat autentičnosti skutečného másla ve složení. Je to o mnohem více než jen o vůni: je to o celkové kvalitě, kterou máslo přináší do pečení.

Proč dát Heře sbohem?

Kromě chuťového aspektu přináším další čtyři argumenty pro to dát Heře v cukroví sbohem.

#1: Hera je ultrazpracovaná potravina z hodně surovin

Hera obsahuje různé přidané emulgátory, stabilizátory a další chemikálie, které mohou mít nežádoucí vliv na zdraví. Oproti tomu je máslo skoro přírodní produkt s jednoduchým složením. Většina z nás si sice kupuje máslo v obchodě (no, i když o tom, že udělat si ho doma je snadné, jsem se nedávno přesvědčila sama, když jsem přešlehala smetanu), které tedy také prošlo průmyslovou výrobou, ale pořád je to trochu jinej level oproti margarínům.

Hera je vyrobena z různých rostlinných olejů, které musí projít rozsáhlým průmyslovým zpracováním, než jsou přeměněny na finální produkt (než z rostliny vznikne olej). Tyto oleje jsou obvykle rafinovány, běleny, deodorovány a mohou projít hydrogenací, což je proces, který z tekutých olejů vytváří pevnější tuky. Tento vysoký stupeň zpracování vzdaluje margaríny od jejich přirozeného původu a přidává do něj různé „chemické“ látky, které v másle rozhodně nenajdeme. Výsledkem je produkt, který můžeme právem označit za ultrazpracovanou potravinu, což je aspekt, který by měl být zvážen při rozhodování o tom, jaké tuky používáme ve své kuchyni.

Myslím, že je jasné, že máslo podléhá méně průmyslovému zpracování než margaríny. Jak už v dnešní době ví každý, kdo dbá na zdravý životní styl, měli bychom dávat přednost potravinám, které prošly co nejmenším zpracováním a zachovaly si tak svou přirozenou kvalitu.

#2: Hera obsahuje palmový tuk

Palmový tuk používaný v margarínech je dle mého porozumění tématu nevhodný ke konzumaci hned ze dvou důvodů.

Zdravotně je problematický kvůli vysokému obsahu nasycených tuků (abych byla fér, tak mi přijde vhodné zmínit, že ty obsahuje i máslo), které mohou přispívat ke zvýšenému riziku srdečních onemocnění a zvýšení hladiny LDL cholesterolu.

Z ekologického hlediska je výroba palmového oleje spojena s masivním odlesňováním v tropických oblastech, což vede k ztrátě přirozených habitatů, ohrožení biodiverzity a zvýšeným emisím skleníkových plynů. Tyto faktory činí palmový tuk kontroverzní složkou ve světě potravin a poukazují na důležitost uvážlivého výběru tuků v naší stravě.

#3: Hera má výrazně nižší obsah tuku než máslo

Máslo má obvykle obsah tuku kolem 82 %, zatímco Hera má nižší obsah tuku, obvykle kolem 70 %. Nižší obsah tuku v Heře může znamenat, že je potřeba použít větší množství Hery (oproti máslu), aby bylo dosaženo stejné konzistence a výsledku v pečení, a to zejména pokud je recept specificky navržen pro máslo. Tím pádem se i snižuje cenová výhodnost jejího použití.

#4: Nízká cena už není argument pro použití Hery

Historicky jsou důvody používání rostlinných tuků v pečení úzce spojeny s touhou najít alternativu k tradičnímu máslu. Tento trend má kořeny v dobách, kdy bylo máslo drahé anebo obtížně dostupné, což vedlo k hledání náhradních tuků. Margarín se tak stal populární volbou díky své cenové dostupnosti a širší dostupnosti ve srovnání s máslem.

Vždycky jsem si tak myslela, že důvodem, proč lidé stále volí při pečení Heru, je její nízká cena. Předpokládala jsem tak, že musí být výrazně (několikanásobně) levnější alternativou k máslu. Ale když jsem se dneska podívala na Rohlík (kde dělám tak 85 % všech nákupů potravin pro naši domácnost) na cenu Hery, abych zjistila, kolik vlastně stojí, byla jsem značně překvapená! Ceny Hery a másla jsou skoro totožné! Hera je za 50 Kč a máslo začíná na 40 Kč, s kvalitnějšími (nebo alespoň chutnějšími) variantami jako je oblíbené Madeta jihočeské máslo za 62 Kč. Takže když vezmeme tyto běžné (neslevové) ceny, je Hera dokonce dražší než to nejlevnější máslo! Pro mě šok. Čekala jsem totiž cenovku kolem 15 Kč. A jestli vás trápí polský původ toho nejlevnějšího másla, tak ten má i ta Hera.

Dobrá zpráva: Obsah transmastných kyselin v Heře již není problémem

Při psaní tohoto článku jsem s potěšením zjistila, že, dříve běžný, vysoký obsah nezdravých transmastných kyselin v margarínech (dosahoval až 38 %), již v současných produktech neplatí. Dle článku uvedeného ve zdrojích byl tento stav typický pro produkty vyráběné před více než 30 lety starší metodou výroby.

Dle staršího článku dTestu informujícím o jejich testu margarínů, překročil maximální limit (2 gramy transmastných kyselin ve 100 g tuku) nezdravých transmastných kyselin, který platí například v Rakousku, Švýcarsku a severských zemí, jen jeden testovaný rostlinný tuk (a nejpopulárnější česká značka Hera to nebyla).

Tak proč si kazit vánoční cukroví méně kvalitními surovinami?

Nyní, když se ceny srovnaly, je těžké najít důvod, proč bychom měli místo kvalitního másla sáhnout po margarínu. Navíc s nárůstem povědomí o zdravém stravování a kvalitě potravin, je čím dál tím více důležité věnovat pozornost tomu, co jíme a z čeho vaříme.

Tipy pro ty, co opravdu potřebují ušetřit

Chápu, že pro některé lidi může být pečení s máslem finančně náročnější, zejména pokud se jim například naskytne příležitost koupit Heru ve slevě za poloviční cenu oproti máslu. V takových případech bych ale doporučila zvážit jiné úsporné metody, které by mohly pomoci udržet náklady na pečení vánočního cukroví v rozumných mezích, aniž by bylo nutné obětovat kvalitu surovin. Možná by se dalo jednoduše upéct méně cukroví, obzvláště toho, do kterého se přidává tuk.

Těm, co se rádi dělí a potřebují hodně cukroví, bych doporučila upéct menší anebo tenčí kousky. Pracnější to bude určitě, ale tento fígl by vám mohl pomoci vytvořit dojem, že máte cukroví hodně a zároveň by vám to umožnilo podělit se s více přáteli a známými.

Těmito způsoby lze stále udržet tradici domácího vánočního cukroví, aniž byste museli slevit z kvality surovin. Někdy je lepší mít menší množství něčeho skvělého, než spoustu průměrného.

Výjimka? Zdravotní důvody a veganství

Je důležité zdůraznit, že výjimkou mohou být osoby s určitými zdravotními omezeními, jako je například alergie na bílkovinu kravského mléka nebo osobní preference pro veganskou stravu. V těchto případech samozřejmě chápu, že je Hera rozumnou alternativou.

Není změna jako změna. Hera v cukroví rovná se nechutná kalorická bomba

Jsem vždy nadšená, když si s kamarádkami vyměníme domácí cukroví. Občas se setkám s variantami, které jsou upravené tak, aby byly zdravější – třeba méně sladké. Tyto změny v receptuře chápu a dokážu ocenit, protože každý máme trochu jiný vkus a přístup k zdravému stravování. Chuť takového cukroví je sice odlišná, ale stále lahodná a srozumitelná.

Nicméně, když narazím na cukroví, ve kterém byla použita Hera místo másla, vždy se zamyslím nad tím, proč by někdo volil takovou alternativu, zvláště když má dostatek finančních prostředků na to, aby si mohl dovolit máslo. Mně se takové cukroví ani jíst nechce. Je to pro mě, jako by to byly úplně zbytečné kalorie, které ani nejsou chutné, a to mám sladké opravdu ráda. S Herou to prostě není ono a mám až výčitky, že jsem něco takového snědla.

Závěr

Cena Hery je srovnatelná, ba dokonce i vyšší, než cena za máslo. Proč tedy volit tento produkt, když za podobné peníze může mít chuťově bohatší a kvalitnější máslo? Ze zvyku? Nastal čas zrevidovat naše předvánoční pečení a vrátit se k tradicím. Je čas pro změnu! Zkuste to letos s máslem! Kvalitní suroviny jsou přeci klíčem k dokonalé chuti jakéhokoliv pokrmu.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz