Hlavní obsah
Aktuální dění

Kate není žádná princezna. Musíme to pořád číst a říkat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr

Kněžna z Walesu Catherine (vpravo) a královna Camilla

Těžko si představit, že při rozvoji rozhlasu před sto lety bylo jedním z úkolů vzdělávat a kultivovat společnost. Dnes si na takové pořady nepotrpíme, trpí ale znalosti. Zvlášť, když nás někdo v médiích bude učit hlouposti nejen tropit jako Eva.

Článek

Spojené království a kus světa, který není zvyklý na pompézní monarchie se středověkými tradicemi a obřady, sleduje korunovaci krále Karla III. Účastní se jí také pravděpodobná budoucí královna Catherine. Jakkoliv atraktivně může působit, je urážlivé o ní mluvit jako o princezně. Nikdy jí nebyla a zcela jistě žádnou není v současnosti.

Proč to tedy tolik slýcháme? Zní to pěkně, že? Vyrůstáme na pohádkách, v nichž žijí spanilé princezny čekající na své prince. Obvykle tedy je spojujeme s postavami představujícími dobro. Zatímco kněžny jsou zlé. Ani to slovo nezní tolik líbivě. Řada lidí, já k nim nepatřím, musela ve škole číst Babičku od Boženy Němcové. I tak mě nenapadne mluvit o jedné z postav jako o princezně. Byla to zkrátka kněžna. Jakou roli v příběhu měla? To si teprve budu muset přečíst.

Zpátky do Westminsterského opatství a světa kolem něj. Princezny jsou dívky narozené v královské rodině vysoko postaveným v nástupnické řadě. Catherine si vzala Williama, který byl princem, když se poznali. Ještě aby ne, měl královnu za babičku a on sám stál druhý v pořadí hned za svým otcem. I tak byl „pouhým“ princem až do 28 let, než se oženil. Pochopitelně i tehdy byl a dodnes je královskou výsostí.

Až jako ženatý muž se stal známým coby vévoda z Cambridge a dalších míst. Obdobně Catherine začala být vévodkyní v den svatby. Dříve byla běžnou slečnou Middletonovou.

Slavnému páru se narodily dosud tři děti – dva princové a jedna skutečná princezna. Tato oslovení jim také ještě nějaký čas zůstanou. Princezně Charlotte možná navěky, protože jednou může dostat titul Princess Royal.

Ještě ujetější je tak pojmenovávat zesnulou Dianu. „Princeznovství“ nikdy nedržela, i když pocházela z urozené rodiny. Její otec byl vikomt, během jejího dospívání se z něj stal hrabě. Od té doby zlidovělo pojmenování Lady Diana, bylo tehdy přesné. Pak si vzala knížete z Walesu (dnešního krále Karla) a stala se kněžnou. Titul princezny byl vždy mimo její aktuální úroveň.

Ale i tady při výběru štítků se souvisejícími tématy mi systém Seznam Média nabízí princezny Dianu i Kate. Uznávám, nejvíc si takových chyb všímám u Seznam Zpráv. To snad není ani věc vzdělání, chybu jde velmi snadno opravit.

Čeština je záludná, když se jakž takž orientujeme akorát v angličtině. Přece „princess“ a „princezna“ zní tak podobně, že? Na to si nehrajme. Aspoň dnes to zkusme dělat správně. Nebo si v paměti budeme utvrzovat opakovanou blbost.

Co na tom, pokud nejsme příznivci žádné monarchie a za tohle neskončíme v žaláři v Toweru? Hnutí okolo Víta Rakušana neříkáme Primátoři a nezávislí. Ne, do názvu si dalo starosty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz