Hlavní obsah
Lidé a společnost

Margaret Bulkley se 50 let vydávala za muže.V přestrojení lékařka provedla první císařský řez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Ilustrační foto. Lékař James Barry byl ve skutečnosti žena v přestrojení jménem Margaret Bulkley. To se zjistilo až po smrti chirurga

Příběh známého chirurga Jamese Barryho alias Margaret Bulkley je skutečně ojedinělý. Ukazuje, jak může nastavení společnosti ohrožovat lidské sny i to, že jsou kvůli nim lidé někdy ochotní riskovat vše, co mají.

Článek

Nesnadné dětství

Margaret Ann Bulkley, která se narodila jako druhé dítě obchodníkovi Jeremiášovi a Marry Ann Bulkley v roce 1789 v hrabství Cork v Irsku, předběhla svou dobu. Měla smůlu v tom, že se narodila ve století, kdy ještě nebylo běžné, aby dívky studovaly, natož aby se z nich mohly stát lékařky, jako je tomu dnes. Svého snu se ale talentovaná dívka nechtěla vzdát. Než se však mohla osamostatnit, prošla si ve své rodině nelehkým obdobím. Její strýc ji ještě jako nezletilou znásilnil a Margaret otěhotněla. Dceru Julianu, na kterou mladá dívka nebyla ještě připravená, vychovávala její matka.

Klučičí zájmy a touha po vzdělání

Když Margaret vyrůstala, projevovala na ženu své doby nevídaný zájem o vzdělání. Četla hodně knih a měla některé zájmy, které se hodily pouze pro muže. Jednou prý dokonce řekla bratrovi, že kdyby se nenarodila jako žena, stala by se vojákem. Vyhledávala činnosti, které byly tehdy ženám společensky zapovězené. Když se se svou matkou později přestěhovala k jejímu bratrovi Jamesovi Barrymu do Londýna, který byl královským akademikem a malířem, její talent se konečně mohl rozvíjet. Margaretin strýc brzy odhalil, po čem prahne a seznámil ji s mnoha vlivnými přáteli. Jako jeden z mála v ní skutečně věřil, což se pozitivně odrazilo na jejich vztahu. Mohlo to mít také vliv i na dívčino pozdější rozhodnutí věnovat se medicíně naplno.

Jméno na počest strýce

Když v roce 1806 Margaretin strýc zemřel a dívce s matkou zanechal dostatek peněz na to, aby mohla jít studovat, rozhodla se, že si začne říkat jeho jménem. Zatímco po Margaret Bulkley se o tři roky později z ničeho nic slehla zem, namísto ní začal existovat nový James Barry. Mladík oděný za každého počasí do teplého kabátu a nazutý do bot vycpaných tři palce vysokými vložkami s na muže nezvykle vysoko posazeným hlasem se přestěhoval do Edinburghu, kde se v roce 1809 zapsal na lékařskou fakultu. Aby v něm nikdo nepoznal dívku v přestrojení, musel Barry uvádět nižší věk než ve skutečnosti.

Barryho vzhled budil podezření

Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Slavný chirurg James Barry byl ve skutečnosti žena

I přesto, že Margaret vydržela předstírat, že je muž až do své smrti, její vzhled v lidech budil čas od času podezření. Všímali si nejen Barryho hlasu, ale i nízkého vzrůstu, výrazně štíhlé postavy nebo hladké pokožky. Všichni to ale přisuzovali většinou spíš tomu, že je na studium medicíny ještě příliš mladý. Stávalo se, že bylo Jamesovi při vyšetřeních zakázáno si sednout kvůli nízkému věku. Margaret se jako James ale nikdy nenechala odradit. S pomocí dobrého přítele jejího strýce — lorda Davida Steuarta Erskina — mohla úspěšně dostudovat. Lékařský titul tak byl Jamesovi Barrymu udělen už ve 22 letech. Jestli znal lord Steuart Margaretino tajemství, se dodnes neví. Po tom, co se stala v přestrojení za Jamese Barryho lékařem, narukovala do armády a 6. července roku 1813 se stala asistentem chirurga. I tam se ale ostatní kolegové podivovali nad Barryho věkem. Později se Barry dočkal povýšení na asistenta štábního chirurga, které bylo na úrovni hodnosti poručíka.

Vstoupila Barrymu do cesty láska i přes přestrojení?

Během toho, co Barry léčil pacienty v Kapském městě v jižní Africe, se seznámil se svým dobrým přítelem lordem Charlesem Somersetem. I když se navenek chovali jako dobří přátelé, o jejich vztahu mezi lidmi kolovaly různé zvěsti. Mnozí je podezřívali z přílišné intimity jejich vztahu. Dokonce se objevily stížnosti na lorda Somerseta s tím, že lékaře Barryho obtěžuje. Došlo to dokonce tak daleko, že anonymní plakáty obviňující dvojici ze skandálu či románku dostala k posouzení komise. V dané době byl ještě vztah dvou mužů společensky nepřípustný. Komise ale nikoho neshledala vinným. O tom, zda lord Somerset skutečně znal Barryho tajemství, a měl se ženou v převleku přísně utajovaný románek, se ovšem můžeme pouze dohadovat.

Lékař s popudlivou a hádavou povahou

Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Lékař James Barry byl ve skutečnosti žena v přestrojení

Není známo, zda to bylo dáno její skutečnou povahou, nebo pouze proto, že chtěla být jako Barry nenápadnější. Tak či tak se o lékaři povídalo, že je velice náladový, nesnášenlivý a vznětlivý. Sem tam po někom dokonce házel lahvičky s léky nebo se účastnil zápasu. Neváhal být zlý na pacienty, kolegy z armády ani na své nadřízené. Nicméně se Barrymu nedalo popřít, že byl na svou dobu nevídaně inteligentním a pokrokovým lékařem, který měl velké nadání léčit.

Úspěšný chirurg, který provedl první císařský řez

Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Lékař James Barry

O nesporném talentu Barryho nemohlo být žádných pochyb. Ve svém oboru chirurgie byl kontroverzní lékař skutečně úspěšný. Jako úplně první provedl ženě v Britském impériu při porodu císařský řez, kdy díky němu přežila jak matka, tak i dítě. Kromě toho se Barry zasazoval i o další podstatné změny a novinky v Kapském městě. Soustředil se například na hygienu tamních kasáren, věznic nebo azylových domů a zasazoval se o zlepšování těchto podmínek. Mezi svými pacienty nedělal Barry žádné rozdíly. Přijímal a staral se o otroky a kolonisty, neřešil, zda jsou ti, které má léčit, bohatí či chudí. Léčil všechny bez ohledu na jejich finance.

Po deseti letech byl v roce 1828 Barry vyslán na Mauricius, kde se dostal do šarvátky se svým kolegou, též armádním chirurgem. Byl zatčen a dostal se až před soud. Ten ho ovšem nakonec shledal nevinným, takže mohl pokračovat ve svém poslání lékaře pro potřebné. Tím zároveň strmě stoupala i jeho kariéra a přibývaly dosažené hodnosti. V roce 1857 se z něj stal generální inspektor vojenských nemocnic, jinými slovy šlo o hodnost brigádního generála. Díky této pozici mohl pokračovat v důležitých společenských problematikách a své snaze o reformu společnosti. Barry se chtěl docílit důstojnějších podmínek pro vězně a vojáky i jejich příbuzné.

On byl žena

25. července roku 1865 zemřel lékař Barry na úplavici. Ještě předtím, než k tomu došlo, prý měl vyslovit přání, že by byl rád pohřben ve stejných šatech a nepřeje si, aby ho po smrti převlékali do jiných šatů ani omývali jeho tělo. Podle historek někteří z Barryho okolí tak trochu tušili, že má úspěšný chirurg možná velké tajemství. Domnívali se, že by ho mohl vyzradit na smrtelné posteli. To se ovšem nestalo. Když Barry zemřel, jedna ze sester neposlechla jeho přání před smrtí a tělo svlékla. Domněnky a spekulace mnohých se tím definitivně potvrdily. Tělo zesnulého lékaře patřilo ženě, navíc mělo známky prodělaného těhotenství v podobě strií.

Tajemství doktora Barryho tak bylo definitivně odhaleno a později dokonce zveřejněno. Jeho ošetřující lékař major McKinnon musel skutečnost o úmrtí a pohlaví lékaře sdělit v dopise Generálnímu registračnímu úřadu a podepsat Barryho úmrtní list. Z dopisů vyplývá, že svého kolegu a pacienta za jeho změněnou identitu nijak neodsoudil. Uvedl v nich pouze to, že se nejedná o jeho záležitost, proto mu nepřísluší se k ní jakkoliv vyjadřovat. Barry, který v mnohých ohledech předběhl svou dobu a zasadil se o významné změny jako lékař i humanitární pracovník by byl jistě rád, že jeho odhalená identita nezpůsobila takový poprask, jak možná očekával…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz