Hlavní obsah
Jídlo a pití

Je vypukaný popcorn stejně těžký jako zrna kukuřice, ze které se vyrábí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: yousafbhutta, Pixabay

Dá se vyrobit z jakékoliv kukuřice? Tloustne se po něm? A jak doma udělat ten nejlepší? Otázky, které napadnou asi každého milovníka popcornu.

Článek

Už se vidím o víkendu v kině. Zapadlá do měkké sedačky s velkým sýrovým popcornem na klíně, šťávou s brčkem, obklopená dětmi. Nenechavé ručičky, neustále kmitají z kelímku přetékajícího nažloutlou dobrotou do chtivých pusinek a zase zpátky. Jsou mou největší radostí. Užívám si to. Nicméně pár takových návštěv udělá hezký průvan v peněžence.

To byl důvod, proč jsem se začala pídit po jiných variantách a taky zdravotních dopadech. Přece jen jsou to malé děti. Co jsem zjistila mě vážně potěšilo.

Který popcorn je dietní a zdravý

Popcorn je pochutina, která se nejvíc rozšířila právě v kinech s příchodem dabovaného filmu. Podtrhuje zážitek, a když stojí film za prd, užije si člověk aspoň tu dobrotu. Co se ale týká popcornu v multikinech, měli bychom být střídmí. Tyto totiž obsahují látky, které člověk vědomě přijímat nechce. Kromě spousty soli nebo cukru (záleží jestli slaný nebo sladký) a tuku, taky různá aditiva obsažená v dochucovacích směsích. Díky nim je taky vysoce kalorický.

Pokud si rádi udržujete své zdraví, linii nebo se i snažíte zhubnout, určitě se těmto variantám vyhněte. Stejné je to ale i s předpřipravenými popcorny do mikrovlnky, které je možné koupit v marketech.

Mnohem lepší alternativou jsou jen samostatná zrna, která si připravíte jednoduše v mikrovlnce, popcornovači nebo na plotně. V mikrovlnce případně v popcornovači jdou vypukat bez tuku a kalorická hodnota výsledného popcornu je relativně nízká. Na plotně je potřeba trošku tuku použít, čímž se stává kaloričtější, ale malá miska (cca 50g) je i při každodenní konzumaci v pohodě. Nutriční hodnoty jsou pak podobné obilninám.

Zdravotní přínos popcornu

Co se týká složení popcornu, jde o bezlepkovou záležitost, jelikož kukuřice lepek neobsahuje, za to ale obsahuje velkou spoustu sacharidů. Není tedy vhodný pro nízkosacharidové diety. Naopak je ale díky obsahu polyfenolů vhodný jako prevence některých civilizačních chorob od cukrovky, přes osteoporózu a cévní onemocnění až po rakovinu. Polyfenoly fungují i jako protizánětlivé antioxidanty. Popcorn obsahuje řadu vitamínů a minerálů a taky pro tělo tolik potřebnou vlákninu (řeší synovi problémy s vyprazdňováním) a bílkoviny.

Je bez pochyby zdravou potravinou, i když se názory odborníků různí. Je trošku škoda, že nejde vypukat ze zrn jakékoliv kukuřice. Tu správnou ale poznáte snadno. Skupina odrůd pukavé kukuřice totiž nese stejný název - popcorn a liší se zpravidla v barvě (žlutá, červená Ruby Red, modrá Hopi Blue nebo černá Black Jewell…). Nejznámější a nejpoužívanější je žlutá, protože vytváří největší pukance. Vliv na to má schopnost zrna udržet páru vznikající uvnitř zrna při jeho zahřívání.

RECEPT na ten nejlepší domácí popcorn

A tím jsme se dostali až k tomu, jak doma udělat ten nejlepší popcorn. Tady se omluvím, protože nepatřím k zastáncům mikrovlnné trouby, tudíž se budeme bavit o nejjednodušší plotnové variantě.

Její podmínkou je kastrol se silným dnem, pokličkou a troška oleje, případně ghí, pokud máte rádi máslový. U sladké varianty je fajn i kokosový olej, který popcorn hezky ovoní, ale té se teď věnovat nebudu. Ráda se držím nízkokalorických jídel a kór, když je mám nejraději večer u televize.

Takže do kastrolku se silným dnem střední velikosti dejte lžičku oleje a rozetřete ho po celém dnu. Kdyby tam nebyl, zrna by se ke dnu připálila a kromě toho, že byste je všechna vyhodili, byste si zničili i kastrol. Na olej odvažte 50g popcornových zrn, porovnejte je hezky vedle sebe, aby se všechna dotýkala dna - tím zajistíte, aby se vypukala všechna, přikryjte pokličkou a dejte na plotnu. Tu zapněte úplně na plno a jen čekejte, než začnou první zrna pukat. Není potřeba cokoliv dělat, jen si užijte ten koncert.

Jamile zrna pukat přestanou, kastrol sundejte a vysypte popcorn do misky o něco větší, než je množství popcornu. Když ho necháte dlouho na plotně, připálíte ho. Když pod pokličkou, navlhne zkondenzovanou párou. Takto dostanete 50g lahodného voňavého popcornu, kterého se nebudete moct nabažit. Čímž jsme se dostali k odpovědi na otázku v titulku tohoto článku. Vypukaný popcorn váží stejně, jako jeho zrna před vypukáním.

Větší miska je důležitá kvůli solení, abyste jednoduchým pohybem - jako při házení palačinky, dokázali pukance protřepat. Velkou špetkou po povrchu osolte a přehozením otočte asi o čtvrtinu obsahu. Zase špetí osolte, přehoďte a ještě dvakrát zopakujte. Takto budete mít rovnoměrně prosolené všechny pukance a popcorn nebude mít chybu.

Dochutit ho můžete i různými kořeními, strouhaným parmazánem nebo třeba čokoládou, karamelem atd. Stačí ho jen rozprostřít na pečící papír na plech, posypat nebo polít a zapéct cca 15 minut na 150°C v troubě. Pak nechat zchladnout. Mňam.

Ale to už jsme kaloricky úplně někde jinde, než na začátku článku. Dobrou chuť.

-------------------

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Popcorn

https://www.womanonly.cz/popcorn-a-jeho-kalorie-je-zdravy-a-smite-ho-pri-diete/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz