Hlavní obsah
Rodina a děti

Blíží se zápisy do 1. tříd ZŠ. Rodiče, klid! Je zbytečné se stresovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash (Element5 Digital)

Blíží se duben, čas konání zápisu do 1. tříd ZŠ a někteří rodiče jsou z této události více vystresovaní než jejich děti.

Článek

Doma máme malou předškolačku a stejně jako jiní rodiče, i my jsme řešili, zda si nezažádat o odklad školní docházky a na jaké ZŠ dceru přihlásit. Je totiž dost pravděpodobné, že tam, kam chodí její starší sestra se naše předškolačka z kapacitních důvodů nedostane. Takže musíme zvažovat i náhradní varianty.

Rodiče předškoláků zažívají stresy nejen kvůli rozhodování se o případných odkladech a výběru škol, ale někdy se zbytečně stresují i kvůli samotnému zápisu. S blížícím se termínem zápisu tak zahrnují učitelky MŠ mnohými dotazy. Nejčastěji se zajímají o samotný průběh zápisu, a co vše by dítě mělo umět.

Jak tedy probíhají zápisy do prvních tříd? Zápis je povinný pro všechny děti, kterým k 31. 8. bude 6 let a také děti, které dostaly v minulém roce odklad povinné školní docházky. S Sebou je krom vašeho dítka nutné vzít i občanský průkaz, rodný list dítěte, vytištěnou žádost o přijetí dítěte k základnímu vzdělávání a v případě, že žádáte o odklad, tak také posudek z pedagogicko-psychologické poradny a od dětského lékaře nebo klinického psychologa.

Po formální části, kdy se předloží potřebné doklady a dokumenty, následuje část, kdy paní učitelka hravou formou zjišťuje, co vše dítko umí a zda je připravené k nástupu do školy. Nezabere to moc času, obvykle trvá cca 20 minut.

Předpoklady pro školní docházku se zjišťují prostřednictvím krátkého rozhovoru nad obrázky, kostkami, či jinými pomůckami. Využita může být i interaktivní tabule, kterou děti často znají již ze školky. Zjišťuje se, zda znají barvy, tvary, zvířátka, zda mají představu o množství a zda se orientují v prostoru. Tedy ví, kde je nahoře-dole, vlevo-vpravo. Paní učitelka se jich také často ptá, zda znají nějakou pěknou básničku či písničku. Nechá je, aby o sobě něco prozradili, např. něco o své rodině, odkud jsou a co rádi dělají. Součástí bývá i kresba postavy a schopnost podepsání se svým jménem.

Vše je hravou formou, takže dítě ani nemá pocit, že je nějak přezkušováno. Zápis není zkouška, které je třeba se bát. Nejsou to přijímačky na univerzitu. Někteří rodiče jsou z této události natolik vystresovaní, že svůj stres přenáší i na své dítě. Jsme zaměření na úspěch, chyba je stále vnímána jako něco špatného. Můžeme mít trému z toho, jak dítě bude reagovat. Co když se zasekne a nic jim tam neřekne? To bude trapas!

Děti se často těší, že se budou moci předvést. Budou moci ukázat, co všechno umí a někdy i překvapí, jak dobře to zvládnou. Jsou i zvědavé jak to v takové škole vypadá. Pro mnohé je to první příležitost seznámit se svou budoucí učitelkou. Některé naopak mohou být bázlivé. Je vhodné proto o zápisech s dětmi mluvit, aby věděly, co je čeká, že není důvod se bát. Je to vlastně taková exkurze do školy, a když se něco nepovede, tak to vůbec nevadí.

Ono se opravdu toho moc neděje, když to v den zápisu vašemu dítěti moc nesedne. Paní učitelka vám může říci, abyste se případně nad odkladem zamysleli, poukáže na to, na co je dobré se ještě před zářím zaměřit, co je dobré dopilovat, ale nestane se, že by dítě do ZŠ nevzali. Poslední slovo mají rodiče. Ti své dítě znají nejlépe.

Anketa

Máte stran zápisu do ZŠ nějaké obavy?
ano
17,5 %
ne
50 %
mám spíše obavy, že mé dítě nebude z kapacitních důvodů přijato
32,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 40 čtenářů.

Chce to hlavně klid a ideálně dobrou náladu. Málokteré dítko umí vše, co by mělo v den zápisu umět. Časté bývají logopedické obtíže. Vývoj dětí v předškolním věku však bývá často překotný. To znamená, že to, co nyní dítěti ještě úplně tak dobře nejde, se může během pár týdnů nebo měsíců ještě posunout. Mnoho věcí se dá pravidelným tréninkem přes prázdniny ještě dohnat. Pomoci může kreslení, modelování, stavění z kostek, logopedická cvičení, trénování paměti hraním pexesa atd. A samozřejmě trénování samostatnosti. Takže i kdyby vám učitelka řekla, že je třeba ještě na něčem zapracovat, nejde o žádnou tragédii. Není čeho se bát.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz