Hlavní obsah
Rodina a děti

Konec prázdnin a větám typu - Mami, já se nudím!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash (Element5 Digital)

Končí prázdniny a s nimi i časté marné snahy rodičů, jak své dětičky zabavit.

Článek

Když jsem nedávno byla s dětmi u vody, zaslechla jsem jednoho chlapce, kterému mohlo být okolo 10 let, jak s povzdychem říká své matce: „Mami, já se hrozně nudím!“ reakce jeho otce mi vyloudila úsměv na tváři: „A proč to říkáš mámě! Co jako očekáváš, že kolem tebe začne tancovat, aby ses nenudil?“ Vzpomněla jsem si na článek o italských matkách, který jsem v nedávné době četla.

Italské matky se domáhají prostřednictvím petice zkrácení školních prázdnin. Letní prázdniny, které u nich trvají 14 týdnů, jsou pro ně náročné po všech stránkách. Letošní letní prázdniny trvají od 7. června do 15. září. Vedle Malty a Lotyšska má Itálie nejdelší letní prázdniny na světě.

Takto dlouhé prázdniny byly v minulosti zavedeny proto, aby děti mohly pomáhat rodičům při práci na poli a sklízet úrodu. Společnost se však posunula, avšak školní rok zůstal zamrzlý v čase. Před lety bývala situace jiná. Matky a babičky zůstávaly doma a staraly o děti, zatímco jejich muži chodili do práce. V současné době pracuje mnohem více italských žen a je pro ně náročné skloubit období letních prázdnin s jejich pracovním životem. Ženám vadí, že péče o děti během dlouhých letních prázdnin nejčastěji padá právě na pracující matky, což bývá vyčerpávající.

Ty, co mají štěstí, mohou dětičky šoupnout na hlídání babičkám. Jiné to řeší různými prázdninovými aktivitami, jako jsou např. tábory. To ovšem poměrně zatěžuje rodinný rozpočet. Příměstský letní tábor stojí v průměru 200 eur na týden (v přepočtu okolo 5 tisíc korun) a letní pobytový tábor vyjde Italy v průměru 1200 eur (30 240 korun) na jedno dítě. Jiné matky to řeší prací z domova. To však často znamená, že jejich děti bývají po většinu dne přilepené k obrazovkám, zatímco ony pracují. A pokud dětičky do toho z nudy zlobí, práce bývá o to náročnější. Léto se tak stává pro statisíce italských rodin noční můrou.

Anketa

Uvítali byste zkrácení letních prázdnin?
ano
35 %
ne
65 %
Celkem hlasovalo 20 čtenářů.

Školáci toho během tak dlouhé letní pauzy navíc hodně zapomenou. Zvyšují se i sociální nerovnosti, neboť děti z bohatších rodin jsou zvýhodněni tím, že jim rodiče mohou zaplatit různé letní tábory nebo kurzy. Ti z chudších poměrů pak za nimi logicky více zaostávají.

U nás byly zavedeny dvouměsíční letní prázdniny v roce 1925. Období prázdnin nebylo určeno k odpočinku, jak je tomu dnes, ale k práci na poli během žní, které začínaly v červenci. Výpomoc dětí při práci na poli byla zcela běžná. Sklizně obilí se musela zúčastnit celá rodina. Například za vlády Josefa II. mohly být děti z výuky omluveny rodiči, když byla potřeba výpomoci na hospodářské či jiné práce.

Foto: http://www.podbrdskemuzeum.cz, Public domain, via Wikimedia Commons

škola v Nepomuku

Od těch dob, kdy děti vypomáhaly na poli, se mnohé změnilo. Letní prázdniny se staly synonymem odpočinku dětí i učitelů, je to období, na které je nutné připravit se časově i finančně. Italským matkám se nedivím a chápu jejich frustraci. Jako rodiči mi bohatě stačí ty naše, „pouze“ dvouměsíční prázdniny, které se již chýlí ke konci. Rodičům se rozváží ruce a budou si moci oddychnout, že už méně často uslyší větu: „Mami, já se nudím!“

Zdroje:

1) https://www.maminka.cz/clanek/zkratte-detem-letni-prazdniny-zadaji-vpetici-italske-matky-tri-mesice-jsou-neunosne

2) https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-zkratte-prazdniny-nezvladame-domaha-se-petice-italskych-matek-40484331

3) https://eurozpravy.cz/magazin/letni-prazdniny-mely-deti-v-minulosti-mnohem-kratsi-nez-dnes.0lo15mej

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz