Hlavní obsah
Finance

Recenze DIPů (7. díl): Dlouhodobý investiční produkt od EnCor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image Creator z Microsoft Designeru

Seriál o produktech důchodového investičního produktu (DIP) pokračuje recenzí nabídky EnCor Asset Management, investiční společnosti.

Článek

Struktura všech recenzí je stejná: pět částí, které popisují základní vlastnosti a parametry důchodového investičního produktu. Tato recenze ale bude trochu jiná. Vidlák si může dovolit trochu nadsázky, protože (pozor spoiler) tento DIP není pro chudé 😲.

1) Produkt a poskytovatel EnCor DIP

EnCor Asset Management, investiční společnost, a.s. vlastní dva bývalí bankéři české Raiffeisenbank. Lubor Žalman (na webu se představuje jako „Vizionář, leader a špičkový bankéř s diplomem z matematicko-fyzikální fakulty“) je bývalým generálním ředitelem Raiffeisenbank. Jan Kubín (na webu charakterizován jako „Manažer a inovátor s nezdolnou energií a optimismem“) zastával v Raiffeisenbank pozice finančního ředitele nebo šéfa provozu.

Po odchodu z Raiffeisenbank založili investiční společnost, aby „mohli kamarádům a známým pomoci se zhodnocováním peněz“. Vidlák chtěl také pomoci se zhodnocením svých peněz, a tak kontaktoval EnCor s dotazem, jak má postupovat. Odpověď přišla obratem, je to snadné: „DIP je součástí produktu Renta. Důležité je zmínit podmínku 2 milionové investice. Projděte si přiložený leták a pokud byste měl zájem o více informací, neváhejte se na nás obrátit.“

Vidlák už ví, jak se cítila prostitutka Vivian z Pretty Woman, když si měla koupit v luxusních obchodech večerní šaty. 😭

Foto: Leták EnCor Renta

Základní informace o programu EnCor Renta

2) On-line uzavření EnCor DIP

On-line uzavření DIPu není možné. Pro Vidláka není možné ani off-line uzavření DIPu. Vidlák doma prolezl všechny hrnečky a kasičky, ale 2 milióny nenašel. Možná je to dobře. Na webu psali zakladatelé, že když se svými klienty vyřeší jejich investiční potřeby, jdou s nimi na golf. Vidlák ale hrát golf neumí a kvůli investicím do DIPu se to ani učit nechce.

Možná by Vidlák ani neprošel investičním dotazníkem. Co když se v něm EnCor ptá budoucích klientů kromě standardních otázek (co je dluhopis, co je akcie) také na to, co je par, birdie, bogey, eagle? To by Vidlák nedal.

3) Investiční možnosti EnCor DIP

Vidlák se rozhodl, že alespoň z dostupných materiálů zjistí, jak investují milionáři své milióny. Díky zaslanému letáku se dozvěděl, že produkt Renta se skládá ze dvou podílových fondů. První je akciový, druhý je dluhopisový. Na začátku je většina v akciovém fondu a postupně se portfolio překlápí do dluhopisového fondu dle zbývajícího investičního horizontu. Tohle umí třeba každé penzijní spoření, v tom fígl milionářů nebude. Je to v těch dvou fondech?

EnCor konzervativní, otevřený podílový fond (ISIN CZ0008477924)

  • Založen: 7. srpna 2023
  • Oceňován od: 1. prosince 2023

EnCor růstový, otevřený podílový fond (ISIN CZ0008477890)

  • Založen: 7. srpna 2023
  • Oceňován od: 1. prosince 2023

Fondy prakticky fungují jen pár měsíců, nemají zatím dostatečnou historii, a tak musíme na hodnocení chvíli počkat. EnCor bohužel nestanovil fondům žádný benchmark, ale nabízí se porovnání růstového fondu se vyváženými fondy DPS a konzervativní s dluhopisovými DPS fondy. Kdo vyhraje v roce 2024?

4) Web a aplikace EnCor DIP

Vidlák si myslí, že žádná aplikace neexistuje. Jednak o ni na webu EnCor není ani slovo, jednak v AppStore ani v Google Play žádnou nenašel. Na webových stránkách EnCor nenašel ani vstup do klientské zóny. Neobjevil zde ani on-line aktuální cenu podílové jednotky. Vypadá to, že milionáři žijí asketickým životem a nenechají se rozptylovat podobnými vychytávkami a zůstávají u tradičního měsíčního výpisu.

Je možné, že některé klientské funkcionality pro EnCor zajišťuje společnost Avant, která je tzv. administrátorem fondů. Snad mají milionáři alespoň webový portál, když už ne mobilní aplikaci.

5) Poplatky EnCor DIP

Vstupní poplatek je v letáku EnCor Renta stanoven jako max. 3 % z hodnoty investice. Vidlák si neumí představit, že by někdo investoval 2 a více miliónů, a přitom platil jakýkoliv vstupní poplatek. Investiční společnost žije ze správcovského, ne ze vstupního poplatku.

Správcovský poplatek společně s dalšími průběžnými poplatky tvoří tzv. celkovou nákladovost fondu – TER. Bohužel fondy za sebou nemají ani jeden celý rok, a tak hodnoty ve statutu jsou pouze odhadem. Ten je pro oba fondy 1,75 % ročně, a navíc mají oba fondy výkonnostní poplatek 10 %. Pokud někdo čekal, že vyšší investice povedou k nižším poplatkům (např. TER pod 1 %), zmýlil se. A je to správně: čím je člověk bohatší, tím vyšší by měl platit daně i správcovské poplatky.

Závěrečné hodnocení EnCor DIP

Na rozdíl od předchozích recenzí nemá smysl psát výhody a nevýhody EnCor DIPu. Pro běžné spotřebitele není tento produkt určen a jeho zařazení do daňového režimu je nepochopitelné. DIP je navržen jako masová záležitost s možností měsíční úložky od stokorun měsíčně.

Daňové odpočty jsou u DIPu max. 48 tisíc Kč ročně. To je v nepoměru k minimální počáteční investici 2 milióny Kč. Pokud z těchto 2 miliónů použije klient 48 tisíc na daňové odpočty, bude mít celý zbytek „zamknutý“ v produktu až do 60 let, aby neporušil zákonné podmínky a nemusel dodanit? Cílové segmenty DIPu a zákazníků EnCor jsou odlišné, Vidlákovi to prostě nedává smysl.

Nezapomeň kliknout na Sledovat Vidlákovy peníze, aby ti neutekly nové recenze důchodových investičních produktů (DIPů). Do komentářů můžeš napsat, jaký další produkt DIP tě zajímá nejvíc. Předchozí díly najdeš zde:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz