Hlavní obsah
Věda

Co je to hluboký spánek a jak funguje?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Spánek je klíčový pro detoxikaci a zachování zdraví a krásy našeho mozku. Nedostatek kvalitního spánku vede k tomu, že jsme nepříjemně naladěni a taky negativně ovlivňuje schopnosti pozorování a paměti. Co s tím? Zkuste spát vydatně. Tedy hluboce.

Článek

Začneme tím, že si řekneme, co je to hluboký spánek a jak funguje. Poté se podíváme na to, jak hluboký spánek pomáhá detoxikovat mozek a jaké jsou jeho další výhody. Nakonec se zaměříme na to, jak si zachovat mládí, zdraví a krásu svého mozku jen tím, že si zavedeme do života dobré spánkové návyky.

😴 Co je to hluboký spánek a jak funguje?

Hluboký spánek je fáze spánku, která následuje po lehkém spánku. Během této fáze se snižuje aktivita mozku a tělo se uvolňuje. Představte si, jak se více jak 85 miliard mozkových buněk začne synchronizovat a oscilovat mezi napětím a uvolněním, nádechem a výdechem. V této chvíli začne krev proudit dovnitř a ven z vašeho mozku, což umožní mozkomíšnímu moku, v němž je mozek uložen, aby se byl protlačen mozkovou tkání a tím pádem odnášel pryč molekulární odpad z minulého dne. Ano, i mozek produkuje odpad.

🛌 Jak hluboký spánek pomáhá detoxikovat mozek?

Během fáze hlubokého spánku se totiž aktivují g-lymfatické dráhy, které pomáhají odstraňovat tyto odpadní látky z mozku. Tyto dráhy fungují jako kanalizační systém, který odvádí odpadní látky z mozku nazpět do lymfatického systému. Je to jako když byste neměli v akváriu filtr na čištění vody. Rybičky by vám zemřely otráveny vlastní špínou a odpadními látkami.

Mezi tyto odpadní látky patří například beta-amyloid, který se hromadí v mozku při Alzheimerově chorobě. Takže, co se stane, když nemáte dostatek pravidelného spánku? Tyto toxické odpadní látky se začnou hromadit a postupně zvyšovat riziko demence a již zmíněných mozkových onemocnění. No, a protože s přibývajícím věkem máme tendenci méně spát, tak můžeme říct, že právě spánková nepohoda dost ztěžuje odklízení těchto nečistot a tím zkracuje i náš život.

💤 Jaké jsou další výhody hlubokého spánku?

Během této fáze spánku se totiž do oběhu uvolňují hormony růstu, které jsou důležité pro opravu tkání a buněk. A nejen to. Hluboký spánek také pomáhá snižovat stres a úzkost. Onen zmíněný růstový hormon opravuje nejen svaly, kosti a imunitní buňky. Je také považován za důležitý pro regulaci hladiny glukózy v krvi. Takže chápete, že čím více stárneme a zažíváme tento typ spánku méně a méně – v období důchodu jsme tak na 20 % původní kapacity naší čističky, tak je velice důležité se spánku skutečně hodně věnovat.

Jak si můžeme zachovat mládí, zdraví a krásu svého mozku jen tím, že si zavedeme do života dobré spánkové návyky?

👉 Zde je několik tipů na to, jak si zachovat mladistvou mysl:

  1. Udržujte pravidelný spánkový režim: Snažte se tedy nejenom chodit každou noc spát, ale hlavně vstávat ve stejnou dobu každé ráno.
  2. Vytvořte si relaxační rituál: Před spaním si dejte teplou koupel nebo si přečtěte knihu. Vyhněte se elektronice. Cokoliv, co vás zklidní a začnete se připravovat v mysli na spánek. Sledování akčního seriálu na Netflixu k tomu nepatří.
  3. Omezte konzumaci nezdravých potravin: Mezi tyto potraviny patří například sladkosti, instantní nudle, popcorn z mikrovlnky, instantní omáčky a hotová jídla. Tyto potraviny jsou často velmi kalorické a obsahují málo nutričně hodnotných složek.
  4. Pravidelně cvičte: Pravidelné cvičení je prospěšné jak pro tělo, tak pro mozek. Vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT) je jedním z nejlepších cvičení pro zdraví mozku. Nicméně, je důležité si uvědomit, že každý člověk je jiný a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Běhání, jóga, tai-či, čchi-kung anebo tanec jsou další dobré typy na cvičení, které mohou pomoci udržet váš mozek v kondici.
  5. Dechová cvičení: Dechová cvičení mohou pomoci snížit stres a úzkost a zlepšit kvalitu spánku. Některé typy dechových cvičení vám umožní se např. zbavit i škodlivých emočních stavů. Otevření srdce je právě takové dechové cvičení, které může pomoci uvolnit stres a napětí.
  6. Použijte k snadnějšímu usínání mobilní aplikaci s hudbou: Existuje mnoho mobilních aplikací, které nabízejí hudbu vytvořenou speciálně pro usínání. Podívejte se však, zda aplikace obsahují časovač, protože ten vám umožní nastavit si dobu, po kterou bude hudba hrát.
  7. Udržování tmy a ticha v prostředí, kde spíte. Oboje je velmi užitečné pro podporu optimálního odpočinku. Pokud je to možné, zvažte použití závěsů nebo rolet, abyste mohli snadno regulovat množství světla v místnosti. Pokud žijete v hlučném prostředí, zvažte použití sluchátek na spaní nebo bílého šumu, abyste snížili úroveň hluku a minimalizovali jste svoje rušení.

🌙 Zlepšete svůj spánek a pomůžete tak zlepšit spánek nás všech. Protože, jak jednou správně poznamenal Ernest Hemingway: „Spánek je nejlepší lék na neúspěch.“ Tak hodně úspěšných nocí, plných hlubokého spánku.

PS: A stáhněte si na noc závěsy, ne jako ta spící dáma, na úvodním snímku.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Spánkové laboratoře

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz