Hlavní obsah
Zdraví

Spánková akrobacie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Mysleli jste si, že spánek je nuda? Omyl! Pojďte s námi na dobrodružnou výpravu do světa spánkových poloh. Možná zjistíte, že jste celou dobu spali špatně – nebo naopak úplně správně!

Článek

Milí spáči a spáčky, vítejte v našem letním průvodci spánkovými polohami! Kdy jindy než v létě, když máme (snad) trochu více času, bychom se mohli zamyslet nad tím, jak vlastně spíme? Pojďme se společně podívat na různé spánkové polohy a zjistit, která by mohla být ta pravá pro vás.

Přesně to udělali vědci v Dánsku! Připevnili malé pohybové senzory na stehna, záda a paže dobrovolníků, aby odhalili tajemství našich spánkových poloh. A co zjistili? No, zdá se, že jsme všichni tak trochu „bokové“ typy! Více než polovinu noci trávíme na boku, asi 38 % na zádech a jen 7 % na břiše.

Zajímavé je, že tohle spací chování si osvojujeme až v dospělosti. Malí špunti nad tři roky totiž střídají všechny polohy rovnoměrně, jako by ve spánku tančili. Takže až příště půjdete spát, vzpomeňte si, že se vlastně účastníte celonoční taneční party!

Spánek na boku: Oblíbenec davu

Začněme tím nejoblíbenějším – spánkem na boku. Více než polovina z nás tráví noc v této poloze, a není divu. Je to jako objetí s neviditelným medvídkem! Plus, pomáhá to proti chrápání a může to zmírnit reflux. Levý bok je prý extra dobrý pro ty, kteří trpí pálením žáhy. Takže pokud vás po večeři pálí jazyk, zkuste se převalit doleva – možná budete ráno příjemně překvapeni!

Spánek na zádech: Pro princezny i dřevorubce

Ach, spánek na zádech – tajemství věčného mládí všech pohádkových princezen! Představte si, že vaše tvář spočívá celou noc na neviditelném polštářku z obláčků. Žádné otlačeniny, žádné vrásky, jen dokonalá pleť jako z pohádky. Ale pozor, i ta nejkrásnější princezna může v noci předvést impozantní imitaci motorové pily.

Podle studií totiž spánek na zádech zvyšuje pravděpodobnost chrápání. Takže pokud se rozhodnete pro tuto královskou polohu, možná byste měli varovat své okolí, že se možná chystáte na „noční koncert“. Nezapomeňte však, že ne každý spáč na zádech je automaticky chrápač – někteří možná jen ne příliš tiše sní o svém princi (princezně) na bílém koni.

Spánek na břiše: Pro milovníky polštářů a origami tváří

Pro ty, kteří milují objímat svůj polštář celou noc, je tady spánek na břiše. Je to jako velké objetí s vaší postelí! Ale pozor, vaše čelist a krk by mohly protestovat. A co se týče vrásek? No, řekněme, že tato poloha může být skvělým tréninkem pro vaše ranní dovednosti v žehlení. Víte přece sami nejlépe, jak je těžké ráno ten obličej v zrcadle vyžehlit do použitelného stavu, že? Koneckonců, origami je také umění, ne?

Investice do lepšího spánku

Pamatujte, že investovat čas do zlepšení vašeho spánku se vám mnohonásobně vrátí. Lepší spánek znamená lepší náladu, vyšší produktivitu a celkově šťastnější život. Je to jako byste si každý den dávali malý dárek!

Navíc, učit se lépe pečovat o sebe je prvním krokem k tomu, abychom byli všímavější k světu kolem nás. Když se naučíme naslouchat potřebám našeho těla při spánku, možná zjistíme, že jsme i vnímavější k potřebám ostatních.

Ať už jste spáč na boku, zádech, břiše nebo třeba aka Batman (to doufám, že ne), pamatujte, že neexistuje jediná správná poloha pro všechny. Experimentujte, zkoušejte nové věci a hlavně – poslouchejte své tělo. Možná zjistíte, že vaše ideální spánková poloha je něco, o čem jste nikdy ani nesnili!

A pamatujte – dobrý spánek je základem dobrého dne. Tak si ho užijte naplno a sladké sny!

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz