Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je LGBT+, no a co?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jsme co by lidská společnost v bodu zlomu. Krom toho, že se bouří vše od klimatu, spalovacích motorů až po tektonické desky, jsme pořád před velkým krokem, a tím jsou rovná práva pro LGBT+.

Článek

Problémy LGBT+ jsou v současnosti pravděpodobně více v centru pozornosti, než kdy předtím – v dobrém i zlém.

Seriály jako „The Last of Us“; „White Lotus“ a „Heartstopper“ a filmy jako „Thor: Love and Thunder"; „Moonlight“ anebo „3 Generation / About Ray“ zvýšily počet LGBT+ tématiky v médiích a poskytly tak naději, že se lidstvo snad dokáže zbavit svého „Kainova znamení“.

Zatímco ve zvyšování povědomí o životě LGBT+ bylo dosaženo obrovského celosvětového pokroku, na druhou stranu sebou tato rostoucí viditelnost přinesla i zvýšenou nevraživost a odpor mnohých lidí vůči jakýmkoliv změnám.

Nedávno zemřela jedna z osobností světového formátu - Angela Lansbury. Od „Vraždy, kterou napsala“ až po muzikály na Broadwayi, její herecká kariéra trvala téměř 80 let. Stejně tak dlouho trvala její podpora LGBT + komunitě a práce na fundraisingu pro lidi postižené HIV. Pomáhala bez rozdílu všem.

Ve vzpomínce památky takovéhoto člověka pak debata o každodenních rovných právech menšin nadále vrhá dlouhý stín na globální politiku, média, kulturu a sport. Na to, jak je chuť kontrolovat druhé v lidstvu zakořeněna více, než je zdrávo.

Jen ve Spojených státech bylo v uplynulých několika letech předloženo více než 375 návrhů zákonů proti LGBT+, zaměřených především na trans mládež.

Dne 17. února byl na Floridě předložen návrh zákona, který by omezil diskuse o sexuální orientaci a genderové identitě ve školách. Návrh zákona by zakázal diskutovat o těchto problémech na základních školách a omezil způsob, jakým se o nich diskutuje v jiných ročnících, pokud by byly považovány za „nepřiměřené věku“.

Neuvádí však, co by bylo považováno za přiměřené věku, ani kdo o tom rozhoduje. Každý rodič by mohl žalovat školu svého dítěte o odškodnění za údajnou újmu, pokud se domnívá, že k těmto diskusím došlo.

Pravděpodobným výsledkem návrhu zákona je odradit učitele od řešení těchto problémů a zmrazit otevřené diskuse a podporu pro lesbické, gay, bisexuální a transgender studenty (LGBT+).

Dne 15. června 2021 maďarský zákonodárný sbor přijal zákonnou úpravu zakazující šíření informací nebo jakýchkoli materiálů zobrazujících LGBT+ témata mezi nedospělou mládeží. Česká vláda se bohužel nepřipojila k žalobě dalších států Evropy proti tomuto zákonu.

Štěstí, že aspoň ministr Jan Lipavský (Piráti) nezapomněl na lidská práva a rovné šance menšin.

Ve Velké Británii se v nedávno provedených průzkumech zjistilo, že téměř 44 % z dotazovaných Britů si myslí, že je v mediích tématiky LGBT+ příliš mnoho.

V loňském roce bylo několika evropským týmům zakázáno nosit během mistrovství světa v Kataru duhové pásky OneLove, zatímco Rusko rozšířilo svůj zákaz takzvané gay propagandy na dospělé.

Vladimir Putin se opakovaně zaměřil na LGBT+ lidi v projevech ospravedlňujících ukrajinskou invazi. Ruský federální zákon proti gay propagandě byl vydán prý „za účelem ochrany dětí před informacemi obhajujícími popírání tradičních rodinných hodnot“. Aneb, když chci odvést pozornost od toho, že jsem agresivně napadl jiný stát za účelem jeho zničení, hodí se mi do mé propagandy úplně všechno.

Toto je jen několik příkladů mocenské kontroly LGBT+ lidí a polarizace veřejného mínění, kterou učinila prezentace těchto témat v médiích, TV a filmovém průmyslu. Pokaždé, když se na obrazovce televize, notebooku nebo telefonu osoby objeví LGBT+ osoba, vzniká pro ty, co vnímají svět nerozděleně, příležitost poskytnout více empatie a porozumění těm, kteří jsou jiní.

Pro ty druhé jde o příležitost ukázat již dávno překonanou sílu rozdělené společnosti, která dokázala přijmout jen jednu základní víru (a je jedno v jaké náboženství), a tou byla tvrdě vyžadovaná poslušnost (vůči Bohu, řádu, vedoucímu oddělení).

A nic, co v ní nebylo schváleno režimem, diktátorem, náboženským předsudkem, v ní existovat nemůže. Všem těm totiž právě poslušnost pomáhá udržovat jejich systém v chodu.

Všichni ti, kdo patří k LGBT+, jsou totiž pro zaryté „etické moralisty“ anebo „zastánce rodin“ naprostou zhoubou. Ale to ne pro svou sexuální odlišnost, ale pro svou touhu po svobodě.

Po životě, v němž láska mezi lidmi hraje důležitější úlohu nežli poslušnost.

P. S.: Vážně pořád některým nedochází, že jsou v rámci našeho světa potřeba řešit daleko horší věci, než jsou dva líbající se lidi na obrazovce?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz