Hlavní obsah
Psychologie

Politici se stále jen snaží. Můžeme být jiní. Last of Us

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by DALL·E

Politika není jen o strachu, lži a manipulaci. Politika je o nás. Mnoho politiků se snaží, málokdo však něco dělá. A stejně jako všechno, je ta správná politika především o práci.

Článek

Pokud chceme změnit současnou situaci, musíme se jako občané zapojit do politiky. Musíme ukázat politikům, že nás zajímá budoucnost naší planety a naší společnosti. Musíme jim říct, co od nich očekáváme a co jsme ochotni udělat pro to, aby se naše očekávání splnila.

Ukážu vám několik příkladů z různých zemí, které ilustrují, jak politici ignorují nebo popírají problémy a odmítají změnit své postoje a chování. Příklady jsou namátkou vybrány z několika minulých let:

  • Indie si škrtá z učebnic evoluci. Děti už se o ní vůbec nedozvědí, protestují vědci. Tento krok je považován za pokus politiků o prosazení náboženského fundamentalismu a potlačení vědeckého poznání.
  • Brazílie odmítla přijmout mezinárodní pomoc pro boj s požáry v Amazonii. Prezident Bolsonaro tvrdil, že se jedná o zásah do suverenity země a že požáry nejsou tak vážné, jak se tvrdí.
  • Spojené státy vystoupily z Pařížské dohody o klimatu. Prezident Trump prohlásil, že dohoda je nespravedlivá a škodlivá pro americkou ekonomiku a že změna klimatu je podvod.
  • Maďarsko zavedlo tzv. lex CEU, který znemožňil fungování Středoevropské univerzity v Budapešti. Premiér Orbán obviňil univerzitu ze šíření liberálních a proimigračních idejí.
  • Polsko reformuje soudnictví tak, že zvyšuje vliv vlády na jmenování a odvolávání soudců. Prezident Duda tvrdil, že se jedná o potřebnou modernizaci soudního systému.
  • Česká vláda od vedením p. Babiše odmítla v roce 2020 ratifikovat tzv. Istanbulskou úmluvu o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácímu násilí. Bez komentáře.
  • Český prezident Miloš Zeman opakovaně vyjadřoval podporu represivnímu komunistickému čínskému režimu a kritizoval Tchaj-wan a Hongkong za jejich boj za demokracii a lidská práva. Tvrdil, že Česko má z Číny obrovský ekonomický prospěch a že Tchaj-wan a Hongkong jsou jen vnitřní záležitostmi Číny.

Tyto příklady ukazují, že za zabedněností některých politiků a jejich neochotou k jakýmkoli změnám je především jejich strach, že přijdou o svou moc. Ta však nikdy nebyla jejich. Tu od nás voličů dostali vždy na přesně časově ohraničený úsek.

Ty správné politiky poznáme podle toho, že se „nesnaží“, ale že pracují. To znamená, že:

  1. Mají konkrétní plány a cíle, které chtějí splnit.
  2. Mají konkrétní kroky a akce, které podnikají pro jejich naplnění.
  3. Mají konkrétní výsledky a dopady, které měří a hodnotí.

A takoví existují. My je jen potřebujeme najít a podpořit je. Anebo se jimi můžeme sami stát. Vybrat si svou stranu a stát se politikem může každý.

Říkat to nestačí. Je třeba s tím začít něco dělat. Jinak se vám vážně může stát, že se jednou ocitnete v hlavních rolích seriálu, jako je Last of Us.

Politika je i boj za lidi, které milujeme. Protože za ně se vyplatí bojovat až do samotného konce, i když se zdá, že je už všechno ztraceno.

Myslím si, že to stojí za to. A co vy? Chcete tu taky žít anebo jen přežívat?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz